Home Interviu Gabriela Szabo

Gabriela Szabo este o mare sportivă, o femeie frumoasă şi un om minunat. „Sunt un om care visează şi care zâmbeşte”, ne spune Gabriela, care se simte, mai mult decât orice, un om împlinit. Secretul din spatele succesului său este munca asiduă şi dorinţa de a fi un om corect şi optimist. O atletă desăvârşită, Gabriela Szabo, îşi cunoaşte foarte bine drumul, atât în carieră, cât şi în dragoste.

Rep.: Consideraţi faptul că v-aţi născut în România, un ghinion sau o şansă ?
G.S.: Eu îmi iubesc ţara extraordinar de mult. Nu locul în care te naşti este cel care îţi dă norocul sau şansa în viaţă, ci eforturile pe care le depui singur. România este ţara mea, este locul în care m-am născut, am crescut, m-am format ca profesionist şi în care îmi doresc să rămân indiferent de circumstanţe.
Rep.: Ce aţi simţit în momentul deciziei de a vă retrage din sport?
G.S.: Din fericire eu nu sunt un om al regretelor, aşa cum nu sunt nici un om al compromisurilor. Am făcut carieră în sportul de înaltă performanţă, am doborât recorduri şi am adunat în palmares toate titlurile pe care mi le-am dorit la vremea respectivă. Eu îmi cunosc foarte bine corpul, mintea, motivaţia şi când am simţit că cele trei nu se mai îmbină perfect, am decis că traseul meu ca atlet de înaltă performanţă se opreşte acolo. Din sport nu m-am retras, am oferit toată energia şi toate resursele pe care le-am adunat în ani de experienţă şi le-am dăruit copiilor, tinerilor sportivi, oamenilor, sportului românesc.
Rep.:Care este ingredientul cel mai important care stă la baza succesului?
G.S.: Sunt multe şi sunt interdependente: talentul, pasiunea, familia, echipa din spatele tău, specialiştii tehnici, ambiţia, încrederea, dar, peste toate acestea, cred că munca este cea mai importantă. Preţul succesului este munca, dar nu munca aceea pe care o face toată lumea, ci munca aceea asiduă, constantă, perseverentă, care implică sacrificii..
Rep.: Care vă este limita ca sportivă ?
G.S.: Este un citat apropo de asta care mi-a plăcut de când l-am auzit şi care spunea că oamenii îşi iubesc prea mult marginile de aceea le vine atât de greu să le depăşească. Eu nu m-am oprit niciodată la un punct spunându-mi că asta este limita mea. Sunt de părere că întotdeauna trebuie să mergi mai departe, să îţi doreşti mai mult, să faci mai mult, dar cu o singură condiţie: să faci, dacă nu mai bine, măcar la fel de bine. În numele altor oameni nu vorbesc, dar în ceea ce mă priveşte nu mă gândesc la limite, ci merg din aproape în aproape, făcând lucrurile mai bine, mai profesionist, mai ambiţios.
Rep.: Ce anume vă motivează în viaţă?
G.S.: Oamenii. Fie că sunt cei din familia mea, fie că sunt colegi de muncă, fie că sunt prieteni, întotdeauna găsesc resurse de inspiraţie, emoţie şi motivaţie în cei care mă înconjoară, sau în persoanele pe care le văd pentru prima dată. Nu am idoli sau modele în viaţă, dar apreciez mulţi oameni şi întotdeauna ei mă determină să progresez de la o zi la alta. De altfel, cred că este şi firesc să fie aşa pentru că fiecare dintre noi este suma oamenilor care îl înconjoară.
Rep.: Faptul că sunteţi o inspiraţie pentru mulţi este o responsabilitate grea?
G.S.: Dacă obiectivul tău, ca om sau ca profesionist este să îi inspiri pe alţii, poate fi o responsabilitate grea. Obiectivul meu nu este acesta. Eu am căutat mereu să îmi fac treaba bine, să fiu un profesionist, un om pe care te poţi baza, să duc la un bun sfârşit toate lucrurile pe are le încep. Nu fac lucrurile cu gândul de a inspira. Le fac firesc pentru că îmi doresc, pentru că îmi place şi cred că le pot face bine şi atunci mă gândesc doar la asta. Sigur că, fiind un sportiv de înaltă performanţă renumit, apoi o persoană publică sunt mai mulţi ochi care mă privesc cu atenţie şi trebuie să fiu, poate, mai atentă la anumite detalii, dar m-am obişnuit cu acest statut.
Rep.: Care sunt calitaţile pe care le apreciaţi cel mai mult la oamenii din jur ?
G.S.: Sinceritatea, altruismul şi dorinţa sau capacitatea lor de a-şi depăşi condiţia în sensul de a nu se complace într-o situaţie sau alta, ci de a căuta să schimbe lucrurile care nu le fac bine sau nu îi mulţumesc. Şi nu-mi place minciuna sau tristeţea. Am grijă să zâmbesc mult şi să transmit optimism celor din jur.
Rep.: Credeţi că există o „lume a bărbaţilor” şi o „lume a femeilor”?
G.S.: Cred că există o lume a tuturor. Sunt convinsă că sunt diferenţe multe între bărbaţi şi femei, dar nu cred nici măcar o secundă că sunt lumi diferite care nu ar trebui să interfereze. Femeile pot construi cariere la fel de importante ca cele construite de bărbaţi şi cred că toate aceste polemici şi dezbateri despre limitele dintre ”cele două lumi”, despre femei de succes şi bărbaţi de succes doar accentuează conflictul şi ne afundă, pe noi toţi, în idei preconcepute şi judecăţi de valoare. Admit că sunt cazuri de comportament blamabil în România din partea unora sau a altora, admit că sunt diferenţe între unii şi ceilalţi, dar nu sunt de acord că facem parte din lumi diferite sau că avem o menire prestabilită din momentul în care te naşti bărbat sau femeie.
Rep.: Care este vârsta cea mai frumoasă pentru o femeie?
G.S.: Ai o vârstă frumoasă, eşti o femeie frumoasă, atât timp cât eşti un om împlinit, un om vesel, un om care are încredere, un om care are vise. Cred că abia atunci când nu mai visezi, nu mai eşti un om la fel de frumos şi la fel de împlinit. Eu astăzi sunt un om care visează şi care zâmbeşte.
Rep.: Credeţi în România ? Ce ar trebui să facem să o ridicăm, din nou, pe podium?
G.S.: România se ridică, la capitolul sport cel puţin, pentru că oamenii de sport din România lucrează ca o echipă acum, comunică, îşi doresc să construiască peste tradiţia de zeci de ani pe care ţara noastră o are în sportul de înaltă performanţă. România este pe podium. Acum ne concentrăm pe trei piloni de acţiune: sportul de masă, sportul de performanţă şi infrastructura, iar ca proiect sau obiectiv în viitorul apropiat avem Jocurile Olimpice de la RIO. Avem mult de muncă, dar avem şi multă determinare şi eu cred că suntem pe o pantă ascendentă.
Rep.: Cu ce gând aşteptaţi Sărbătorile de Crăciun? Ce veţi face?
G.S.: Cu multă nerăbdare pentru că după o perioadă atât de plină vreau să stau alături de oamenii dragi, să mă bucur de tradiţii, să călătoresc, poate, să citesc o carte pentru că am o listă lungă cu lecturi pe care vreau să le parcurg. Aştept sărbătorile cu emoţia firească a fiecăruia dintre noi şi asta le doresc şi oamenilor cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun: să fie plini de emoţie, să se bucure de cei dragi şi să privească încrezători la viitor.

Claudia Teodora Ignat   

Articole Similare
0 448

0 5499

Lasa un mesaj

Facebook