Home Interviu Chrobák Janos

Pilotul maghiar, Chrobák Janos, s-a impus ca unul dintre marii piloţi de curse de motociclism. Pasionat de motociclete încă de mic, a fost încurajat de către tatăl său să devină profesionist. Locuieşte la Budapesta, într-o casă mare şi frumoasă, cu grădină, împreună cu soţia sa, cu fratele şi cu tatăl său. Îşi aminteşte, cu durere în suflet, că mama sa a părăsit această lume anul trecut, însă, aşa cum se întâmplă în viaţă, ca un necaz să fie urmat de bucurie, Janos aşteaptă cu nerăbdare venirea pe lume a copilului lor, în noiembrie anul acesta. Motociclistul a câştigat de 3 ori cursa de la Pannonia Ring, un circuit pe care-l cunoaște perfect. Acum doi ani, l-a întâlnit pe orădeanul Cristian Ghitea, care i-a propus să concureze împreună cu echipa Carcover Racing Team, lucru acceptat de către pilotul maghiar, care nu regretă deloc această decizie. Astfel, Jani a devenit coechipier cu orădeanul Cristi Ghitea, italianul Silvio Muzzalupo și cu un alt motociclist maghiar, Gyorgy Vigh. Astăzi, stăm de vorbă cu un supercampion.

Rep.: De când a început pasiunea pentru motociclete?
C.J.: Aveam 3 ani, când tatăl meu mi-a arătat o motocicletă. M-am speriat puţin la început, dar câteva minute mai târziu, mergeam cu motocicleta şi-mi plăcea la nebunie. Era un motoscuter marca Romet model Pony, deci nu vorbim despre o motocicletă modernă, dar experienţa a fost foarte plăcută şi de atunci sunt pasionat de motociclete.
Rep.: Cine te-a încurajat să devii profesionist?
C.J.: Tatăl meu m-a învăţat elementele de bază. Odată cu anii, am încercat să-mi găsesc propriul stil şi să devin tot mai bun. Motociclismul a devenit cu timpul pasiunea mea, viaţa mea. Pentru mine, motociclismul nu poate fi decât un stil de viaţă.
Rep.: Când ai participat pentru prima oară la o competiţie de motociclism?
C.J.: Aveam 4 ani când am participat la prima mea cursă. Bineînţeles că am câştigat. Sunt un campion de mic şi-i mulţumesc tatălui meu pentru tot sprijinul. Motorul de atunci a fost construit chiar de el.
Rep.: Cum te simţi pe motocicletă?
C.J.: Perfect. Când sunt pe motocicletă dispare orice altceva. Îmi place viteza, îmi plac cursele şi îmi place să câştig. E un sentiment deosebit.
Rep.: Care circuit a fost cel mai dificil?
C.J.: Fiecare cursă e diferită şi fiecare circuit are particularităţile lui. Din fericire, mă adaptez foarte uşor şi rapid de fiecare dată.
Rep.: Când te-ai alăturat echipei din Oradea?
C.J.: L-am întâlnit pe managerul echipei, Crsiti Ghitea, acum doi ani. M-am alăturat echipei în 2017, aşadar este primul an în care concurăm împreună. Până acum, totul a decurs foarte bine şi mă simt foarte bine în această echipă. Sper să colaborăm şi în viitor. Avem o relaţie de prietenie. De fiecare data când suntem împreună, atmosfera este una foarte relaxată şi fiecare dintre noi se străduie să-i facă pe ceilalţi să se simtă bine.
Rep.: Ai sponsori?
C.J.: Este un subiect destul de delicat. Din păcate, în ceea ce priveşte motociclismul în Ungaria, foarte puţini sportivi ajung la un nivel înalt, aşa că este mai dificil pentru sportivii mai tineri să găsească sprijin financiar. Şi eu mă aflu în aceeaşi situaţie. Din fericire, coechipierii mei se ocupă de absolut tot, pentru a putea concura în cele mai bune condiţii.
Rep.: Ai intrat oficial în categoria marilor piloţi de motociclism. Pe ce motor concurezi?
C.J.: Sunt triplu-campion Alpe-Adria. De două ori la categoria SST600 şi o dată la categoria SSP600. Prima oară, în 2012, am concurat pe o Yamaha R6, urmând ca următoarea dată când am câştigat campionatul să concurez pe o motocicletă Triumph Daytona 675R. A treia oară când am devenit campion, în 2015, am avut o Honda CBR600RR. În acelaşi an, am reuşit să obţin un punct la Campionatul Mondial de Supersport. Sunt foarte mândru de rezultatele obţinute.
Rep.: Ai deschis o şcoală de pilotaj pentru copii. Vorbeşte-ne despre asta.
C.J.: Este adevărat. Am o şcoală de motociclism pentru copii. Există în jur de 20 – 25 de copii care sunt încă la început. 7 copii au participat deja la curse pentru competitori cu vârsta între 7 şi 11 ani. Au obţinut rezultate foarte bune şi sunt foarte mândru de ei. Doresc să le insuflu pasiunea pentru motociclete şi se pare că am reuşit. Îi voi învăţa pe copii absolut tot despre motociclism începând cu elementele de bază, pregătindu-i să conducă o motocicletă în condiţii sigure. Cu cei care au trecut deja la un alt nivel, vom încerca să-i ducem spre nivele tot mai înalte.
Rep.: Cum te pregăteşti pentru curse?
C.J.: Obişnuiam ca pe timpul iernii să mă pregătesc mult mai intens pentru a fi în formă, dar de o vreme, pentru că am şi copii, dar şi adulţi pe care-i antrenez, stau 5 zile pe motocicletă, aşa că acum încerc să mă pregătesc mai mult mental înainte de competiţii. Încerc să mă relaxez cât mai mult. Contează foarte mult să fii pregătit pentru curse din toate punctele de vedere, iar eu sunt întotdeauna pregătit. Voi concura întotdeauna pentru podium.
Rep.: Eşti superstiţios?
C.J.: Nu, deloc… Dar dacă mă gândesc bine, întotdeauna port şoşete cu dungi
Rep.: Ultima data ai participat la cea de-a IV a etapă a sezonului din cadrul Campionatului de motociclism viteză RoSbk în Cehia. A fost o cursă grea?
C.J.: Nu pot să spun că a fost o cursă dificilă, dar a trebuit să trag tare pentru a câştiga locul I. Dar a meritat tot efortul. Motorul a funcţionat perfect, vremea a ţinut cu mine şi toate au decurs în favoarea mea. Sunt campion.
Rep.: Te-ai gândit pentru câţi ani vei mai participa la curse?
C.J.: Atâta timp cât îmi va permite forma fizică. Îmi place competiţia. Dar şi cursele pentru copii sunt o provocare şi îmi aduc satisfacţii, aşa că vom lăsa viitorul să decidă.
Rep.: Ce urmează?
C.J.: Următoarea cursă va avea loc în Bucureşti. Încă nu am participat la acea cursă şi sper să câştig. La sfârşitul anului mi-aş dori să câştig Campionatul României. Ar fi extraordinar. Ar fi o mare bucurie, în primul rând pentru mine, dar şi pentru fanii mei.

Claudia Teodora Ignat

Articole Similare
0 360

0 5349

Lasa un mesaj

Facebook