Home Interviu Gabriella Vardai

„Cel mai rău lucru ce vi se poate întâmpla este să vă lăsaţi la noi o parte din problemele apăsătoare”, ne asigură Gabriella Vardai,  Kinesiolog din Oradea. Cu toate că a locuit împreună cu familia sa vreme de 6 ani la Cluj, a hotărât să se întoarcă la Oradea şi se bucură de oportunitatea de a oferi orădenilor cât mai mult din experienţa sa ca terapeut de dezvoltare personală, kinesiolog şi consultant în Terapia răspunsului spiritual. Preocupările sale în ceea ce priveşte echilibrul dintre sănătatea fizică şi cea spirituală a fiinţei umane s-a concretizat în înfiinţarea Asociaţiei „Ephorus” în cadrul căreia Gabriella predă cursuri gen „Terapia răspunsului spiritual”, „Limbajul sinelui„ etc. Ea este convinsă că fiecare persoană a experimentat existenţe, vieţi anterioare, atât în realitatea fizică, cât şi în cea spirituală. Energiile negative şi credinţele limitative stabilite în aceste realităţi, dar şi în prezent, pot împiedica împlinirea, atingerea potenţialului maxim. Când programele negative şi blocajele sunt identificate, se şterg şi sunt înlocuite cu energie pozitivă şi pace interioară. (www.ephorus.ro)

Rep.: Gabriella, eşti căsătorită ?
G.V.: Sunt căsătorită cu un om minunat, care, printre altele, este singurul instructor oficial din Oradea, de escaladă, Geckoclimber şi împreună avem o fetiţă, adolescentă.
Rep.: Când a început interesul pentru kinesiologie?
G.V.: Fiind biolog şi având o pregătire academică în acest domeniu, sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă viaţă şi energie. Pentru a înţelege viaţa în complexitatea ei, trebuie să existe în conştiinţa noastră un echilibru dintre ştiinţă şi spiritualitate. Astfel a început preocuparea mea pentru terapiile complementare, cum sunt “vindecările energetice”, “cristaloterapie” şi “comunicarea conştientă”. Cu kinesiologia m-am întâlnit pentru prima data în 1995, an în care am învăţat testarea musculară, iar în perioada 20016-2007 am început studiile kinesiologiei, la cea mai renumită Şcoală de kinesiologie din Budapesta.
Rep.: În ce a constat studiul kinesiologiei ?
G.V.: Trebuie să spun că există mai multe ramuri ale kinesiologiei. Eu am studiat în detaliu ramurile de bază ale acesteia: Touch for Health, One Brain, Edu-K, dar setea mea de cunoaştere m-a ajutat să ajung la un alt nivel, considerat în acest moment, vârful piramidei în kinesiologie şi anume, kinesiologia neurologică. Prin ramurile sale LEAP şi NEP, a reuşit să combine spiritualitatea şi căile neuronale.
Rep.: Ce este kinesiologia ?
G.V.: Kinesiologia este o terapie alternativă, prin care se ajunge la dizolvarea blocajelor emoţionale adunate pe parcursul vieţii. Aceste blocaje, în general, rămân în plan subconştient, astfel este foarte greu să le rezolvăm fără ajutor. Şi aici este punctul unde intervine kinesiologia. Folosind testarea musculară, putem întreba de la corp/subconştient de unde vine o problemă, cum s-a întipărit, etc. Răspunsurile sunt de 2 feluri: Da sau Nu, astfel întrebarea este cheia succesului. Un kinesiolog bun ştie cum să folosească arta întrebărilor pentru a descoperi originea blocajelor.
Rep.: Există un set de întrebări standard ?
G.V.: Este foarte important de clarificat că liberul arbitru se respectă 100% şi se pun doar întrebări cu care şi clientul este de acord. Cum confidenţialitatea este baza, cele descoperite rămân între terapeut şi client, doar clientul având dreptul să povestească despre cele aflate.
Rep.: La ce vârstă este recomandată această terapie ?
G.V.: Această tehnică se poate folosi la orice vârstă, chiar şi pe bebeluşi. În cazul copiilor sub 4 ani se lucrează pe un adult (părinte sau rudă), dar beneficiile terapiei vor fi resimţite de copii. La copiii sub 7 ani marea majoritate a problemelor vin de la părinţi, copiii reprezentând oglinda acestora. Kinesiologii, ca şi pedagogii, văd prin starea copilului cum se simt părinţii lui, cum este atmosfera în familie. Eu consider vital să ne educăm copiii astfel ca ei să fie conştienţi că problemele emoţionale trebuiesc discutate şi rezolvate, în loc să le băgăm sub preş, fiindcă doar astfel putem elibera din corp energiile, emoţiile negative adunate. Şi este important să le eliberăm, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie privind sănătatea. Din când în când este mai uşor de lucrat cu copiii decât cu adulţii. Ei sunt sinceri, lipsiţi de sisteme de valori învăţate şi întipărite şi sunt mult mai receptivi. Ei simt, pe când adulţii caută explicaţii logice. Pentru ei este o joacă, iar pentru un adult poate să fie o luptă cu fricile proprii. În ambele cazuri mă ajută foarte mult comunicarea. Comunicarea Conştientă, adică asertivă, face foarte mare parte din terapia în sine. În ultima vreme am avut ocazia să lucrez mai mult cu generaţia de 17-24 de ani. Este foarte fascinant să vezi în ei puterea de a schimba lumea într-un loc mai altfel şi este o mare onoare pentru mine că îmi împărtăşeşc visele lor.
Rep.: Care este rolul terapeutului ?
G.V.: Rolul terapeutului, a kinesiologului, este de a ajuta clientul pe drumul de dezvoltare personală, ajungând la o profundă autocunoaştere şi încredere de sine. Rolul este de ghidare, în loc de conducere. Chiar la prima întălnire obişnuiesc să spun clienţiilor că dacă vor ca eu să le rezolv problemele în locul lor şi fără implicarea lor, nu au ajuns la locul potrivit. Unii nu neapărat se bucură de această veste. Astfel, eu sunt un punct de sprijin, de siguranţă şi ei găsesc soluţiile. Eu încerc să le atrag atenţia la nişte posibilităţi neobservate de ei, şi ei decid în ce direcţie vor porni. Orice alege clientul, el trebuie să facă paşii, eu ajut doar la înlăturarea blocajelor interioare, împiedicătoare.
Rep.: Sub ce formă activezi ca terapeut ?
G.V.: Asociaţia Ephorus s-a născut din dorinţa de a asigura un suport oficial pentru tot ce înseamnă educarea oamenilor către o viaţă mai conştientă, mai verde, mai deschisă, pe toate planurile. Este umbrela sub care lucrez şi eu ca şi consilier de dezvoltare personală. Partea cu dezbateri, workshopuri, cursuri, tot prin Asociaţia Ephorus funcţionează. Considerăm ca o parte importantă cursurile pentru cadre didactic, fiindcă doar aşa putem ajuta copiii să le fie mai uşor, iar orele petrecute la şcoală, mai distractive. În ultima vreme şi părinţii şi-au exprimat dorinţa de a participa la un fel de Şcoala părinţilor.
Rep.: Ce-ţi doreşti de la viaţă ?
G.V.: Pe plan profesional doresc să infiinţăm prima şcoală de kinesiologie din România. Am început demersurile încă din 2014 şi sper că în 2015 putem să ţinem primul curs „Bazele kinesiologiei” în limba română, iar pe plan personal, am nevoie de un singur lucru: Iubire, All you need is Love!
Rep.: Care este cuvântul care te defineşte ?
G.V.: „Ascultare”… Pe parcursul anilor am învăţat să devin un bun ascultător. Această calitate  este cheia terapiei, fiindcă oamenii vorbesc despre problemele şi fricile lor cele mai ascunse, iar când asculţi şi eşti atent,  auzi!
Rep.: Ce apreciezi la oameni ?
G.V.: Puterea de a fi deschişi să discute problema în loc să se ascunde după deget.  Şi nu-mi place când mi se cere să rezolv problema în locul clientului, fiindcă acest lucru este imposibil de făcut; şi când la întrebarea de introducere „De ce ai venit”, primesc răspunsul „M-a trimis soţia!”
Rep.: Ce alte pasiuni ai ?
G.V.: Fiind căsătorită cu singurul instructor oficial de escaladă din Oradea, Geckoclimber, îmi face o plăcere deosebită să ieşim cu familia şi cu prietenii pe stâncă. Îmi place schiul, să călătoresc, îmi plac excursiile şi totodată îmi place foarte mult să citesc, în timp ce ascult muzică bună.
Rep.: Care este culoarea preferată ?
G.V.: Aş vrea să spun „culoarea curcubeului”, dar aşa ceva nu există oficial, aşadar, azi aleg albastrul deschis, al mării, în razele de soare, simbol al vieţii însăşi. Voi alege întotdeauna viaţa şi să invit să faceţi acelaşi lucru.

 Claudia Teodora Ignat

Articole Similare
0 545

0 5737

Lasa un mesaj

Facebook