Home Cartea Săptămânii Din iubire pentru Bihor

Locurile în care trăim, sau cele aflate în apropierea noastră, de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea din dorinţa de a descoperi ceva mai spectaculos. Frumosul şi ineditul însă se pot descoperi şi în jurul nostru.

Cu o dorinţă arzătoare de a ne arăta frumuseţile judeţului Bihor, şi cu o dăruire aparte faţă de comunitatea în care trăieşte, fotograful orădean cu cele mai multe premii internaţionale, Ovi D. Pop aduce pe piaţă un nou album care spune şi prezintă povestea judeţului în imagini inedite.  Comitat Biho(a)riensis vine în completarea unui album, Oradea mea, dar de această dată imaginile depăşesc graniţele urbei de pe Crişul Repede şi se extinde până la graniţele judeţelor învecinate.
Dragostea pentru istorie, arhitectură şi tradiţie sunt împletite cu pasiunea de a surprinde toate aceste elemente, mai exact pentru fotografie. Paginile albumului conţine fotografii care ne poartă într-o lume, parcă, îndepărtată, lucru care ne ajută să vedem că patrimoniul cultural şi arhitectural al judeţului Bihor nu este mai sărac decât ale altor judeţe, ci din contră. Bogăţia culturală porneşte din vremuri pe care noi, cei de azi, nu le-am trăit dar cu toate acestea ele au dăinuit până în prezent datorită oamenilor care duc această datină cu mândrie pe mai departe.
Fie că a fotografiat oameni realizând diferite meşteşuguri sau ne sunt prezentate bisericile de lemn, peşterile din Bihor, lacurile, drumuri care au o spectaculozitare aparte, realizatorul acestora, ajutat de noile tehnologi precum drona, vine cu o serie de imagini pe care, în mod normal, nu am avea cum să le vedem numai dacă am reuşi să levităm. Spectaculosul este la el acasă, Ovi D. Pop reuşind să ajungă în locuri despre care noi doar am auzit dar nu ne-am rupt din problemele noastre zilnice pentru a şi ajunge acolo.
Albumul este structurat în două capitole. Primul capitol prezintă comorile de la sud de Crişul Repede, iar cel de-al doilea pe cele de la nord, totalul paginilor ajungând la 100.
Comitat Biho(a)riensis, realizat de Ovi D. Pop, reprezintă nu doar mândria personală, ci un patrimoniu vizual pe care realizatorul acestui album, din iubire pentru Bihor îl lasă oarecum celor care vor să redescopere frumuseţile locului, dar mai ales contribuie semnificativ la promovarea Bihorului şi a tot ce reprezintă acesta.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook