Home Cartea Săptămânii De la bețe și pietre la carcase și coduri

Istoria omului este plină de date care arată că toată acest drum al evoluţiei a fost şi este unul anevoios, cu multe sacrificii, dar mai ales cu un consum inimaginabil de resurse şi energie.

O carte care promite a deveni un fenomen mondial, este noua carte semnată de Yuval Noah Harrari. Nimeni nu poate să prezică viitorul, iar cei care de-a lungul istoriei au reuşit oarecum să dea un pronostic în ceea ce priveşte drumul pe care homo sapiens îl urmează, au fost cei care au cercetat cu atenţie trecutul. Asemenea lor, Harrari citeşte în tiparele omului pentru a putea să dea un pronostic. Cartea Sapiens, o scurtă istorie a umanităţii rosteşte în cele 400 de pagini anumite observaţii care, deşi nu sunt promovate neapărat, ele pot fii deranjante pentru tot mai mulţi oameni care văd altfel viitorul.
Autorul şi cercetătorul prezintă, după cum am spus o istorie a evoluţiei umane, iar în urma acestor analize el oferă anumite observaţii cu privire la evoluţia umanităţii. Dacă totul începe de la beţe şi pietre, umanitatea a evoluat de-a lungul timpului ajungând la un nivel la care tot ce mai caută este atingerea unui apogeu care are menirea de a-l transforma în ceva ce nu are sfârşit. Harrari face trimitere la cei care îşi desfăşoară activitatea în celebrul Silicon Valley. El susţine că tot mai multe companii şi oameni de ştiinţă caută modalitatea prin care mintea umană poate fii contopită cu inteligenţa artifiacială. Cartea tratează acest aspect în cele mai multe pagini, scopul fiind acela de a arăta modalitatea prin care tehnologia poate deveni parte din uman, astfel că viitorul omenirii o să apară atunci când roboţii vor popula o mare parte din planetă, iar într-un final întreaga lume.
Autorul vorbeşte deasemenea de mântuirea prin tehnologie. Această gândire, spune autorul, stă la baza investiţiilor masive care se fac în acest domeniu. Împletirea umanului cu robotica poate oferi nemurirea astfel că, rasa umană, luând în calcul învăţăturile religioase, va cunoaşte mântuirea prin nemurire.
Pe lângă aceste aspecte, tot ce înseamnă omenire se va schimba. De la economie la societate, totul va căpăta o cu totul altă imagine, în viziunea lui Harrari. Deoarece totul va fi robotizat, nevoile umane de consum vor dispărea, deci nimic din ce cunoaştem noi ca nevoi nu vor mai fi vandabile.
Sapiens, o scurtă istorie a umanităţii, nu este doar o enciclopedie a ceea ce înseamnă evoluţia omului din preistorie până în prezent deoarece autorul a transformat această lucrare într-o viziune a ceea ce înseamnă evoluţie, o evoluţie care duce la dispariţia cărnii şi a spiritului, ele fiind toate transformate în algoritmi matematici, în coduri de programare.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook