Home Interviu Călin Pop

533091_368253213225568_111697395_nCălin Pop, liderul şi vocea trupei “Celelalte cuvinte” a dovedit încă o dată că mai are multe de spus. Muzica, cuvântul şi zâmbetul care nu-l părăseşte niciodată ori de câte ori îşi întâlneşte fanii, sunt formele prin care a ales să-şi exprime stările. “Celelalte Cuvinte” este prima trupă din România care, după plecarea trupei Phoenix din ţară, a atras într-adevar atenţia publicului cunoscător de muzica elaboratăDupă albumele realizate alături de trupa a cărui lider este, primul album solo semnat de Călin Pop cu titlul „Undeva” a ajuns şi la dispoziţia iubitorilor de muzică adevărată. Este un album îndelung aşteptat de fani, cu piese compuse pe parcursul mai multor ani, pe care doar prietenii apropiaţi au avut fericita ocazie să le poată asculta până acum.
Albumul conţine 15 piese compuse şi interpretate de Călin Pop şi însumează 75 minute de muzică de suflet. Piesele ce compun albumul au fost înregistrate, mixate şi masterizate în studioul propriu astfel încât albumul materializează un concept ce aparţine integral artistului.
 Câteva dintre titlurile pieselor sunt: La fereastră, Nu va mai fi, Gust amar, Undeva, Remember Florian Pitiş, Nu le pasă, Suflete în colivie, Un cântec, De ce?, Nu ai crede, De azi, Cântec de iarnă, Gând murdar, Spune-mi. 

Rep.: Ce speri să găseşti …undeva ?

C.P.: Nu trebuie neapărat să găsesc ceva „undeva”. Pur şi simplu, „undeva” există.

Rep.: De unde a venit inspiraţia titlurilor de pe albumul lansat de curând ?

C.P.: Toate piesele reprezintă emoţii. E vorba de stări inspirate din realitatea lumii înconjurătoare, a societăţii în care trăim, evident, trecute prin filtrul sufletesc personal.

Rep.: Doreşti să transmiţi un mesaj prin muzica ta ?

C.P.: După părerea mea, muzica fără mesaj este la fel ca trupul fără suflet. Aşadar, ceea ce este pe album este mai mult decât un mesaj. E mai degrabă un îndemn la meditaţie şi, sunt convins, că numai cei care vor asculta albumul în profunzimea lui îl vor înţelege.

Rep.: Consideri că sufletul este o componentă importantă a omului ? Îl respectăm aşa cum se cuvine ?

C.P.: Cu siguranţă sufletul este cea mai importantă parte a omului. Din păcate, pe măsură ce timpul trece şi ne confruntăm cu globalizarea, iar societatea devine o societate de consum, scara de valori s-a inversat, iar sufletul dispare încet.

Rep.: Ce reprezintă rockul ?

C.P.: Pentru mine personal, rockul înseamnă, în primul rând, atitudine mai presus de imagine, instrumentaţie sau ţinuta capilară şi vestimentară.

Rep.: Regreţi ceva din vremurile dinainte de 89 ?

C.P.: Nu sunt genul de om care să poarte regrete, dar dacă ar fi să o fac, aş regreta respectul care exista între oameni în acele vremuri. Indiferent dacă se cunoşteau sau nu, oamenii se respectau şi acest lucru nu se mai întâmplă astăzi.

Rep.: Care este cuvântul care te defineşte ?

C.P.: Visător…

Rep.: Care este starea pe care preferi să o trăieşti, iar şi iar ?

C.P.: Cea de pe scenă, din timpul concertelor.

Rep.: Care este scena pe care te-ai simţit cel mai bine ?

C.P.: Greu de spus pentru că am fost pe multe scene. Dar cred că cel mai corect ar fi să spun că nu am avut parte de scene pe care să nu mă simt bine sau să am sentimentul că ceva nu este în regulă.

541174_368248273226062_1244695671_n

Rep.: Cum construieşti relaţia cu publicul vostru ?

C.P.: Relaţia cu publicul este deja formată şi acest lucru s-a întâmplat de-a lungul a multor ani. Este o relaţie bazată, în primul rând, pe respect reciproc şi încredere necondiţionată.

Rep.: Explozia aceasta a net-ului, a reţelelor de socializare este în favoarea voastră?

C.P.: Fiecare lucru are avantajele şi dezavantajele lui. Noi încercăm să folosim avantajele în această conjunctură.

Rep.: Cum îţi doreşti să te perceapă lumea ?

C.P.: Îmi doresc ca lumea să mă perceapă exact aşa cum sunt. Să nu mă inventeze. Să mă vadă ca un om pasionat de muzică, de viaţă.

Rep.: Într-o perioadă în care suntem asaltaţi de-a dreptul de muzică românească în limba engleză sau spaniolă continuaţi să cântaţi în limba română. Există un motiv anume pentru asta ?

C.P.: Cu siguranţă există un motiv. Suntem români şi cântăm pentru românii noştri în limba noastră, în limba lor. Doar aşa ei ne pot înţelege muzica şi mesajul pe care-l transmitem. În acest fel se pot realiza şi texte interesante specifice care, traduse în altă limbă, nu ar suna nicicum.

Rep.: Se poate trăi din muzică în România ?

C.P.: Poate da, dar asta depinde de ce se cântă. Din genul de muzică pe care o interpretăm noi, cu siguranţă nu. Dar…se poate trăi pentru muzică şi nu din muzică.

Rep.: Dacă nu ar mai fi chitara, ce alt instrument ar putea să o înlocuiască ?

C.P.: Chitara şi în general instrumentele cu corzi sunt esenţiale în istoria dezvoltării muzicii şi sunt de neînlocuit. Mai mult decât atât, fiecare instrument are personalitatea lui.

Rep.: Care este cea mai frumoasă amintire ?

C.P.: Cea mai frumoasă amintire este prima J. Un exemplu ar fi momentul din copilărie când am primit cadou  prima mea chitară acustică mai  adevarată.

Rep.: Dacă ar fi să o iei de la-nceput, ai alege tot muzica ?

C.P.: Evident. Fără să stau pe gânduri. E ca şi cum m-ai întreba dacă aş alege viaţa…

Rep.: Simţi că fiul tău se află pe drumul cel bun ? Tot muzică, tot România…

C.P.: Ei, în România e „loc” pentru că „afară” fiecare-i are pe ai lui. Ceea ce face el e bine şi mă mândresc cu el vis-a-vis de proiectele lui separate în rock-jazz fusion şi, nu în ultimul rând, cu tehnica lui supra-naturală la instrument.

Rep.: Eşti sincer cu tine şi cu publicul tău ? Ai momente când te cenzurezi ?

C.P.: Fără sinceritate nu am ce să caut pe scenă, pe niciuna. Sinceritatea este condiţia de bază şi de principiu. Momente de auto-cenzură mai există, dar nu pe scenă, ci la crearea pieselor şi a textelor, uneori.

Rep.: Ce-ţi doreşti de la ziua de mâine ?

C.P.: Să-i putem face pe fanii noştri fericiţi atunci când ne ascultă cântecele.

Articole Similare
0 664

0 5971

Lasa un mesaj

Facebook