Home Cartea Săptămânii O lume în alb-negru

Cei care sunt mereu în mișcare crează o agitație specifică fiecărui loc. Fie că sunt căutare de ceva sau pur și simplu nu doresc să stea într-un singur loc, locuitorii unei lumi distrug sentimentul de statornicie prin simpla alergare continuă.

Fotograful Barna Nemethi ne poartă într-o fostă civilizaţie mistică. Această lume a Marrakesh-ului este prezentată în albumul The Marauders of Marrakesh. Aflaţi într-o continua mişcare pe motocicletă, pe jos, în maşină sau pe bicicletă, străbătând circuitele zilnice ale subzistenţei, drumurile care unesc casele, locurile, pieţele, oamenii. Ce stă la baza mişcării lor permanente nu sunt doar necesităţile imediate ale vieţii, căutarea hranei, acest surogat urban al vânătorii, ci şi căutarea celuilalt, a gândurilor şi a fiinţei sale, a urmelor unei foste comunităţi mistice. Nevoia de a spune sau de a asculta, nevoia de a împărtăşi fărâme de istorie, poveşti, de a le pune în circulaţie şi a nu le lăsa pradă uitării este, poate, adevăratul combustibil al acestei mişcări. Mişcare menţine vie toată această lume, o lume care caută în permanenţă, fotografiile fiind singurele care opresc timpul, păstrează agitaţia într-un chenar.
Fotografiile sunt realizate în totalitate monocrom ceea ce oferă o anumită profunzime, îl transportă pe privitor în trăirea fiecărui personaj inmortalizat de aparatul de fotografiat, fără ca acesta să fie distras de culoare, de detalii care pot oricând să răpească din atenţie. Alegerea acestui de tip de fotografie transformă totul în ceva personal, în ceva ce doar omul contează, ca şi cum el s-ar dezveli de veşmintele fricilor. Luminile şi umbrele accentuează formele geometrice simple care compun această lume, iar toate fotografiile trasformă ceva banal, precum o bicicletă într-un instrument absolut mirific al unei lumi care nu uită.
Imaginile nu obosesc prin compoziţia lor, subiectele deşi sunt asemănătoare, au fiecare ceva aparte, ceva unic. Oameni nu se sfiesc atunci când văd aparatul de fotografiat, ci se arată aşa cum sunt ei. Ochiul nu oboseşte ci el caută să descopere elemente noi, ceva subtil care poate contura şi mai clar o poveste sau toată povestea acestui loc.
The Marauders of Marrakesh este povestea unei lumi mistice aflată în continua mişcare, o lume care se dezbracă de frici şi se arată în totalitate artistului care, asemenea lor, se află mereu în mişcare, mereu caută, mereu poartă cu el poveşti.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook