Home Editorial Exerciţii de respiraţie

1, 2… Inspiraţi. 3, 4… Expiraţi. Sau încercaţi aşa: Inspiraţi: 1, 2… 6, 7. Expiraţi: 1… 7. Greu al dracu’, nu-i aşa? Şi totuşi, cică ăsta e ritmul unei respiraţii sănătoase. Cel puţin aşa susţinea un călugăr budist, care n-a uitat să adauge că multe probleme, mai cu seamă de sănătate, dar chiar şi din viaţa personală, s-ar datora faptului că nu mai ştim nici să respirăm aşa cum trebuie. Ar trebui să fie banal, nu? Dar uite că, din câte se pare, nu e. Oare nu mai ştim nici să respirăm cum trebuie?
Filmele, ştirile, bârfele ne taie respiraţia. Pereţii caselor noastre nu mai respiră nici ei. Hainele noastre, făcute din tot mai mult plastic, transpiră, dar nu mai respiră. Trăim în oraşe atât de poluate, încât de multe ori, mergând pe stradă, nu-ţi mai vine nici să tragi aer în piept. Obezitatea şi sedentarismul au ajuns maladii planetare. Se ştie, victimele lor abia trag aer. Restul, adică noi ceilalţi, cei mai mulţi dintre noi, nu apucăm nici măcar „să ne tragem sufletul”. Viaţa a devenit o cursă. Gâfâim între şcoală, casă şi servicii, iar la finalul zilei cădem extenuaţi. Când şi cum să-ţi recapeţi respiraţia, dacă a doua zi trebuie să o iei de la capăt? Acelaşi maestru zen spunea că respiraţia superficială are consecinţe grave pentru trup, minte şi suflet. Nu se mai miră nimeni că o decizie luată pe fugă se dovedeşte mai târziu a fi proastă şi totuşi sunt atâţia care, de regulă, aşa fac. O vorbă din bătrâni zice, şi nu degeaba, că orice decizie importantă ai de luat, e bine să o iei cât ai respira de şapte ori. Nici mai mult, nici mai puţin. Şezi, cugetă şi apoi fă!
Între respiraţie şi suflet există o legătură cunoscută din cele mai vechi timpuri. De aici şi vorba „şi-a dat ultima suflare”, sau duhul. Se spune că, atunci când au călătorit prima dată cu trenul, ajunşi în gara de destinaţie, nişte călugări budişti s-au oprit pe peron. Văzându-i că stau aşa, aparent fără nicio treabă, de mai multe ore, impiegatul i-a întrebat ce fac. „Noi am sosit şi acum aşteptăm ca sufletele noastre să ne ajungă şi ele din urmă”, au răspuns învăţaţii.
Pe bune! De cele mai multe ori o răsuflare adâncă îţi dă răgazul necesar pentru a lua o decizie bună sau, cel puţin, poate avea darul de a te linişti. Nu degeaba se spune că-i bine să respiri adânc de zece ori înainte de a-i răspunde unuia care te-a scos din sărite. Sigur, luându-ţi acest răgaz, orice răspuns ai da va fi mai bun decât unul repezit. Deci amintiţi-vă să respiraţi mai mult şi mai profund. Veţi trăi mai mult şi mai profund.

Florin Budea
fbudea.blogspot.ro

Articole Similare
0 403

0 526

Lasa un mesaj

Facebook