Home Cartea Săptămânii Două țări, aceeași limbă

Izbucnirea războiului a făcut ca suspinele să se audă tot mai tare, limba română să fie vorbită nu pe un singur teritoriu, aşa cum era normal, ci pe două, Basarabia fiind furată, iar cei prinşi în acest joc de putere să caute reîntregirea cu ţara mamă.

Unul dintre cei mai buni istorici atunci când vorbim de Basarabia este, conform celor avizaţi, Ion Nistor. Întreaga sa activitate s-a redus la păstrarea amintirilor legate de teritoriul aflat la est de Prut. Cea mai reprezentativă lucrare ştiinţifică a sa fiind Istoria Basarabiei.
Prin această lucrare, istoricul a militat pentru drepturile culturale şi naţionale ale românilor bucovineni şi basarabeni, meritul său fiind incontestabil la întregirea ţării. Ocuparea Basarabiei a făcut ca datele istorice să fie păstrate cu sfinţenie de cei care nu se regăseau în idealurile noii conduceri, astfel că munca istoricului a devenit o luptă continuă. Munca de cercetare este una unică deoarece Ion Nistor nu doar a scormonit în arhive, el fiind un ascultător înrăit al celor care aveau ceva de povestit. Împletirea poveştilor oamenilor care au trăit aceste schimbări şi datele însemnat în documente fac ca lucrarea sa să poarte ceva unic, ceva uman. Textul este completat cu o serie de ilustraţii unice culese din diferite scrieri ale vremii care făceau referire la Basarabia.
Cartea este împărţită în două mari capitole. Primul capitol urmăreşte istoria Basarabiei de dinainte de separarea de România, iar cel de-al doilea cercetează parcursul istoric al acestui teritoriu din momentul ocupaţiei ruse până la marea Unire. Prima parte are rolul de a-l introduce pe cititor în vechea istorie, una pe care istoriografia rusească o tăinuieşte, iar cea de-a doua parte urmăreşte evoluţia sub ocupaţia rusească.
Atenţia la detalii a lui Ion Nistor este de invidiat. Dacă alţi istorici vorbesc despre Basarabia cu o oarecare superficialitate, autorul acestei lucrări este neînfricat în munca sa. Se simte o oarecare tristeţe dar nimic nu este exagerat cu toate că naţionalismul istoricului nu poate trece neobservat.
Istoria Basarabiei, semnată de Ion Nistor, reprezintă un far pentru cei care doresc să cunoască, să vadă adevărul şi să menţină vie ideea de uniune, de reîntregire a României Mari.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook