Home Bihoreni cu care ne mândrim MARIUS DEACONU – ORĂDENI CU CARE NE MÂNDRIM

Student
Născut la data de 16 martie 1993
Studii: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea
 Preşedintele Asociaţiei “Gheorghe Şincai” a Studenţilor în Istorie
Care sunt marile neajunsuri ale Universităţii din Oradea?
Universitatea orădeană este o instituţie care a crescut enorm într-un interval scurt de timp, după 1990. Parte din problemele instituţiei aparţin actualei perioade. Individualismul şi lipsa de perspective sunt alte neajunsuri care se simt. Din păcate, studenţii preferă şi ei să fie comozi şi să se adapteze, în loc să militeze pentru binele universităţii.
În ce măsură, actuala conducere a UO vine sau nu în întâmpinarea nevoilor studenţilor?
O parte din actuala conducere a UO este deschisă faţă de nevoile studenţilor. Mijloacele acestora sunt, însă, limitate din cauza problemelor financiare. La nivel minimalist se încearcă rezolvarea acestor probleme. Din păcate, mişcarea studenţească orădeană în ceea ce priveşte reprezentarea colegilor este firavă. Înainte de a critica conducerea, trebuie să ne facem autocritica.
Ce lipseşte UO pentru a se alinia marilor universităţi?
Sunt multe lucruri care determină poziţia UO în spaţiul învăţământului superior din România. Nu avem un brand puternic, deşi suntem în primele 10 universităţi din ţară ca număr de studenţi. De asemenea, infrastructura ştiinţifică a UO are o serie de lipsuri.
De ce ocolesc tinerii absolvenţi de liceu, facultăţile din Oradea?
În primul rând nu ştim să ne promovăm oferta educaţională. Practic, în afara Săptămânii Porţilor Deschise, respectiv Oradea Summer University, UO nu se promovează decât vag în mediul online. Nu putem discuta de o politică sănătoasă. În al doilea rând, imaginea universităţii este pătată de felurite scandaluri şi există o percepţie în rândul unor liceeni cum că ar fi o universitate periferică şi care nu oferă cele mai luminoase perspective. Este opţiunea fiecărui absolvent de liceu.
Cum priveşti măsura admiterii la facultăţi a celor care nu şi-au luat Bac-ul?
Aceasta este de departe cea mai nefericită măsură luată de conducerea UO, în ultimii zece ani cel puţin. Consider că dacă va fi aplicată, ea va aduce mai multe dezavantaje. În primul rând, imaginea UO a fost pătată iremediabil. O ţară întreagă consideră că la Oradea s-au deschis porţile facultăţilor pentru cei fără BAC, chiar dacă nu este în totalitate aşa. Din lista universităţilor care s-au dedat la acest compromis, Universitatea din Oradea este, de departe, cea mai importantă. Primele efecte se vor vedea la admiterea din iulie 2015, dacă nu cumva s-au văzut în această toamnă. Opinia publică nu va mai putea considera UO o instituţie de educaţie şi cercetare ştiinţifică, ci mai degrabă o fabrică de diplome. E dureros să auzi colegi din ţară care să îţi atragă atenţia asupra acestei măsuri şi să afirme că se vor distanţa faţă de manifestările organizate de noi sub egida UO.
Pe de altă parte, studentul este parte suficient de activă a vieţii universitare? Şi de ce nu există o mai mare implicare a tinerilor?
În mod cert, studentul orădean nu este o parte suficient de activă a vieţii universitare. Nu există o cultură studenţească, iar cei ce intră pe porţile facultăţilor se molipsesc repede de la colegii lor mai mari şi oricum, mare parte din ei vin fără o experienţă în domeniul voluntariatului. Este drept totuşi că asociaţiile studenţeşti sunt puţine şi nu oferă o varietate mare de evenimente. Cu sprijinul Universităţii, s-ar putea rezolva această situaţie pe viitor, însă eu, personal, sunt rezervat în acest sens.
Unde ar trebui să se unească cele două puncte de interes student-profesor?
Relaţia student – profesor ar trebui să fie o relaţie bazată pe respect. Performanţa unuia se leagă automat de performanţa celuilalt. Aşa cum un profesor bine pregătit determină studentul să se pregătească pentru cursuri sau ore de seminar, aşa şi cel din urmă poate ajuta profesorul să progreseze. Ideal ar fi ca interesul celor doi să tindă spre cercetare şi proiecte comune în acest sens.
Ce şanse de a performa în mediul academic oradean există pentru actualii studenţi?
Având în vedere problemele financiare ale universităţii şi anumite metehne – nu doresc să generalizez, dar ele există – şansa ca absolvenţii capabili şi care au demonstrat că pot face performanţă, să rămână în structurile UO pentru a deveni asistenţi sau cercetători, tinde către zero. Din acest motiv pleacă cei mai buni absolvenţi. Perspectivele sunt de-a dreptul sumbre. Situaţia este cronică. În lipsa unor măsuri, conducerea UO va putea contabiliza doar exodul acestor tineri.
Cristina Puşcaş

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook