Home Cartea Săptămânii Sex, drugs & rock’n’roll

Faima poate trage după ea nu doar frumosul ci și urâtul, mai ales atunci când cel care se află în mijlocul acestui miraj amețitor nu este pregătit pentru ceea ce i se întâmplă.

Unul dintre simbolurile muzicii rock, membrul legendarei trupe Guns N’ Roses, Duff McKagan, îşi povesteşte aventura vieţii în cartea It’s So Easy … şi alte minciuni. Copilărind în Seattle, muzica punk i-a intrat în corp dar odată cu ea a intrat şi dependenţa de droguri şi alcool. Este unul dintre cei care a trăit la maxim sintagma sex, drugs & rock’n’roll, motiv pentru care povestea vieţii lui a devenit subiectul unui documentar.
Este nevoie de curaj! Acesta a fost primul gând atunci când am început să parcurg capitolele acestei cărţi. Spun asta deoarece nu mulţi au tăria de a privi în urmă, de a retrăi anumite momente care, la un moment dat, au dus la o degradare fizică şi psihică. Dacă la început totul a fost făcut din pasiune pentru muzică, pe parcurs, odată cu recunoaşterea internaţională, cu turneele interminabile, faima a lasăt să intre şi căderea. Duff vorbeşte despre această cădere cu o doză mare de tristeţe, în special atunci când numele unor idoli a muzicii rock apare pe lista celor plecaţi prea devreme. Nu lipseşte umorul în toată această poveste. Stilul simplu în care este scrisă a permis presărarea poveştii cu momente comice care contrabalansează momentele pline de tristeşe şi declin.
Cu toate acestea, cel care oferă verighetele în videoclipul November rain a celor de la Guns N’ Roses a fost cel a reuşit să îşi depăşească propia condiţie, şi asta datorită dorinţei de a lasă ceva bun iubitorilor de muzică. Capacitatea lui de a cânta la mai multe instrumente, dar şi cu vocea, Duff McKagan a trecut de la dependenţă la dorinţa de a oferi lumii altceva, muzica şi familia lui transformându-se în singurul drog pe care acesta dorea să îl mai consume.
Cartea nu poate fi citită pur şi simplu. Ea trebuie proiectată în imagini generată de proiectorul minţii fiecăruia. Totul este foarte vizual cu toate că Duff nu se pierde în detalii inutile. Descoperim în fiecare capitol un alt superstar, ca la final să vedem că totul este posibil. Scăpat de jugul drogurilor şi al alcoolului, basistul blond s-a transformat în tatăl grijuliu, soţul iubitor şi exemplul perfect pentru cei care sunt pe punctul de a ceda.
It’s So Easy … şi alte minciuni a lui Duff McKagan spune un adevăr, arată curajul nebun de a recunoaşte fiecare greşeală, de a râde de tâmpeniile faimei şi de a plânge la reamintirea unor persoane decedate din cauza dependeţelor de toate tipurile.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook