Home Bihoreni cu care ne mândrim LAURENŢIU CRISTIAN ŞANDRA – BIHORENI CU CARE NE MÂNDRIM

Laurenţiu Cristian Şandra este un tânăr inginer, care la cei 35 de ani împliniţi, a colindat lumea în lung şi-n lat, acolo unde job-ul său îi necesită prezenţa. Şteianul instalează linii de îmbuteliere a băuturilor, cele mai exotice ţări în care a fost detaşat fiind Arabia Saudită şi Camerun.
Tânărul inginer crede că tindem să transformăm în fascinant mai mult decât ar trebui, aceste ţări îndepărtate. „Realitatea este de multe ori dură şi periculoasă. Adevărul e că mare parte din lume este în conflict armat şi contaminată cu diverse tipuri de boli şi viruşi. Am simţit pericolul în Yemen când facând poză unui Jeep cu soldaţi armaţi până în dinţi, n-am observat un al doilea atelaj în urmă. Şeful lor s-a agitat, dar un coleg de-l meu, mai dezinvolt, i-a distras atenţia, schimbând ceva saluturi cu el. Civilii mâncau pe jos, în cerc, şi aveam impresia că oricare dintre ei putea fi un posibil Kamikaze”, povesteşte Laurenţiu Cristian Şandra.
Şteianul e convins că nu a descoperit încă multe din naţiile sau locurile candidate la categorie “cultura de care te-ai îndrăgostit”. Totuşi, Grecia (bineînţeles nu partea turistică), i-a lăsat, parcă, un iz al misterului antic, al vechii lor civilizaţii. “Când la o petrecere au aruncat cu flori în mine, n-am rămas indiferent”, mărturiseşte Laurenţiu Cristian Şandra.
În opinia tânărului inginer, oamenii sunt la fel, doar deghizările sunt diferite. Însă, el crede că fanatismul religios nu poate avea urmări extraordinare. “Politică sau religioasă, îndoctrinarea este o armă deosebit de incisivă. Iar când ai ocazia să observi că la o nuntă mireasa n-are nici o legatură cu acest eveniment (fiind ascunsă şi nu o vede nimeni), iar orarul rugăciunilor e electronic, nişte întrebări se conturează în mintea oricărui cetăţean”, remarcă Laurenţiu Cristian Şandra.
Experienţa locuitului în alte ţări pare o provocare interesantă, asta, până ce ajungi să faci acest lucru. “Până n-o faci, nu ştii cum e. Momentan ţara noastră este, sau mai sigur, a fost, paradis. S-a tăiat prea mult lemn”, remarcă cu o vădită urmă de regret Laurenţiu. Un astfel de job, cum este cel de acum, are numeroase plusuri şi minusuri. Tânărul recunoaşte că, momentan, a lăsat comoditatea pe plan secund, preferând să rămân “în priză”. Aproape de fiecare dată totul e diferit: ţara, limba, mâncarea, clientul, colegii. Nu are timp să te acomodezi.
Laurenţiu Cristian Şandra poate fi considerat un adevărat ambasador al României, deorece nu ratează nicio ocazie că le vorbească colegilor de serviciu, de peste mări şi ţări, despre frumuseţile ţării sale. „Fiind pasionat de Mountain-biking îmi “bombardez” de fiecare dată colegii cu fotografii cu peisaje din munţii noştri. Cel puţin, cât le mai avem. Cred că interesul pentru România este în creştere”, precizează şteianul.
Butoanele sale de reset sunt pedalatul şi fotografia. Brandul personal pe care încercă să-l promoveze, când are timp, este www.campvizual.ro. De asemenea, îşi propune să ajungă în ţări tot mai îndepărtate. “Se pare că odată cu distanţa, creşte şi nivelul de interes. Sunt curios de peisajele Noii Zeelande şi de precizia japoneză”, mărturiseşte Laurenţiu Cristian Şandra.
 Cristina Puşcaş

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook