Home Cartea Săptămânii Chipuri împietrite în frumos

Anesteziera privirii se face prin frumos, iar frumosul unei lumi aşternute pe pânza albă face ca tot ceea ce cunoşti să se reducă la acel momen, la acea înfăţişare.

O surpriză deosebită vine din partea editurii Curtea Veche. Aceştia nu au putut să nu introducă în colecţia de tipărituri un album de artă care să se ridice la cele mai înalte standarde. Ştefan Câlţia. Locuri vorbeşte prin operele prezentate despre călătorie, despre spaţiu ca personaj şi lumea ca teatru. Această călătorie reprezentată în lucrările sale trebuie citită ca un drum prin viaţă, coborâre în sine, ascensiune celestă şi cărare către moarte. Călătoria aşternută cu o măiestrie recunoscută ca fiind unică este o călătorie iniţiatică, ea cunoscând atât rătăcirea cât şi renaşterea. Ea se desfăşoară pe două axe, cea orizontală fiind cea lumească şi cea verticală, reprezentând conexiunea cu Dumnezeu.
Picturile sunt un aglomerat de simboluri, fiecare element având o semnificaţie care trebuie cercetată deoarece ele reuşesc să umple de tăină privitorul. Culorile oferă profunzime trăirilor, iar portretele par pietrificate într-o stare a sufletului. Nu doar portretele sunt încremenite ci şi locurile. Casa în care maestrul a copilărit este reprezentată nu cu nostalgie ci cu o iubire. Ea se transformă dintr-o simplă construcţie într-un loc în care poţi să te reîntorci atunci când rătăcirea pune stăpânire pe suflet. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, nu există accidente în picturile lui Ştefan Câlţia. Atenţia la detalii face ca totul să prindă viaţă în ciuda statorniciei oferită de pictură.
Suliţele, scuturile, săbiile, toate aceste elemente care sunt cunoscute datorită dezumanizării care o poate cauza sunt transformate de către pictor în ceva mai profund. Ele servesc binelui deoarece omul, în călătoria sa, este nevoit să ducă cele mai grele lupte cu el însuşi.
Calitatea fotografiilor din acest album este una ireproşabilă. Coloritul lucrărilor nu este distorsionată de efectele programelor de editare, detaliile apropie ochiul privitorului de pictura reală, textura pânzei, liniile lăsate de pensulă, toate acestea putând fi văzute clar.
Ştefan Câlţia. Locuri are puterea a apropia omul de frumos, un frumos care nu instigă, ci un frumos care te întreabă de sufletul tău.

 

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook