Home Fotograful saptamanii Marcel Socaciu

Pasiunea mea pentru fotografie a debutat prin 1988, când licean fiind, am fost fascinat de o fotografie realizată de bunul meu prieten, Ilea Marius, o fotografie cu lungă expunere, pe trepied, a unei  clădiri din curtea liceului, pe timp de noapte. Era timpul peliculei foto, aproape de apogeul său şi tin minte că mergeam împreună şi fotografiam tot ce ne ieşea în cale.
Anii au trecut şi abia prin 1999 am cumpărat primul meu aparat foto, un Fuji compact cu film. Fotografiam tot ce simţeam eu că merită fotografiat, fără a avea cunoştinţe tehnice sau de compoziţie a imaginii! Aparatul îl am şi acum şi nu cred că am să mă despart de el, deoarece a fost cu mine de la concertele rock până la Troia sau Efes în Turcia.
A urmat să intru în era digitală tot cu un Fuji (bridge Fuji Finepix s6000fd), în toamna anului 2006. Cu acest aparat am desluşit  treptat tainele fotografiei. Cu toate că nu am avut rezultate grozave la început, cu timpul acestea au început să apară şi am reuşit să obţin fotografii  de care să fiu cât de cât mulţumit. În paralel, am învăţat şi să editez pe computer imaginile, în prima fază doar luminozitate, contrast, balans de alb, editări minime fără mari pretenţii.
Şi iată-mă ajuns în zona aparatelor DSLR, aparate care îti oferă alte oportunităţi de a explora fotografia. Am început să imi cumpăr carti care abordează acest domeniu, şi am descoperit adevăratul secret al fotografiilor adevărate: COMPOZIŢIA  imaginii! Atunci mi-am dat seama că cel mai important e omul din spatele aparatului de fotografiat şi nu aparatul! De altfel am şi încercat un mic experiment, care a constat din a face fotografii cu aparate nu foarte performante şi rezultatele m-au uimit şi pe mine! Fotografiile erau foarte bune şi asta a confirmat şi numărul mare de vizitatori a site-urilor unde au fost postate aceste fotografii.
În momentul de faţă pot spune că sunt într-o perioadă efervescentă în ceea ce priveşte fotografia, perioadă care sper să ţină cât mai mult, să pot aprofunda cât mai multe zone ale fotografiei cu specificul şi frumuseţea lor.Totodată probabil că am să îmi cristalizez şi o preferinţă spre o anumită zonă a fotografiei.
Fotografia, ca pasiune, e foarte frumoasă (dar şi costisitoare), iar rezultatele nu vor întârzia să apară dacă se pune suflet în asta! Un sfat important pe care doresc să vi-l ofer în încheiere: recomand iniţial investiţia în câteva cărţi de specialitate şi în special în cele care abordează compoziţia imaginii! După aprofundarea acelor cărţi, veţi fi nişte fotografi mult mai buni, chiar şi cu un aparat mai puţin performant! Investiţia în aparatură performantă se justifică doar în momentul în care vă veţi simţi limitaţi de aparatul pe care îl posedaţi sau dacă reuşiţi să câştigaţi bani din activitatea fotografică.
Cât mai multă inspiraţie şi lumină bună, vă doresc!

https://www.facebook.com/marcel.socaciu

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook