Home Bihoreni cu care ne mândrim REMUS RÎMBU

ORĂDENI CU CARE NE MÂNDRIM

REMUS RÎMBU

remus rambu1Student

Născut la 12 august 1994

Studii:  Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj Napoca;

Conservatorul de Muzică din Viena

 Membru vioara I la Romanian Sinfonietta Orchestra

Remus Rîmbu s-a născut într-o familie de cunoscuţi artişti orădeni. Mama sa este îndrăgita actiţa a Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, iar tatăl său este dirijor la Filarmonica de Stat din Oradea. Această nobilă descendenţă artistică a avut o înrâurire aparte asupra viitorului violonist. „Ca s-o citez pe mama mea, aș spune că educația e foarte importantă și își spune cuvântul. Mă consider un norocos că am crescut printre cărți, partituri, discuri, am frecventat concerte și spectacole, iar în casă s-a discutat despre artă”, mărturiseşte Remus Rîmbu.

Primul său contact cu scena l-a avut la vârsta de 6 ani, ca pianist. Privind în urmă, Remus Rîmbu îşi aminteşte de acest prim moment de glorie cu nostalgie, recunoscând că a avut o încărcătură emoţională specială. Cu toate acestea, după sute de concerte şi acum, când urcă pe scenă, în faţa unei săli arhipline, emoţiile sunt direct proporţionale cu evenimentul în sine.

Chiar dacă prima sa dragoste a fost pianul, ulterior tânărul artist a ales să performeze ca violonist. “Atunci, la acea vârstă fragedă, pianul mi s-a părut un instrument mai greu și am ales vioara, încercând să scap de dificil. Nu am scăpat, însă, deloc de dificil… Dar, nu am abandonat de tot pianul. Îl studiez ca instrument secundar”, ne-a precizat Remus Râmbu.

După ce a absolvit anul trecut Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj -Napoca, tânărul orădean a optat pentu Conservatorul de Muzică din Viena, unde studiază vioara cu profesorul Nicolas Koeckert. “Am plecat în clasa a VIII-a la liceul de muzică din Cluj-Napoca, pentru că am considerat că doar așa pot progresa. Din aceleași motive am optat şi pentru Viena, care e patria muzicii clasice. Dacă nu la Viena, atunci unde?”, declară solistul orădean.

Ce înseamnă performanţă pentru Remus Rîmbu? Înseamnă multă muncă, talent și un dram de noroc. Studiază în medie cam șase ore pe zi, iar sacrificile sunt multe. A plecat de la vârsta de la 15 ani de acasă, revine la Oradea doar în vacanțe, iar preocupările extraşcolare, fireşti vârstei, sunt limitate, deseori având de respectat un program de cantonament.

Palmaresul său este impresionant. Activitatea sa de solist concertist însumează lucrări de Kreisler, Sarasate, Mozart, Bruch, Beethoven şi Saint-Saëns, opusuri prezentate în 20 concerte susţinute în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Oradea, Ploieşti, Târgu-Mureş, Cluj – Napoca, Satu Mare şi Iaşi. Debutul său pe scenele internaţionale a fost de bun augur, prin succesul repurtat în Grecia, în cadrul „Cohilia International Festival” şi ca solist al concertului orchestrei Clark College din Vancouver, S.U.A, susţinut în iunie 2010. În anul 2011 a efectuat un al doilea turneu de recitaluri în SUA, ocazie cu care a susţinut o audiţie la una dintre cele mai celebre universităţi de muzică, Juilliard din New York. Cu toate acestea, tânărul violonist nu consideră momentul său de glorie a sosit, mărturisind că “până acum am avut parte doar de succese”.

În acest moment al vieţii, se află într-o perioadă în care abordează toate stilurile, tânărul violonist menţionând că aceast lucru face parte din căutarea propriei identități. “Fiecare artist excelează într-o anumită perioadă stilistică în funcție de gradul de maturitate precum și de structura psihoemoțională a fiecăruia”, este de părere studentul la Conservator. Lucrarea pe care doreşte să o abordeze, dar momentan o consideră dificilă, este Concertul de vioară de Beethoven, o lucrare ce necesită maturitate.

Ce îl face fericit? Viața insăși, îi place să îmbrațișeze toate aspectele existenței și i se pare un privilegiu extraordinar să traiești cu adevarat, făcând ceea ce te face fericit. Unde se vede peste zece ani? Având o carieră bine conturată, călătorind mult şi revind acasă la cei dragi pentru a-mi reîncărca bateriile.

Cristina Puşcaş

remus rambu

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook