Home Cartea Săptămânii După ce reflectoarele au încetat să mai lumineze

Luminile reflectoarelor fac să se vadă doar frumuseţea. Ele luminează doar exteriorul, în timp ce printre rădăcinile acestui frumos stau ascunse ramuri putrezite care îmbolnăvesc întreaga structură, întregul organism.

Au existat şi încă mai există o sumedenie de reportaje, interviuri şi documentare despre un
personaj fascinant care a reuşit datorită ambiţiei şi viziunii să transforme un mic atelier de genţi pentru călătorie într-un brand mondial. Numele Gucci este rostit în toate limbile pământului, iar cei care deţin în colecţia lor un articol semnat de acesta, deţin un obiect de colecţie, ceva ce nu poate fi copiat. În numele lui Gucci, carte semnată de fiica nelegitimă al lui Aldo Gucci, Patricia, se aseamănă cu un interviu transmis în exclusivitate pe tot mapamondul. Dar cartea este mai mult decât nişte imagini înregistrate, ea fiind o descătuşare a fiicei creatorului. Ea reuşeşte să aşterne în paginile acestui volum amintirile care o legau de tatăl ei, poveştile auzite de-a lungul vremii, dar mai presus de toate, ea îl prezintă pe Aldo ca pe un om simplu, un om care iubea totul şi care a fost nevoit, spre sfârşitul vieţii să lupte pentru a menţine vie moştenirea pe care o făurise în toţi aceşti ani, moştenire la care au contribuit nume cu greutate din toate domeniile.
Viaţa din spatele podiumului a fost, conform Patriciei Gucci, un montagnes-russes plin de secrete, controverse, loialitate, pasiune şi iubire. Cum era inevitabil toate aceste reuşite au reuşit să atragă lăcomia şi trădarea. Cartea vorbeşte fără perdea, ea nu menajează personajele care au reuşit să îl transforme pe tatăl ei dintr-un om care molipsea cu energia lui, într-un trup secat de orice putere, un om căzut în dizgraţie.
Stilul în care sunt relatate toate acele amintiri este unul simplist dar nu lipsit de esenţa. Se poate simţi dorul autoarei, se poate sesiza emoţia pe care aceasta o are de fiecare dată când aminteşte de exilul în care a trebuit să trăiască, unul departe de familia ei, de mult prea iubitul ei tată.
Patricia Gucci reuşeşte să portretizeze aşa cum aproape nimeni nu a reuşit să o facă personalitatea tatălui. Cu toate că acest volum este un tribut adus întregii familii, mulţi dintre cei care au fost martori la evenimentele povestite ar putea, după cum menţionează si autoare în paginile sale, să contazică veridicitatea faptelor. Cu toate acestea, fiica lui Aldo Gucci reuşeşte să ne integreze în această lume, o lume în care nu mulţi au avut acces.
În numele lui Gucci, semnată de Patricia Gucci, reprezintă ridicarea unei cortine care continuă să fascineze. Actorii întregii piese sunt cei care trăit alături de marele creator, el însuşi fiind eroul principal, nu doar pentru fiica lui, cât pentru toţi cei care poartă cu mândrie hainele, genţile, parfumurile.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook