Home Interviu Alya

Alya este instructor coregraf de bellydance şi a înfiinţat la Oradea prima şcoală de dans oriental, Orientalya Dance Academy. Alya nu este doar un nume de scenă, ci o prescurtare a numelui său real, Amalia, dar semnificaţia numelui este înălţare, fericire. A studiat arta dansului oriental de la cei mai buni profesori din Egipt, astfel că de opt ani de zile, Alya a devenit un artist profesionist. Pe lângă numeroasele spectacole la care este invitată şi pe care le organizează uneori, ea susţine workshop-uri şi seminarii, atât în Oradea, cât şi în Cluj-Napoca, Bucureşti şi, foarte important, Alya este recunoscută şi ca instructor şi jurat internaţional. În anul 2015, a organizat Magic Arabian Night în Oradea, un spectacol reuşit de dans oriental, iar în 2016 primul festival internaţional de bellydance cu invitaţi din mai multe ţări. Sfârşitul anului 2017 aduce noutăţi şi surprize pentru iubitorii dansului oriental din oraşul nostru. Pe data de 1 decembrie va avea loc, pentru prima dată în Oradea, un seminar cu muzică live, iar pe data de 2 decembrie, va avea loc spectacolul Magic Bellydance Show, un spectacol complex cu dansuri tradiţionale folclorice specific egiptene, momente de dans clasic cu muzică live avându-l ca invitat special pe Tareq Adam – interpret de muzică orientală, fusion oriental, dans fusion India şi dans cu accesorii. Invitaţi speciali vor fi coregrafi, dansatori profesionişti, instructori din Cluj Napoca, Bucureşti, Sibiu, Ungaria, etc. Scopul acestui spectacol este acela de a promova şi la noi în ţară arta dansului oriental. ”Vă invit să păşiţi alături de noi în lumea misterioasă a dansului oriental, atât pe 1 decembrie la seminar (ora 18.00, locaţie – Str. Vasile Alecsandri, nr. 5-7), cât şi la spectacolul din 2 decembrie (ora 18.00, locaţie – Str. Regele Ferdinand , nr. 4, Sala „Florica Ungur” , fostă Arlus)”, ne spune Alya. (Detalii şi bilete: Alya tel.: 0751 844 426 / fb Alya Bellydance / fb Magic Bellydance Festival România. Despre feminitate, artă, eleganţă, sănătate, tonifiere, mister, graţie…cu alte cuvinte, despre belly-dance cu Alya.

Rep.: Când ai descoperit dansul oriental?
Alya: Am descoperit bellydance în urmă cu aproximativ 8 ani şi jumătate, însă de mic copil am iubit muzica şi dansul. În urma participării la orele de fitness bellydance din Oradea, din dorinţa de a pierde câteva kilograme în plus pe care le-am acumulat pe parcursul sarcinii am reuşit să-mi modelez corpul doar prin dans, fără alte intervenţii. De atunci am început să aprofundez studiul dansului belly-dance, iar dacă la început a fost doar un hobby, cu timpul am realizat că dansul face parte din mine, devenind astfel un stil de viaţă.
Rep.: Când ai apărut pentru prima oară pe scenă?
Alya: Prima mea apariţie pe scenă a fost în anul 2009, în cadrul spectacolului unei şcoli de dans. Eram copleşită de emoţii, dar a fost o interpretare reuşită în cele din urmă. Din acel moment, m-am regăsit în această artă, dansul oriental este ceea ce sunt, mă reprezintă – e modalitatea mea de a prezenta lumii o altă parte a mea, o parte misterioasă, ascunsă. Pentru mine bellydance reprezintă un domeniu în care trebuie să simţi şi să poţi să exprimi ceea ce simţi.
Rep.: Ce le spui fetelor când vin pentru prima oară la cursul tău?
Alya: Mi-am dorit foarte mult să împărtăşesc această artă a dansului oriental şi la noi în ţară pentru a extinde cât mai mult comunitatea de bellydance. Încă de la primele ore, le spun că vor avea nevoie de răbdare, să descopere acest dans, deoarece este un dans complex care necesită mult studiu. Răbdare şi cu ele însele pentru a-şi descoperi/redescoperi feminitatea, prin intermediul acestui dans. Le mai spun să nu aştepte minuni de la început. Dansul poate face minuni, dar cu perseverenţă, răbdare, voinţă şi muncă. Nu cred că aş reuşi într-o singură carte să descriu tot ceea ce înseamnă belly-dance.
Rep.: Oamenii în România sunt receptivi la această formă de dans?
Alya: Oamenii sunt din ce în ce mai deschişi şi mai interesaţi de spectacolele noastre şi asta mă bucură enorm, După mulţi ani de muncă, rezultatele încep să se vadă. Iar despre oamenii care nu înţeleg acest dans şi au o percepţie greşită, cred că sunt persoane care nu vor să evolueze, să înţeleagă şi să vadă frumuseţea acestei arte. Percep greşit pentru că refuză informaţiile despre acest dans şi nu vor să accepte decât realitatea lor. Însă, aceşti oameni nu mă deranjează, nu poţi fi iubit de toată lumea.
Rep.: Te simţi împlinită, Alya?
Alya: Sunt mulţumită de tot ceea ce am realizat până acum şi sunt fericită de fiecare dată când sunt invitată la orice eveniment, fie nuntă, botez, majorat, zilele oraşului/comunei, aniversarea unei firme sau ca surpriză pentru o zi de naştere, festival internaţional, etc. Am început şi programările pentru evenimentele din 2018, aşadar vă aştept cu drag pe toţi cei care doriţi să aduceţi o pată de culoare evenimentului dvs.
Rep.: Care a fost cel mai important eveniment la care ai participat?
Alya: Pentru mine fiecare spectacol este foarte important indiferent dacă este vorba despre o nuntă sau un festival internațional de bellydance. Dar dacă ar fi să aleg cel mai important spectacol este bineînțeles cel pe care-l organizez eu în fiecare an, Magic Bellydance Festival.
Rep.: Este uşor să organizezi un astfel de festival?
Alya: Nu este deloc uşor la noi în ţară să organizezi un spectacol de dans, indiferent ce fel de dans ar fi, dar nu este imposibil, iar provocarea este cu atât mai mare. Iubesc această artă frumoasă şi publicul frumos care împărtăşeşte aceleaşi sentimente. Dar, trebuie să recunosc că nu este pentru oricine…
Rep.: Ce urmează?
Alya: Următorul spectacol pe care îl pregătesc pentru lunile de iarnă 2018 şi nu va fi un simplu spectacol, ci un festival internaţional cu seminarii de dans, unde femeile vor avea posibilitatea să studieze dansul oriental cu mai mulţi instructori specializaţi .
Rep.: Ce ne pregăteşti pentru evenimentul din data de 2 decembrie?
Alya: Vor participa doar dansatori / instructori profesionişti, atât la spectacol, cât şi la seminarii. Vom avea un invitat special din Egipt … însă nu voi dezvălui surprizele acum. Vor fi mai multe, aşadar staţi aproape de noi.
Rep.: De unde ai costumele? Ai investit mult în ele?
Alya: Costumele le concept eu, iar persoana care îmi împlineşte visul prin faptul că le creează este un designer foarte renumit la nivel internaţional. Anul trecut la festival am avut şi o prezentare de modă cu costumele Dinasma Fashion. Am investit şi voi investi în tot ceea ce înseamnă pasiunea mea pentru arta dansului oriental.
Rep.: Cum îţi alegi muzica?
Alya: Foarte greu aleg muzica pentru spectacole, după cum s-a văzut cât de diversificat este acest dans. Astfel, aleg muzica în funcţie de evenimentul la care particip, de starea mea şi în general personalizez muzica pentru fiecare eveniment în parte.
Rep.: Ce reprezintă belly dance pentru tine?
Alya: Viaţa însăşi. Bellydance mi-a schimbat viaţa în totalitate pentru totdeauna. Dansul te formează şi te învaţă să apreciezi arta, dansul oriental a dat culoare vieţii mele, mi-am găsit echilibrul, liniştea sufletească şi sunt fericită. Aşa mă simt şi când mă aflu pe scenă.
Rep.: Cum te simţi atunci când dansezi?
Alya: Dansul înseamnă emoţie şi trăire intensă. Atunci când dansez simt cum ritmul şi muzica îmi creează o poveste, o lume minunată de basm pe care eu trebuie să o povestesc oamenilor prin paşii de dans pe care îi fac, mişcările de izolare a corpului şi cu întregul corp. Când dansez simt emoţie, bucurie, libertate, optimism, relaxare şi distracţie. Această activitate necesită mult efort psihic, îşi modelează felul în care priveşti lumea pe lângă faptul că îşi schimbă şi aspectul exterior. Dar dansul este ca o carte, nu poţi afla cât de bună e dacă nu o citeşti.
Rep.: Ce îţi doreşti de la ziua de mâine?
Alya: Îmi doresc sănătate. Nimic mai mult. Vreau să pot realiza cât mai multe în vederea promovării dansului oriental la noi în ţară. Sunt de părere că poţi să-ţi vizualizezi ziua de mâine, dar ea trebuie şi valorificată, cu alte cuvinte ce vrei să fii mâine trebuie să faci azi şi tot ceea ce faci azi să te apropie de visul tău.

Claudia Teodora Ignat

Articole Similare
0 721

0 6075

Lasa un mesaj

Facebook