Home Cartea Săptămânii O viață în lumea teatrului

Dragostea pentru teatru împletită perfectă cu dragostea pentru oameni au transformat totul într-o operă de artă, într-o piesă care nu se vrea încheiată niciodată.
Oraşul de pe Crişul Repede a dat ţării o personalitate care respiră teatru în fiecare secundă, un om care a trăit în treatru şi care continuă să fie o voce puternică în critica teatrală. Elisabeta Pop şi-a adunat munca în două volume inedite de critică şi recenzie a lumii teatrului. Modestă şi cu bucurie molipsitoare, doamna Elisabeta pune în faţa iubitorilor de teatru şi iubitorilor de cuvinte Teatrul: Intrigă şi Iubire.
Volumele cuprind critici şi recenzii a pieselor la care această doamnă a asistat din anul 2000 până în prezent. De la simplă observatoare la un critic avizat este o cale lungă, dar cel mai important o reprezintă dăruirea cu care fiecare minut dintr-o piesă este atent analizată, trăirile transmise de cei de pe scena teatrelor din ţară sunt puse sub o lupă analitică, şi asta nu pentru a ne face pe noi să înţelegem mai bine ci pentru a putea vedea dincolo de superficialitatea lor.
Dacă suntem tentaţi să trecem cu vederea peste astfel de texte din cauza stilului mecanizat în care multe analize sunt realizate, este important de menţionat faptul că textele orădencei sunt mult mai personale. Ele ajung mai uşor la cititor datorită experienţei personale a celei care le-a scris. Nu vom regăsi pasaje greoaie care ne determină să căutăm termeni în cărţile de specialitate, ci vom găsi un stil simplificat pentru toţi, dar asta nu înseamnă că ele sunt lipsite de esenţa necesară unui astfel de text. Autoarea ne lasă libertatea de a selecta ce vrem să citim, fie că vorbim despre piese de teatru la care am asistat fiecare dintre noi, fie sunt piese la care nu am reuşit să ajungem. Acest aspect oferă farmecul! Suntem teleportaţi din locul în care lecturăm în sala de spectacol, acolo unde magia se materializează prin munca actorilor, scenariştilor şi a tuturor celor care îşi dedică viaţa publicului.
Cu toate că acest tip de carte nu este pentru toată lumea şi asta pentru că nu toţi au curajul de a se scufunda în astfel de scrieri, cele două volume nu trebuie neglijate din două motive: primul este acela că sunt scrise de orădeancă apreciată de toţi criticii, iar al doilea motiv este acela că în mare parte se vorbeşte despre teatrul orădean.
Teatrul: Intrigă şi Iubire, semnat de Elisebate Pop aduce oradea pe harta culturală, munca şi dăruirea reprezentând un exemplu de urmat pentru toţi cei care caută ceva.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook