Home Bihoreni cu care ne mândrim BALOGH ROLAND – ORĂDENI CU CARE NE MÂNDRIM

Dansator
Născut 14 martie 1999
Studii: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea
Membru Trupa Ritm-Mic

Cum a fost experienţa de la Las Vegas? Ce a însemnat acest concurs internaţional pentru tine?
Experienţa a fost una de neuitat. Am realizat cât de mult mai am de muncit şi de învăţat. Am avut onoarea să cunosc mulţi dansatori şi coregrafi de nivel internaţional. A fost o provocare să reprezint România. Dar mereu am fost atras de provocări şi, de aceea, am acceptat şi de această dată. Am dat tot ce am avut mai bun, nu doar eu, ci şi trupa Ritm-Mic (fondată de Domocoş Darius) care este familia mea şi mi-a fost mereu alături. Cu această ocazie vreau sa le mulţumesc pentru absolut tot ce au făcut pentru mine, pentru toate concursurile câştigate cu ei şi pentru că m-au ajutat să evoluez ca şi dansator şi ca şi persoană. RITM-MIC VĂ MULTUMESC!
Dincolo de competiţie, ce ţi-a plăcut în această călătorie, ce te-a impresionat?
Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că am văzut cu ochii mei cât de unţi sunt dansatorii. Nu contează din ce ţară eşti sau de pe ce continent eşti atât timp cât eşti dansator şi eşti dornic să dansezi în fiecare clipă, să evoluezi şi să înveţi de la persoanele care sunt mai bune ca tine fără să ţii cont de orgoliu sau altele. M-a impresionat Las Vegas-ul în sine şi oamenii de acolo, care sunt oameni simpli. Însă ei se dedică pasiunilor lor. Pe străzi este plin de oameni care dansează, care cântă, care pictează/desenează. Pe aceşti oameni îi numesc artişti şi sunt oameni care sunt respectaţi pentru ceea ce fac.
Ce eforturi presupun să fii un dansator?
Efortul de timp pentru că îţi ia mult să înveţi bazele şi să înţelegi ce este Hip-Hop-ul. Al doilea pas care trebuie făcut după ce ştii ce este Hip-hop-ul şi ştii paşii de bază este să îţi creezi stilul tău ca să fii ORIGINAL. Energia este un lucru important în dans. La majoritatea concursurilor se punctează energia şi se ţine cont de ea. Trebuie să faci un sacrificiu de energie ca să îţi poţi menţine corpul astfel încât să poată să execute ceea ce îi ceri. Eforturile materiale sunt cele mai mici deoarece nu ai nevoie de o îmbrăcăminte specială sau accesorii speciale ca să fii un dansator. Ai nevoie doar de tine şi de muzică.
De ce este nevoie pentru a ajunge un bun dansator?
Opinia mea este că un bun dansator are nevoie să ştie bine fundaţiile dansului, să cunoască foarte bine stilurile, să fie muzical, expresiv şi să ştie ce face.
Cum împaci învăţatul, dansul şi timpul cu prietenii?
E greu să îmi împart orarul astfel să am timp pentru toate. Să împac pe toata lumea şi să fac nişte sacrificii, mai mici sau mai mari, cât timp îi văd fericiţi pe cei din jurul meu. În unele probleme nu pot lua decizia singur şi mă sfătuiesc cu persoanele cele mai apropiate de mine din familie: BUNICA ŞI MAMA MEA. Ele sunt persoanele cărora le mulţumesc pentru tot ce am şi pentru ce am devenit.
Ca şi elev, ce crezi că ar trebui schimbat la învăţământul românesc?
Eu cred că la fel ca şi în dans ar trebui să avem dreptul să alegem ce vrem să studiem. Un alt lucru care l-aş schimba ar fi orarul care este prea aglomerat şi din această cauză mulţi elevi nu practică nici un sport sau nu au timp de alte activităţi.
Unde te vezi peste zece ani?
Peste zece ani mă văd într-o sală de dans antrenând trupa mea pentru următorul concurs şi predând Hip-hop. Aş vrea să fac ceea ce îmi place, să nu fac lucruri din obigaţie.
Care sunt cele mai importante valori spirituale în viaţă?
Să fii bun la suflet. Să te ştii pune în locul celuilalt. Să nu te grăbeşti să judeci pe cineva. Să fii sincer.
Ce ar trebui să facă tinerii, în general, pentru a fi mulţumiţi de viaţa lor?
Ar trebui să îşi dea seama ce anume au realizat până acum, ei cu mâinile lor, să fie conştienţi de ce sunt în stare. Totodată, ar trebui să lase orgoliul la o parte şi atunci când se lovesc de o problemă să încerce să treacă peste, singuri, fără să aştepte pe cineva care să sară în ajutorul lor.
Ce te face fericit?
Ceea ce mă face fericit este dansul, să petrec timpul cu cine vreau, amintirile cu cei dragi, momente frumoase petrecute alături de cei pe care îi iubesc şi de prietenii mei. Sunt fericit atunci când ştiu că am evoluat în dans sau în orice altceva.
Cristina Puşcaş

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook