Home Cartea Săptămânii Culorile noastre de toate zilele

Tot ce există în jurul nostru este perceput prin culoare, iar culorile sunt cele care ne ajută să catalogăm tot ce există într-un glosar doar al nostru.

Piaţa de carte oferă o gamă diersificată de albume, enciclopedii care tratează istoria picturii, dar Editura Baroque Books & Arts propune un volum cu totul aparte. Semnat de Kassia St Clair, CULORILE ŞI VIAŢA LOR SECRETĂ spune povestea fiecărei culori într-o manieră cu totul nouă. Autoarea, după o lungă experienţă editorială, ea având o rubrică aparte într-o cunoscută revistă britanică de lifestyle, a căutat legende şi poveşti în ceea ce privesc culorile. Fie că vorbeşte despre apariţia unei nuanţe sau despre modul în care un personaj care a rămas în istorie a perceput o anumită culoare, fiecare poveste poartă cu ea bucuria de a descoperi această lume unică într-o manieră mai puţin rigidă.
Cu toate că nu şi-a dorit ca acest volum să devină o istorie exhaustivă, cartea împarte culorile după marile familii. Cu toate că aceste familii sunt compuse din mai multe nuanţe, autoare a ales cele care se disting prin istoria lor fascinantă, semnificativă sau tulburătoare. Numărul acestor nuanţe care i-au stârnit cel mai mare interes este de 75, astfel că designul cărţii se ridică la standardul impus de această editură.
Unele culori sunt tratate din punct de vedere sociocultural, iar altele fac trimitere la opere de artă şi artişti. Putem lua ca model galbenul, de exemplu la galben-de-crom autoarea îl dă exemplu pe van Gogh, care a prezentat această nuanţă prin florile-soarelui, iar la galbenul-blond, aceasta face trimitere la personajul feminin care a declanşat un val de prejudecăţi legat de inteligenţa femeilor care au această culoare la păr. În privinţa anumitor culori autoarea explică şi modul prin care acestea sunt obţinute, multe din ele având o istorie interesantă dar mai puţin cunoscută. Pe lângă culorile care formează spectrul cromatic, Kassia St Clair mai adaugă variaţiuni de brun, negru şi alb. Pentru necunoscător denumirile anumitor nuanţe sunt cel puţin inedite dacă nu chiar nostime: „galben-acid”, „roz-şoc”, „sânge de dragon”, „brun-mummy”, dar aceste denumiri nu sunt alese întâmplător, fiecare dintre alegeri fiind bine justificate.
Dragostea autoarei pentru culori a făcut ca acest volum să fie unic, astfel CULORILE ŞI VIAŢA LOR SECRETĂ se situează „undeva între sumar istoric şi schiţă de caracter”. Cartea punctează foarte bine rolul fundamental pe care îl joacă culoarea în cunoaşterea lumii înconjurătoare.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook