Home Cartea Săptămânii O familie prinsă între două popoare

Instaurarea comunismului în România a determinat ca o mare parte a populaţiei care aparţinea altor etnii să urmeze calea unei alte lumi, să îşi părăsească meleagurile copilăriei în ideea descoperirii unei alte lumi dincolo de graniţele noului stat socialist.
Editura Ratio et Revelatio aduce în rafturile bibliotecilor celor pasionaţi de biografii, povestea lui Hercuş Şaim Cahan, poveste spusă de fiica acestuia, Dova Cahan, în cartea Un askenaz între România şi Eritreea. Structurată în 14 capitole, Dova Cahan porneşte de la originile familiei din care provine, o familie de evrei din Iveşti, un sat din Moldova, aflat între Tecuci şi Galaţi. Pe lângă descrierea acestor origini şi familiarizarea cititorilor cu mediul familiar, autoarea aşterne în paginile biografiei şi istoricul religiei sub a căror dogme a crescut, o religie care a cunoscut de-a lungul veacurilor persecutări şi care a fost ţinta multor atacuri din partea conducătorilor lumii.
Plecarea din România i-a dus în Asmara, o capitală a unei foste colonii italiene de la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind al doilea oraş ca importanţă al Imperioului etiopian. Cu toate că, înainte de a poposi în acest oraş, Palestina a reprezentat timp de o lună casa lor, stăpânirea engleză nu le-a acordat permisul de şedere astfel că aceştia au fost nevoiţi să părăsească acest oraş. „Când eram mici nu aveam habar de povestea dureroasă, pasionantă şi curajoasă a părinţilor noştrii, nu înţelegeam, nici nu ne interesa să ştim. Când am mai crescut aş mai fi putut să înţelegem ceva mai mult despre asta în casă”,  mărturiseşte autoarea la începuturile capitolului Bilanţ.
Această căutare continuă a unui aşezământ în care cultura, religia şi dorinţele familiei Cahan să poată fi exprimate fără nici o temere le oferă o poveste de viaţă care porneşte dintr-o ţară comunistă, trece prin Israel şi în cele din urmă se stabileşte în acest tărâm etiopian. Dincolo de datele exacte şi faptele înscrise în istorie, autoarea îşi prezintă în Un askenaz între România şi Eritreea şi trăirile sale: „Pentru mine, Asmara era un mit. După treizeci de ani am încercat să o şterg din memorie, să o uit, dar revine în minte cu încăpăţânare”.
Cartea are în compoziţa sa şi câteva fotografii. Acestea prezintă trecutul familiei Cahan, un trecut care nu a fost zidit din dorinţa de a rămâne în istorie ci care a reuşit prin faptele acestor oameni să umple o filă din marea carte a unui neam asuprit şi nevoit să rătăcească prin lume.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook