Home Cartea Săptămânii Un imperiu nemărginit

Modernitatea nu s-a născut odată cu dezvoltarea tehnologiilor, ea a apărut atunci când un singur om a reușit să schimbe întreaga lume.

Comparată tot mai mult cu biografia lui Petru cel Mare scrisă de Robert K. Massie datorită fascinaţiei care o oferă cititorului, lucrarea istorică a lui Jack Weatherford a intrat rapid în rândul select al bestseller-urile New York Times. Genghis-Han şi naşterea lumii moderne face o introducere într-o aventură intelectuală incitantă şi plină de surprize nebănuite. Autorul fiind un istoric avizat şi deţinând un simţ al realităţii excepţional ne plasează în lumea ancestrală a marelui lider mongol.
După zece milenii de conflicte dintre triburile nomade şi popoarele civilizate, lupta dintre dintre aceştia a dat naştere celui mai mare imperiu care a existat vreodată, Genghis-Han reuşind să cucerească în 25 de ani mai multe teritorii decât a reuşit Imperiul Roman în 400 de ani.
Deşi moştenitor al unui trecut tribal, viziunea de neegalat al celui carea avea să fie numit cel mai mare strateg militar din istorie, a influenţat decisiv dezvoltarea propriului popor, cât şi formarea lumii moderne. Această modernitate consta în dezvoltarea comerţului, a culturii şi economiei. Pe lângă aceste aspecte, cucerirea mongolă a adus pentru prima dată o eliberare a religiilor, interzicerea torturii şi anularea privilegiilor aristrocraţiei.
Dacă mai mulţi istorici îl plasează pe Genghis-Han în rândul celor mai sadici şi nemiloşi conducători, cercetarea istorică realizată de Jack Weatherford schimbă perspectiva cititorului. Din lucrarea lui reiese faptul că brutalitatea nu a fost una gratuită şi că acesta şi-a impus forţa doar atunci când exista riscul ca imperiul să se destrame sau exista posibilitatea ca luptele interne să macine din interior lumea pe care acesta o visa.
Trecând de distrugeri şi tragediile umane inerente ciocnirilor dintre civilizaţii, avalanşa mongolă a adus cu sine cunoaşterea şi întrepătunderea mai multor culturi şi civilizaţii, imperiul mongol fiind puntea dintre Asia – Orient – Europa.
Genghis-Han şi naşterea lumii moderne este mai mult decât povestea unui lider militar care stârnea teama la simpla rostire a numelui său, el a reuşit să elibereze şi să construiască o lume modernă, o lume care este fundaţia lumii noastre de azi.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook