Home Cartea Săptămânii Tezaurul furat cu bună credinţă

Când vorbim despre bogăţia pierdută nu putem să nu ne amintim despre tezaurul românesc rămas în visteriile ruseşti.  
Frica de a nu pierde în defavoarea invadatorilor a determinat liderii acelor vremuri să vadă în Rusia un loc sigur.
Timp de 100 de ani, tezaurul s-a aflat şi se află încontinuu în siguranţă, una care face că el să nu fie restituit nici în prezent, deşi o mică parte a revenit în ţară în perioada comunistă pentru a întări credinţa în bunătatea sovietică, însă cea mai mare parte din tezaur a rămas la Moscova.
Marian Voicu introduce în lumea lucrărilor ştiinţifice o teză care spune povestea tezaurului românesc de la Moscova. Acest subiect a mai fost abordat de-a lungul timpului, fiecare aducând ceva inedit. Şi de această dată, autorul cărţii integrează documente inedite, transformând munca de cercetare realizată şi publicată în dezbatere privind nedreptatea făcută timp de 100 de ani.
Născută din dorinţa de a revitaliza memoria prin prezentarea datelor istorice, cartea Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, are ca şi punct de pornire documentarul realizat pentru Televiziunea Română. Autorul a reuşit să intre în contact cu documente inedite transformând volumul într-un pilon important pentru cei care doresc să primească răspunsuri sau pur şi simplu vor să cerceteze mai amănunţit acest prejudiciu adus ţării noastre de cei care s-au perindat la conducerea U.R.S.S-ului şi după căderea comunismului la şefia Federaţiei Ruse.
De fiecare dată când în discuţiile oficiale dintre cele două se atinge problema patrimoniului, tot de atâtea ori demnitarii români nu sunt băgaţi în seamă, ruşii pretinzând că nu au idee despre ce este vorba. Cu toate acestea, Marian Voicu reuşeşte să îndepărteze miturile, faptele fiind cele care dau putere. Documentele publicate demonstrează litigiului adus, ţara noastră fiind privată de valori impresionante din punct de vedere cultural şi care fac parte din comoara identităţii naţionale. Un alt punct important tratat de autor îl reprezintă modul prin care acest tezaur a ajuns la Moscova, contexte istoric cântărind enorm în luarea unei astfel de decizie.
Cartea este structurată în 17 capitolele. Fiecare dintre ele tratează în ordinea întâmplărilor acţiunile de mutare din visteria Băncii Naţionale în cele ruseşti, tratativele duse pentru înapoierea lor şi tentativele ruşilor de a ne pune la plată pentru diversele prejudicii aduse marelui stat socialist.
Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, semnată Marian Voicu, este o continuare a diverselor tentativele de resuscitare a dorinţei românilor de a-şi răscumpăra tezaurul încarcerat de ruşi de 100 de ani.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook