Home Cartea Săptămânii Realitate transpunsă fantastic

Evenimentele care au loc în jurul nostru se pot transforma într-un rucsac greoi, iar realitatea poate să apase asupra raţiunii şi asupra sufletului până când simţim că cedăm sau ne pierdem de la calea iniţială.

Obişnuiţi fiind cu o lume a poeziei atunci când vorbim despre Ana Blandiana, apariţia unui volum de proză nu face decât să ne arate capacitatea nemărginită a autoarei de a se transpune în cuvinte. Povestiri fantastice reprezintă o lume, o realitate pe care autoarea a simţit-o în ultmii ani şi care a devenit un bagaj mult prea greu, un bagaj care nu putea fi eliberat prin versuri. Deşi suntem tentaţi, la o primă vedere, să categorisim cartea ca fiind o culegere de poveşti imaginare, acesta este creat asemenea unui volum de memorii. Descoperim încă din primele rânduri că „fantasticul nu e opusul realului, este doar o înfăţişare mai plină de semnificaţii a acestuia”, lucru din care putem să deducem un singur lucru: şi anume că a-ţi imagina înseamnă a-ţi aminti.
Atunci când realitatea devine greu de îndurat, autoarea ne menajează introducând fantasticul. Prin acest procedeu, Ana Blandiana reuşeşte să slăbească puterea răului, lupta ei interioară având în fruntea „oştirii” doar binele şi lumina, proza fiind câmpul de bătălie. Mai mult decât asta, modalitatea în care este scris acest volum nu se distanţează foarte mult de stilul care a făcut-o cunoscută şi apreciată în lumea literară, mai exact, găsim poezia, muzicalitatea frazelor purtându-te în lumea, în realitatea autoarei.
Povestiri fantastice este o carte terapie. Cu toate acestea fiecare dintre noi putem redescoperi anumite întâmplări care ne-au influenţat, existenţa unui tipar dar care deţine accente personale demonstrând că legătura dintre indivizii unei societăţi nu este doar un mit, ci un fapt real. Descoperim, tot aici, o dramă, o durere care ne face să empatizăm cu autoarea, ne determină să nu cedăm în lupta eternă cu răul, şi cel mai important, ne luminează mintea şi ne reîntregeşte forţa de a crede în bine.
Volumul este împărţit în trei capitole, fiecare dintre ele fiindu-i dedicată o anumită perioadă. Dacă primele două reprezintă noutatea, cel de-al treilea reprezintă o selecţie din alte volume în care creaţia autoarei a fost imprimată pe hârtie.
Povestiri fantastice, de Ana Blandiana, este un volum care ascunde mai multe secrete, multe frumuseţi pierdute sau umbrite de o realitate crudă uneori.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook