Home Cartea Săptămânii Fantasticul și ruralul

Simplitatea s-a născut la ţară, acolo unde zgomotul este înlocuit cu linişte, iar tradiţiile nu sunt uitate.

Atunci când timpul se scurge mai repede decât ne dorim, iar lectura nu îşi mai face loc în agenda noastră zilnică, ne cad în mâini romane care distrug acea agendă şi ne ţin captivi în lumea pe care scriitorul o oferă cititorilor.
Dan Coman vine în întâmpinarea celor fără timp cu romanul Parohia. Deşi aparent simplu, acest roman nu cunoaşte banalitatea. Cuvintele prezinte o lume simplă, acţiunile personajului reuşind să transforme o lume condusă de docme în ceva doar al lui.
Personajul principal este un fiu de preot dintr-uyn sat în care totul are o anumită rânduială. Crescut după anumite reguli şi principii acesta refuză să se maturizeze, cu toate că mai este puţin până când atinge vârsta de 30 de ani, acţiunile sale sunt identice cu ale unui adolescent rebel, mama fiind cea care caută integrarea lui în normalitate. Acest personaj masculin este completat de misterioasa tânără care aduce nebunia în viaţa lui. Imboltul dat de închipuirile tinerei nu face decât să accentueze sentimentul de împotrivire, de neacceptare a maturităţii.
Creaturi imaginare, misticism, reguli, răzvrătire, toate acestea o caracterizează pe tânara care îl atrage într-un dans în care acest fiu de preot se simte cel mai bine. Lumea creionată de Dan Coman nu este una care să ne încarce gândurile, multe dintre imagini au fost trăite sau au fost văzute de cei care se opresc la paginile acestui roman. Simplu si complicat, nebunesc şi lumesc, toate se contopesc într-o poveste care te face să râzi, să te întrebi, să păstrezi în minte anumite episoade care te răscolesc când nu te aştepţi.
Nu se poate spune că aceste volum este structurat în capitole deoarece fiecare întâmplare este scrisă pe o nouă pagină. Scurte şi cuprinzătoare, micile năzbâtii ale omului care refuză să se maturizeze accentuează diferenţele dintre generaţii şi dorinţa celor mai tineri de a ieşi din tiparele părinţilor, ale oamenilor din jur.
Parohia, semnată de Dan Coman, este un roman care nu prezintă doar o casă sau un sat, el aduce ruralul la un nivel înalt, ca şi cum nimic nu ar exista înafara satului, a familiei.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook