Home Diverse Despre primăvară

În momentul în care scriu mă rog la primăvară să nu mai dea, cumva, vreun pas îanpoi. E prea frumoasă lumina şi căldura, iar păsările cântă parcă să-i facă primăverii şederea mai plăcută.
Iubesc primăvara şi nu mă împac cu frigul!
E primăvară, e timpul să ne simţim mai frumoşi, mai răsfăţaţi, mai iubiţi. Atâtea luni în care ne-am gândit doar la clipa în care lumina se va schimba, natura va reînvia, iar odată cu ea, vom prinde şi noi viaţă. Se pare că cele mai multe poveşti de iubire s-au născut în acest anotimp. Să fie de vină vremea frumoasă care ne scoate din casă sau culorile care prind viaţă în jurul nostru? Toate schimbările din preajma noastră ne deschid mintea şi sufletul pentru a putea primi iubirea.
Doar căldura face ca în sufletul nostru să înflorească iubirea, aşa cum înfloreşte natura în răsfăţul primăverii. Fiecare anotimp are farmecul său, dar primăvara nu dă greş niciodată! Nu vei întâlni primăveri fără soare, fără culoare, fără renaştere. Nu vei întâlni primăveri fără dragoste şi fără ciripit de păsări obosite de răceala iernii şi reîndrăgostite de viaţă, acum la lumină. Natura întreagă cântă domol de bucurie, trebuie să-ţi dai un pic de răgaz să o asculţi. Să nu vi se pară o nebunie…sau poate, da: fiţi nebuni puţin şi cântaţi cu natura a primăvară ! Şi razele soarelui sunt nebune de bucurie să vă sărute şi să mângâie fiecare mugur ce stă să se transforme în culoare, în aromă şi vis. Iubirea mea cântă şi dansează în culoarea vântului domol ce poartă căldura.
Oricât de greu şi oricât de grea povara, e ea, primăvara care te face să zâmbeşti. Nu poţi să nu-ţi întinzi uşor cuta din mijlocul frunţii şi să-ţi arcuieşti sprâncenele a mirare, când auzi viaţa că-ţi bate în geam, fie şi pentru o clipă. Şi căţelul e puţin atins de nebunia primăverii. Lăbuţele nu mai îngheaţă în zăpadă şi porumbeii, chiar şi pisicile îl salută de primăvară.
Primăvara nu înseamnă întotdeauna o dată din calendar, ci mai degrabă înflorirea naturii, a pruncilor lor ei, aşa pe rând. La noi au apărut ghioceii, în zăpadă, firavi şi minunaţi la vedere. M-am temut pentru ei, să-mi dau seama, apoi, că sunt atât de puternici. Ei ştiu ce fac şi îşi asumă haina zăpezii, de parcă ar duce toată durerea pământului pe umerii lor, dar o duc şi au puterea, în egală măsură, să ne transmită iubirea lor şi speranţa primăverii.
În India, primăvara ţine din mijlocul lunii februarie până la mijlocul lunii aprilie. E cel mai frumos anotimp!
La români, 1 Martie marchează începutul primăveriii şi ziua Mărţişorului. Marţisorul este o sărbătoare tradiţională românească veche de peste 8000 de ani şi a fost sărbătorită încă de pe vremea geţilor. Mărţişorul celebrează sosirea primăverii şi renaşterea naturii. În vechiul calendar al romanilor, în ziua de 1 martie se sărbătorea Matronalia, ziua lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. La noi mărţişorul reprezintă simbolul primăverii şi al revenirii la viaţă, este un simbol care aduce credintă, optimism şi veselie. În folclorul românesc, sărbătoarea reprezintă victoria binelui asupra răului.
Exact acelaşi lucru se sărbătoreşte în India, la mii de kilometrii distanţă. Festivalul Primăverii, Holi, se celebrează la începutul lunii martie şi se numeşte Sărbătoarea culorilor. Este un festival al veseliei şi împăcării. Este asociat cu povestea de dragoste nemuritoare dintre Krshna şi Radha. Exuberanţa cu care indienii sărbătoresc în această zi este rar întâlnită. Sărbătoarea îşi are originea în antichitate şi celebrează victoria binelui asupra răului. În această zi toate supărările sunt lăsate la o parte şi fiecare urează celuilat, din toată inima “Holi fericit !”Se spune că atunci când dragostea se simte în aer e timpul să celebrăm Holi. Obiceiul este ca fiecare să fie stropit cu apă în diferite culori vii. Aşa toţi devin egali şi toate diferenţele sociale dispar în aceste momente. Oameni coloraţi din cap până în picioare se îmbrăţişează şi se bucură împreună de această zi.
Primăvara este motiv de sărbătoare oriunde în lume. Unul dintre cele mai impresionante festivaluri din lume dedicate naturii este organizat în fiecare primăvară în Japonia. Hanami sau sărbătoarea înfloririi cireşilor, este o tradiţie japoneză care are o istorie care merge până în secolul al VIII-lea, floarea de cireş fiind simbolul naţional al Japoniei. La început, sakura era sărbătorită doar de către elita imperială, iar mai apoi în societatea samurailor. În timpul perioadei Edo, tradiţia s-a răspândit şi printre oamenii de rând. Tokugawa Yoshimune, cel de-al VIII-lea shogun a plantat arii de mii de metri pentru a încuraja această tradiţie de sărbătorire a primăverii. În Japonia, adesea cireşii înfloriţi sunt asemănaţi cu norii, simbol al efemerităţii vieţii, un aspect al culturii japoneze, influenţat de către credinţa buddhistă. Simbolistica florilor de cireşi mai este legată şi de  acceptarea destinului sau a karmei, drept pentru care imaginea a fost folosită în arta japoneză, în manga, anime, dar şi în filme sau muzică. Unul din motivele pentru care sărbătoarea este atât de apreciată constă tocmai în efemeritatea florilor de cireş. Astăzi toti japonezii ies cu familia sau cu prietenii la un picnic sub cireşii infloriti. Servesc masa de prânz, beau sake şi sărbatoresc
Revenind la primăvara de pe meleagurile noastre să nu uităm că nu trebuie să ignorăm faptul că acum suntem mai predispuşi spre dragoste şi pentru că primăvara aduce cu ea melancolia. Emoţiile care ne inundă întreaga fiinţă ne seacă uneori de energie. Ne simţim slăbiţi, iritaţi, mai obosiţi, iar dacă încercăm să căutăm motivele pentru care simţim toate acestea, nu le găsim la îndemână. Din contră, mintea noastră ne spune că trebuie să fim fericiţi… este mai multă lumină, parfumul naturii este îmbietor, căldura îşi face, încet, dar sigur, loc în viaţa noastră.
Şi totuşi… Pentru cei care nu înţeleg, le spun că este vorba despre astenia de primăvară. Un fenomen ca oricare altul, o monedă cu două feţe (una zâmbitoare, iar cealaltă  obosită), un simptom absolut firesc al organismului uman. Există şi o explicaţie logică: în timpul iernii hrana noastră a fost săracă în vitamine, iar acest lucru duce la un dezechilibru în organism şi astfel apare astenia de primăvară. Un alt lucru care duce la dezechilibru îl reprezintă schimbarea anotimpurilor care face ca intensitatea razelor solare să se schimbe brusc, iar asta ne afectează.
Dar să nu intrăm în panică. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să conştientizăm existenţa acestei stări. Fiecare dintre noi poate suferi din cauza asteniei de primăvară. Nu este o boală, ci un simptom, sau mai bine zis o serie de simptomuri, bine definite, care pot fi înlăturate printr-o gândire pozitivă şi prin multă mişcare. Să nu ne închidem în casă. Acesta este secretul. Să ne bucurăm că am renunţat la cizme, la straturile de haine groase şi la nasul roşu. Să ne lăsăm surprinşi în fiecare zi de un mugur nou, de o frunzuliţă de o pată de culoare.
Primăvara este superbă! Priviţi-o cu ochii, dar şi cu sufletul! Viaţa stă mereu sub semnul primăverii! Iubesc primăvara. Îmi place să privesc natura ca pe o pânză albă care se umple de culoare pe măsură ce artistul îşi descarcă sufletul. Tabloul perfect care redă toate trăirile sufletului uman. Iarbă, copaci înmuguriţi, grădini înflorite…iubire.

Claudia Teodora Ignat

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook