Home Cartea Săptămânii Un secret mic într-o lume plină de culoare

Copilăria fiecăruia a fost presărată cu poveşti, cu prieteni de care nu doream să ne îndepărtăm, şi cel mai adesea, cu tot felul de monstruleţi care ne dădeau târcoale noaptea.

O astfel de poveste este spusă şi de Otilia Mantelers în cartea sa, o carte de devorat, intitulată Secretul Monstrului. Redescoperim în acest volum o frică inocentă, una care are menirea de a ne învăţa ceva, sau mai bine spus de a ne ghida spre o depăşire a condiţiilor. Familia de pisici care dau viaţă acestei cărţi de poveşti se bucură de fiecare dată când cel mai mic membru reuşeşte să descopere ceva nou. De menţionat este faptul că acest volum cuprinde ilustraţiile Laviei Coloji, o artistă care a reuşit să de-a viaţa mai multor personaje.
Cartea cuprinde viaţa sufletească a copiilor, o viaţă însorită şi nenină, dar care este într-o schimbare continuă. Această viaţă mai are mult râs dar cu toate acestea fricile şi furiile nu lipsesc, de aceea poveştile şi personajele imaginare care cuprinde o astfel de viaţă trebuie să lase o învăţătură, iar cartea de faţă are capacitatea de a face acest lucru.
Desenele sunt atent realizate, culorile vii reuşesc să se impregneze în memoria vizuală a cititorului, astfel că, cea care dă viaţă prin desenele ei urmează să îi fie recunoscut stilul. Personajele, până şi monstruleţul care îi dă târcoale micuţei pisicuţe, are un chip blând, sau mai bine spus poartă pe chipul să o blândeţe care intră în contradictoriu cu rolul pe care îl are în această poveste.
Autoarea vorbeşte de un secret pe care acest monstruleţ îl poartă, şi cu toate că textul este nu foarte lung, ea lasă ca acest secret să îi ţină în suspans pe cei mici, mai ales că aceştia nu cunosc încă foarte bine cum funcţionează această lume a cărţilor. Curiozitatea născută determină ca lecturarea să fie făcută până la final ca pe urmă să revii cu o deosebită plăcere. Povestea se poate spune atât ziua cât şi noaptea, iar cei mici trebuie să găsească puterea de a nu mai simţi frica, ci să caute învăţătura.
Secretul Monstrului reprezintă acel loc, aceea lume în care deşi totul pare înspăimântător, toate au ceva frumos şi unic. Dacă frica este depăşită atunci vedem frumosul în toate, iar pentru un copil, acest lucru reprezintă un pas spre maturitate.

Sebastian Ferchi

Lasa un mesaj

Facebook