Home Cartea Săptămânii Credinţa mai presus de terorile unui regim

O carte care reuşeşte să te ducă mai aproape de un om, care nu a încetat să creadă şi care nu a cedat tentaţiei de a deveni unul dintre colaboratorii Securităţii, a fost prezentată, zilele trecute, la Seminarul Greco-Catolic de Oradea.

Sistemul comunist a reuşit să umple celulele închisorilor cu cei care gândeau şi care, totodată, se împotriveau regimului ateu. Cu toate că trupurile le erau încarcerate, spiritul şi mintea multor astfel de oameni asupriţi era liberă, iar metodele de tortură, orele petrecute în sala de interogatoriu nu reprezentau decât de o rutină pentru cei mai mulţi dintre ei.
O astfel de personalitate care nu a încetat să râdă şi nu şi-a pierdut credinţa a fost preotul Mihai Godó, a cărui viaţă este povestită chiar de către părinte în catea autobiografică „Iezuit. Nu câinele comuniştilor! Surâsul Nedeţinutului”. Această carte a fost „dictată şi imprimată pe benzi de magnetofon” şi prezintă, în cele 191 de pagini, întâmplările unui om care avea ca scop, după cum mărturiseşte Pr. Emil Puni SJ, „să lucreze până cade în brânci pentru suflete”.
Născut în sânul unei familii de ţărani înstăriţi, dar modeşti, credincioşi şi muncitori, din Arad, Mihaly Godó a fost crescut şi educat în baza unor valori solide: hărnicia, onestitatea, simplitatea şi evlavia. Formarea sa ca şi iezuit şi intrarea în Ordin sunt descrise „cu o afecţiune ce trădează nostalgia unei alte lumi paradisiace ca aceea a copilăriei”, după cum menţionează în prefaţă Pr. Iulian Budău SJ. Activitatea anilor care au urmat au atras atenţia sistemului totalitar, motiv pentru care încarcerarea părintelui Godó devine inevitabilă. Cu toate că sentinţa dată nu a fost una uşoară, acest om care a strigat în sala de judecată ca el nu este un câine al comuniştilor, a continuat să nu trădeze pe niciun colaborator, a continuat să creadă şi să se roage, iar după eliberare  a continuat să râdă de cei care îl urmăreau, pas cu pas, chiar dăcă nu se mai afla între zidurile închisorilor Jilava, Cluj, Văcăreşti sau Râmnicul Sărat.
Acest volum a apărut la Editura Ratio et Revelatio şi cu toate că prezintă viaţa unui preot, povestită într-o manieră care îi uimeşte pe mulţi care răsfoiesc această autobiografie dicatată, în care umorul părintelui şi talentul de povestitor te ţin captiv, cartea te face să retrăieşti parcă alături de el aceea experienţă care, cu toate că a fost destul de dureroasă, nu a reuşit să îi macine sufletul sau să îi distrugă credinţa în Divinitate şi în Bine.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook