Home Cartea Săptămânii Dincolo de bucuria de a oferi zâmbete

Fericirea se dobândeşte prin muncă, iar munca trebuie să fie susţinută, condiţiile depăşite şi tristeţea transformată în zâmbete.

Cel care a devenit simbolul industriei cinematografiei, şi cel care, datorită filmelor sale a făcut o lume mai zâmbitoare, Charles Chaplin, a reuşit să lase în urma sa nu doar filmele ci şi un jurnal. Viaţa mea, reprezintă deschiderea absolută a marelui comediat, o deschidere care ne arată cum a decurs întreaga sa viaţă.
Suntem oarecum tentaţi să credem, că primul star de cinema a cunoscut întreaga sa viaţă luxul şi bogăţia, fericirea şi frumuseţea, dar din nefericire, nu este aşa. Născut într-o familie săracă, cu un tată care a murit alcoolic şi o mamă care s-a luptat cu sărăcia, tânărul Chaplin se vede nevoit să treacă prin anii de formare rătăcind. . Direct şi fără menajamente, liderul incontestabil al comediei cinematografice de mai târziu pune un reflector necruţător pe o copilărie aspră, care nu a făcut decât să-l ambiţioneze, şi pe o adolescenţă turbulentă şi tulburată, în care nu doar supravieţuirea a contat, ci şi afirmarea. În acest membru al unei comunităţi care în principiu nu avea nicio şansă socială stăteau „ascunşi” un actor de dimensiuni colosale, un scriitor, un compozitor şi un regizor cum nu au fost până la el şi, evident, nu vor mai fi.
Cartea a fost scrisă atunci când Charles Chaplin a împlint vârsta de 75 de ani. Amintirile aşternute nu au cunoscut nici un filtru, motiv pentru care această carte este nu doar apreciată cât şi controversată. El ne arată drumul spre succes, transformarea lui dintr-un actor de comedie de duzină în cel mai mare simbol al genului. Cu toate că nu se poate încadra în rândul marilor scriitori, Chaplin reuşeşte să ofere lecţii peste lecţii. Celor tineri le arată ce înseamnă succesu obşinut prin munca susţinută, iar celor mai mari care sunt oarecum dezamăgiţi că nu au dobândit încă acest element, actorul le arătă prin mărturiile sale că nimic nu este pierdut, şi că de fapt fericirea poate veni şi din lucrurile simple.
Viaţa mea, semnată de Charles Chaplin, este mai mult decât un jurnal şi asta deoarece marele maestru al comediei aduce o sumedenie de învăţături pentru toţi cei care doresc să îi răsfoiască jurnalul.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook