Home Cartea Săptămânii Un nume – prea multe răni

Ţipetele au încetat să se mai audă, rănile s-au vindecat, dar amintirile, acele frânturi ale trecutului nu au cum să treacă, ele sapă încă în mintea şi sufletul celor care au trăit în infern, iar aceaste trăiri sunt resimţite şi de urmaşi, ei fiind cei care nu pot să ierte.

Mulţi ani a reuşit să trăiască în anonimat, a reuşit să fenteze fiecare investigaţie a fostului regim, dar oamenii care au suferit de pe urma brutalităţii sale nu au uitat. Numele său instaura oroarea celor care înainte de 1989 erau aruncaţi în temniţele comuniste, ca după căderea regimului acesta să devină un fost apărător a legilor. Andrei Muraru ne pune în faţă un volum, o lucrare inedită menită să lumineze conţiinţa colectivă în cazul torţionarului ajuns la vârsta de 89 de ani. Vişinescu Torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul apărut la Târgul Gaudeamus 2017 încearcă să îl prezinte pe fostul director a închisorii Râmicul Sărat.
Odată cu începerea urmăririlor penale în cazul comandanţilor foştilor închisori comuniste şi cu deschiderea arhivelor, nu foarte nume şi personaje au fost trase la răspundere pentru faptele lor, pentru ororile săvârşite în instituţiile pe care aceştia le conduceau. Cu toate acestea, numele lui Alexandru Vişinescu nu a fost menţionat de prea multe în presă sau în instanţă, dar istoria nu uită, iar cei care au trecut prin chinurile ordonate de el nu iartă. În 2014 Curtea de Apel Bucureşti începe procesul lui Alexandru Vişinescu, acesta fiind acuzat de crime împotriva umanităţii.
Andrei Muraru îşi începe această carte document cu realizarea unui profil al torţionarului ajuns la vârsta de 89 de ani. Acest bătrân a trăit în capitală având o pensie considerabilă şi nimeni din cei care se intersectau cu el nu ştiau ce făcuse acest om în timpul activităţii sale profesionale. Fiind foarte bine documentată, cartea este una grea, are o duritate ruptă parcă din filmele de la Hollywood, dar autorul nu face decât să retransmită publicului larg mărturiile încarcerate în documentele comuniste.
Suntem adesea tentaţi să credem că o astfel de carte nu prea mai are ce căuta în spaţiul public, că nu mai avem ce face cu aceşti oameni, dar cu siguranţă adevărul trebuie rostit. Cei care caută să risipească această ceaţă a ceea ce a fost în spatele cortinelor comunismul, sunt de admirat deoarece, cum această carte este un exemplu clar, nu poţi întotdeauna să priveşti subiectiv. Este dificil să înţelegi că omul este capabil să facă anumite lucruri, dar mai dificil este să înţelegi de ce puterea care ţi-a fost atribuită a necesitat o exercitare brutală, criminală.
Vişinescu Torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, semnată de Andrei Muraru , este o carte document, o lumânare menită să supună întunericul la chinuri, iar noi să nu uităm ce înseamnă nepăsarea şi supunerea orbească în faţa impostorilor.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook