Home Cartea Săptămânii O lume de râsu-plânsu

Românul a învăţat să facă haz de necaz, iar pamfletul a intrat oarecum în stilul nostru de viaţă atunci când situaţia politică sau socială a început să derapeze spre tristeţea multora.

O voce, un chip, un stil de a spune lucrurilor pe nume este fără nici o urmă de îndoială, realizatorul emisiunii Starea Naţiei. Dragoş Pătraru propune cel de-al doilea său volum cu texte din emisiune, texte care erau prea bune ca să rămână într-o arhivă video. Unde nu-i cap, vai de popoare!, este o carte care nu doreşte să ne convingă de ceva, nu ne cere să credem sau să votăm cu anumiţi inşi, ci pur şi simplu îşi doreşte să atragă atenţia asupra posibilităţii existenţei unei lumi în care omul reprezintă pilonul principal. Pentru autor fericirea oamenilor care trăiesc aceleaşi vremuri ca şi el, care se confruntă cu aceleaşi probleme zilnice ca şi el, este cel mai important aspect. Cum se poate obţine această fericire? Este simplu! Să ne trezim, să nu mai lăsăm ca cei care ocupă funcţii să dicteze totul după bunul plac, ci să conducă, să ia decizii benefice pentru fiecare dintre noi.
Cu toate că autorul nu o numeşte carte, ci mai degrabă o culegere de texte, volum de faţă conţine texte apărute în ultimul an. Este a doua ispravă de acest gen pe care Dragoş Pătraru o face. Un lucru care trebuie menţionat este acela că din vânzarea acestui volum, realizatorul emisiunii donează toţi banii familiilor nevoiaşe, astfel că el îşi continuă demersurile de a aduce fericirea în sufletelor celor mai puţin norocoşi.
Volumul tratează teme mari şi mici din societatea românească, toate acestea fiind grupate în cinci capitole. Aceste capitole sunt despre politică şi hoţie, viaţa pe Terra, România, pământ românesc, alegerile româneşti, şi nu în ultimul rând, nebunii. Fiecare capitol tratează cu umor dar cu o seriozitate debordantă subiecte care atunci când au fost scrise şi prezentate în cadrul emisiunii au ţinut cap de afiş toate jurnalele de ştiri, ele au fost subiecte dezbătute în cadrul mai multor talk-showuri. Umorul folosit în redactarea lor este unul subtil, Dragoş Pătraru fiind cunoscut pentru curajul de a spune pe nume, de a nu se lăsa ameninţat sau influenţat de cei despre care scrie.
Unde nu-i cap, vai de popoare!, transformă imaginea şi vocea în ceva ce poate să rămână etern, mai exact toate cele gânduri şi idei au fost transformate în semne menite să trezească, să atenţioneze, să ne arate că viaţa poate fi şi altfel dacă fiecare dintre noi se trezeşte.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook