Home Diverse ATACUL VASCULAR CEREBRAL

SĂNĂTATEA ESTE CEA MAI PREŢIOASĂ COMOARĂ ŞI CEA MAI UŞOR DE PIERDUT, CU TOATE ACESTEA ESTE CEL MAI PROST PĂZITĂ (EMILE AUGIER)

Păstrarea sănătăţii şi lupta contra bolilor se înscriu printre cele mai vechi preocupări ale omului. Cuvântul sănătate care evocă o stare atât de preţioasă fiecăruia, apare frecvent în conversaţiile noastre şi este aproape nelipsită din urările pe care le facem cu diferite ocazii. “Să fii sănătos!” era una dintre formulele cele mai des folosite pentru încheierea unei corespondenţe. Din cele mai vechi timpuri a existat o preocupare a omului pentru starea sa de sănătate. Sănătatea este o componentă importantă a calităţii vieţii, iar sănătatea nu înseamnă doar absenţa bolii, ci reprezintă o stare generală de bine. Suntem pe deplin sănătoşi dacă avem şi o sănătate socială, sufletească, spirituală, pe lângă cea fizică. OMS a dat o definiţie oficială a sănătăţii formulată astfel: sănătatea este acea stare de complet bine fizic, mintal şi social şi nu constă numai în absenţa bolii sau a infirmităţii.
Regula de aur a stării de sănătate este aceea de a-ţi dori să fii sănătos. Este primul pas spre educaţia pentru sănătate pe care ar trebui să o dobândim încă din primii ani de viaţă şi să o continuăm permanent. Educaţia pentru sănătate se poate defini că fiind un sistem ce cuprinde: conştiinţa stării de sănătate, procesul de predare/învãtare şi participare activă. Ea face parte din viaţă culturală a fiecărei ţări. România, din păcate a rămas puţin corigentă la acest capitol. România nu a înţeles nici acum că educaţia populaţiei sănătoase este chiar mai importantă decât a celei bolnave. Cultura generală, inclusiv cultura sănătăţii, se formează prin instrucţia generală a populaţiei în setul continuu al generaţiilor. Sănătatea nu este doar o problemă indi-viduală, ci priveşte un întreg sistem, o societate întreagă. “Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.” (Schopenhauer)
Tema de astăzi nu este aleasă la întâmplare. Atacul vascular celebral nu este o glumă. Învăţaţi să recunoaşteţi semnele pentru a putea ajuta o persoană care se află într-o astfel de situaţie. Timpul este cel mai important factor! Dacă suspectaţi că o persoană suferă un AVC, nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu po-tenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
Se ştie că ţesutul cerebral este cel mai mare consumator de oxigen. Dacă nu există suficient sânge arterial care să irige creierul, el poate suferi leziuni ireversibile. Când acest organ rămâne fără oxigen mai mult de 5 minute, apare insuficienţa cerebrală sau chiar decesul.
Ascuns sub un nume neutru, făcut să nu sperie, AVC, accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai răspândite cauze de mortalitate. De aceea, este absolut necesară educarea populaţiei în vederea recunoaşterii precoce a semnelor şi simptomelor unui accident vascular cerebral.
Accidentele vasculare cerebrale mici pot să nu dea nici un simptom, dar aceasta nu înseamnă că nu există ţesut cerebral distrus. Uneori, aceste simptome pot apărea şi dispărea, astfel că pacientul nu se alarmează şi nu se prezintă la medic şi nici cei care se află în preajma lui nu reacţionează. Acest fapt este agravant, deoarece, în timp, se ajunge la apariţia lacunarismului cerebral. Trebuie să cunoaştem cele cinci semnale majore pe care medicii neurologi le iau în calcul şi pe care le putem depista chiar noi, dacă acordăm puţin mai multă atenţie persoanei care trece printr-o astfel de experienţă:
Amortirea bruscă sau senzaţia de slăbiciune apărute brusc la faţă, mână sau picior, în mod special pe o singură parte a corpului. Pierderea mişcării voluntare poate fi completă sau parţială;
Instalarea bruscă a stării de confuzie, de dificultate în vorbire sau în înţelegere. Uneori, slăbirea muşchilor fetei poate cauza o asimetrie facială (pareză facială cen-trală), care apare ca o grimasă;
Probleme bruşte de vedere, cu unul sau cu ambii ochi, privire înceţoşată sau dublă, ceeea ce dă senzaţia că persoana respectivă este speriată, privirea devenindu-i tulbure;
Probleme de mers, ameţeli, pierderea echilibrului sau a coordonării şi o stare inexplicabilă de iritare;
Dureri severe de cap apărute brusc, fără o cauza precisă
Declanşarea întregului lanţ de acţiuni are drept scop transportul cât mai rapid la cel mai ap-ropiat spital unde pot fi efectuate proceduri de revascularizare, începe cu operatorul care va prelua apelul de urgenţă. Este esenţial să ştiţi să răspundeţi cât mai corect întrebărilor sale.Iată câteva dintre posibilele întrebări:
Vârsta pacientului?
Este complet alert (treaz)?
Respiră normal?
Este capabil să vorbească normal?
Are probleme de echilibru?
Chiar dacă, şi ar fi minunat să fie aşa, v-aţi panicat degeaba şi în urma consultului de speciali-tate nu este vorba de un AVC, nu ezitaţi să chemaţi salvarea cînd apar astfel de situaţii. Puteţi salva o viaţă reacţionând atunci când este nevoie.
Se spune că atunci când este vorba despre sănătate, nicio întrebare nu este banală. Mergând pe aceeaşi logică, este mai bine să cerem ajutorul de specialitate atunci când ceva ni se pare că nu este în regulă. Nu rămâneţi indiferenţi, nici când este vorba de voi, nici când este vorba de o persoană din apropierea voastră.
Sănătate şi înţelepciune!
Claudia Teodora Ignat / Realizator emisiune Sănătate 24h

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook