Home Cartea Săptămânii Arta şi paradisul

Frumosul şi urâtul a dăinuit de-a lungul veacurilor cel mai bine prin artă. Cei care şi-au exteriorizat cele două aspecte, nu au făcut nimic altceva decât să prezinte paradisul sau infernul.

Jacques Maritain are curajul de a susţine o teorie care, deşi la o primă vedere pare o aberaţie, cu puţină aprofundare suntem tentaţi să îi dăm dreptate. Volum său Arta redă paradisul, volum apărut la editura Ratio et Revelatio, este o selecţie de texte despre artă, din opera filozofului catolic care spune că arta redă paradisul.
Arta nu este o preocupare secundară în gândirea autorului, ci mai degrabă ea stă la baza filozofiei acestuia. El s-a folosit adesea de acest nucleu al ideilor în conceperea lucrărilor sale, astfel că regăsim arta pe două direcţii din care poate fi abordat acest versant al operei lui Maritain. Prima o reprezintă filozofia artei, iar cea de-a două se rezumă la estetică.
Cartea este structurată în patru mari capitole. În primul capitol autorul vorbeşte despre artă, frumuseţea şi artistul, ca în cel de-al doilea să ne trimită la peot şi lume. Capitolul al treilea prezintă arta modernă ca un infinit în faţa unei mări imense şi pustii, iar ultimul capitol să îi fie dedicat lui Dante.
La o primă vedere aceste texte par o joacă, stilul fiind unul accesibil în comparaţie cu alţi gânditori care au reflectat asupra acestui subiect, aspect care îi aduce o doză de înţelegere din partea tuturor celor care îl citesc. Exprimarea este aproape poetică, şi spun aproape pentru că elementele care ridică semnele de întrebare au profunzimea unei filozofii clasice. Credinţa autorului se poate observa şi ea. Vorbeşte despre divinitate dar nu obsesiv, paradisul putând fi văzut de cei care apreciază frumosul artelor.
Jacques Maritain susţine ideea de comunicare a trupului cu spiritul, o comunicare care se realizează tot prin intermediul artei. Această teorie poate deveni revoluţionară pentru cei care sunt în căutarea acestui tip de dialog. Arta modernă este şi ea atent analizată, Martain văzând în noile valuri o mică rătăcire. Dorinţa artistului de a nu se supune unor reguli şi de a impune frumuseţea lor este un drum alunecos care poate seduce, care poate amăgi.
Arta redă paradisul, poate reprezenta o uşă care odată deschisă ne trimite spre o lume mai bună, ne deschide ochii şi sufletul.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook