Home Cartea Săptămânii Dincolo de o imagine perfectă

 În fiecare comunitate există un personaj care devine model pentru mulţi alţii. Cu toate acestea, el poate ascunde dependeţe şi nevoi care ar putea să le distrugă această imagine, motiv pentru care, ei recurg la o dublare a personalităţii lor, cei din jur văzând doar o proiecţie a aceea ce ei vor să vadă.
Noutatea oferită de Librăria Humanitas este romanul semnat de autoarea americană Ann Leary. Romanul Ora de aur, roman structurat în douăzeci şi două de capitole, prezintă povestea unei femei independete, un adevărat exemplu pentru comunitatea în care ea trăieşte. Hildy Good s-a născut şi a crescut în Wendover, un orăşel pitoresc de pe Coasta de Est. Văzută ca urmaşa uneia dintre aşa-zisele vrăjitoare condamnate la Salem, lumea crede cu tărie că aceasta are puteri paranormale. Însă adevărul e mult mai puţin spectaculos: Hildy e un foarte fin observator al naturii omeneşti. Aşa cum poate judeca imediat dacă o casă are temelii solide sau fisuri ascunse, îi citeşte pe ceilalţi dintr-o ochire. Cu toate că deţine aceste aptitudini, pentru a se cunoaşte pe sine, ei îi trebuiesc mai mulţi ani la dispoziţie.. Alcoolismul ei bine camuflat e gata să facă ravagii când evenimentele iau o turnură dramatică. De zeci de ani, este agentul imobiliar cel mai important din regiunea celebră pentru conacele vechi de pe malul oceanului, la mare căutare printre cei din lumea bună din Boston. Viaţa ei arată perfect: are două fiice, un nepot de doi ani, încheie tranzacţii de milioane de dolari, e independentă şi lipsită de griji. Această faţadă oferită comunităţii începe să se fisureze din clipa în care vinde o proprietate impozantă familiei McAllister, iar frumoasa şi misterioasa Rebecca se mută în Wendover. Diferenţele dintre cele două femei nu reprezintă un obstacol în creearea unei legături de prietenie, legătură care o determină pe Hildy să-şi dezvăluie adevăratele slăbiciuni.. Însă traumele şi defectele ei pălesc pe lângă nevoia obsesivă de afecţiune a Rebeccăi ce ameninţă să distrugă căsnicii şi vieţi. Într-un moment de cumpănă pentru Hildy, sentimentele lui Frank Getchell, un prieten din adolescenţă, se dovedesc providenţiale.
Unicitatea personajului creat de Ann Leary este dată, în mod deosebit, de atitudinea irevernţioasă şi limba ascuţită a lui Hildy. Cu toate acestea, caracteristici care o definesc sunt îmblânzite de o vulnerabilitate prin care protagonista devine un martor credibil al lumii în care trăieşte, o lume în care evenimentele dramatice, superstiţiile şi poveştile de dragoste dau viaţă unui roman irezistibil.
Ora de aur, semnată Ann Leary, este un roman bine construit, umorul şi spiritul de observaţie a celei care a dat contur acestei lumi, au reuşit să creioneze portretul complex al unei femei care duce o luptă continuă cu dependeţele sale într-un oraş în care nici un secret nu poate fi păstrat la nesfârşit.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook