Home Cartea Săptămânii O lume văzută nu doar din platourile televiziunilor de ştiri

Dovezi că umanitatea nu a dispărut se pot vedea în momentele în care fiecare membru al unei societăţie întâmpină aceleaşi probele ca şi cei pe care nu îi cunoaşte, dar cu toate astea fac parte din aceea comunitate. Umanitatea nu ţine de rasă, statut social sau de educaţia primită în instituţii şcolare, ci ţine de viziunea fiecăruia asupra vieţii, asupra celor petrecute în jurul lor.

Editura Tracus Art ne invită să lecturăm un volum care deţine capacitatea de a ne purta într-o excursie. Vă scriu din Atena, în anii crizei, semnat Monica Săvulescu Voudouri, poartă cititorul în aceeaşi minunată excursie a altei lumi, o lume unde trecutul îşi arată mereu influenţa asupra prezentului, o lume care deşi izolată parcă, îşi va găsi mereu forţa de a ieşi la suprafaţă, o lume de dincolo de graniţe, o lume văzută cu ochii inimii, dar prezentată cu ochii minţii. Acest roman oferă şansa cititorilor de a se identifică cu naratorul trecând în spatele unei folii de plastic şi privind cum oamenii apropiaţi sufletului cad doborâţi de greutătile secolului, cum familiile sunt dezrădăcinate şi sunt împrăştiate prin lume ca frunzele de toamna, cum un simplu bulb de floare poate purta în fragilele veşminte amintirea unei întregi istorii şi a unor generaţii.
Cartea cuprinde în paginile sale 25 de scrisori, acestea reprezentând, după cum argumentează autoarea, un gest de loialitate faţă de poporul grec, care a primit-o într-o ţară cu istorie, cu valori dar care s-a confruntat în ultimii ani cu un război economic, un conflict care a dezechilibrat nu doar ţara celor mai mari eroi dar care s-a exstins şi asupra celorlalte state. Autoarea nu creionează viaţa asemenea unui reporter care doar observa ci ca un simplu cetăţean care trăieşte în fiecare zi dramele omul simplu, a muncitorului, a mamei, fapt care oferă acestor scrieri şansa fiecăruia de a vedea dramele, umanitatea, lupta dincolo de imaginile oferite de ştirile televiziunilor internaţionale. Monica Săvulescu Voudouri poartă cititorul pe îngusta potecă a umanităţii, spre singurul far ce luminează în depărtare îmbiind pe fiecare să caute binele adânc ascuns în suflet, un bine ce îşi mai iţeşte capul câteodată şi în vremuri de criză. Acel bine arătat în povestea cizmarului Panaiotaki, se află în fiecare om, este înscris în genetica sa. Speranţa nu ţine numai de bani, ci de binele ce-l putem face pentru fiecare seamăn în orice moment indiferent de starea noastră, că e bună că e rea.
Vă scriu din Atena, în anii crizei este acel gen de carte pe care fiecare om ar trebui să o răsfoiască, după care ar trebui să stea să se analizeze, să-şi caute acea latură bună şi să o valorifice. Un singur om nu ar putea să schimbe o lume, dar ar putea să devină exemplul necesar celor cu care se întâlneşte în drumul său spre umanitate.
Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook