Home Bihoreni cu care ne mândrim MIHAI LIPAI – ORĂDENI CU CARE NE MÂNDRIM

Cântăreţ
Născut la data de 27 octombrie şi atât☺
Studii: Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene Şcoala de Arte “Francisc hubic”, Canto – muzică uşoară
Pompier militar
Cum s-a născut această pasiune pentru muzică? Care au fost paşii care v-au călăuzit spre această carieră?
De-a lungul vieţii omul are diverse pasiuni şi vise. Când cele două converg, acestea sunt motorul care îi ghidează viaţa. “Găseşte o meserie/activitate care îţi place şi nu vei munci nici o zi pentru restul vieţii”. Eu am realizat, la o vârstă destul de târzie, că trebuie să-mi dezvolt acest talent. Când am fost plecat cu bursă Erasmus, am intrat în contact cu diverse culturi, oameni deosebiţi, fapt ce mi-a lărgit orizonturile, inclusiv muzicale. Mergeam cu prietenii pe malul mării şi cântam împreună, ne simţeam liberi, iubeam viaţa. Cerul şi marea erau ale noastre. Aşa că după o perioadă de seri de karaoke, m-am înscris la canto, la îndemnurile prietenilor. Dacă mă uit în urmă, e una din cele mai inspirate decizii pe care le-am luat☺.
Dacă nu aţi fi avut voce, ce altă profesie aţi fi ales să practicaţi?
Cred că o persoană se poate simţi mai “safe” dacă are şi un back-up plan. Astfel eviţi sincope, atât ca timp, cât şi ca direcţie. Pentru mine muzica e deocamdată planul de rezervă. Sunt pompier militar. Mi-ar fi plăcut să devin şi arhitect☺.
Ce sacrificii presupune o astfel de carieră artistică?
Sacrificii e mult spus … Mai degrabă nişte compromisuri autoasumate: timp dedicat repetiţiilor, dezvoltării proprii, creării unei imagini. Nu sunt încă la acel nivel să am deplasări permanente şi să nu mai am o viaţă a mea…
Care sunt avatarurile unei vieţi de artist?
Când urci pe scenă, trebuie să fii capabil să te detaşezi de problemele personale. Nu tot timpul reuşim şi acest fapt afectează prestaţia, uneori în bine, alteori nu …  trebuie să comunici, să fii cel care iniţiază interacţiunea cu publicul, chiar dacă o faci forţat, dacă afişezi o mască. În relaţia cu publicul trebuie să fii şi un bun actor. La primul concert în aer liber am uitat textul unei melodii, dar am avut noroc că publicul ştia piesa, aşa că m-am luat după spectatori☺. Dacă tot suntem la întâmplări haioase, îmi aduc aminte cum la un spectacol într-o comună, am uitat numele localităţii, pronunţând numele altei.
Care sunt cele mai mari realizări profesionale ale cântăreţului Mihai Lipai?
Probabil apariţia la emisiuni televizate sau premiul I la numeroase festivaluri din ţară, printre care: Muzica Inimii Mele Satu Mare, Art Festival Oradea, Artist de Bihor. Ar mai fi spectacolele din judeţ şi nu numai, care au culminat, în această toamnă cu spectacolul din cadrul Toamnei Orădene, în deschiderea concertului trupei Taxi. Un loc aparte îl au concertele din localuri, unde lumea e mai interesată, te cunoaşte, te-a mai auzit şi interacţionează altfel. Iar concertele caritabile sunt şi ele deosebite datorită scopului.
Care a fost cea mai frumoasă experienţă ca artist?
Ca feeling, cea mai frumoasă experienţă am avut-o la Toamna Orădeană şi la un concert în Greenpub, unde am creat o atmosferă aparte: lumea ridicată în picioare cânta şi dansa cu noi.
Cum vă învingeţi emoţiile pe scenă?
De la un moment dat nu mai vezi scena ca pe ceva ce te pune la încercare, ci ca şi ceva care te provoacă să devii tot mai bun. Emoţiile nu au nimic în comun cu un artist adevărat. Trebuie să exprimi, nu să fii înhibat.
Se poate trăi din această activitate?
Dacă în alte culturi mai avansate din punct de vedere muzical e imperativ să îţi găseşti nişa, să fii deosebit, pentru a te putea face remarcat, la noi, pe plan local, cel puţin trebuie să acoperi cât mai multe stiluri, pentru cât mai multe gusturi … fiind o piaţă mică şi “omogenă” (şi asta nu în cel mai bun sens al cuvântului) trebuie să te adaptezi. Se poate trăi din muzică, însă sunt mulţi factori care îţi influenţează evoluţia.
Ce planuri de viitor aveţi?
O trupă de muzică electronică. Şi să mă simt împlinit.
Ce-l face fericit pe Mihai Lipai?
Iubirea! Pentru că atunci când nu o mai avem, realizăm cât de goală ne este viaţa … Iubirea, triplată de sănătate şi realizări pe plan profesional şi personal. Şi vrea să-i mulţumesc fratelui meu care m-a susţinut tot timpul.
CARACTERIZARE
Înălţime: cât să nu privească de sus pe nimeni
Greutate valorică: relativă
Vârsta psihologică: irelevant
Hobby-uri: shopping-ul pe banii lui, sportul
Nu-i plac: prezentările pompoase, fumul de ţigară, în special pe scenă, playback-ul, luminile de avarie pe sensul de mers, Justin Bieber, preţul motorinei, semnul de loading, hoţii de biciclete, expresiile swag, yolo, lol, epic
Maşini preferate: de îngheţată şi maşina timpului. Ştie însă că prima nu e sănătoasă
Preferă … femeile.
Cristina Puşcaş

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook