Home Interviu Gheorghe Sabău

“Sunt om. În fiecare din semenii mei respect ideea de om. Iubesc oamenii şi îmi propun să nu fac rău semenilor mei.”Acesta este principiul după care pare să se ghideze doctorul Gheorghe Sabău. Este medic de familie specializat în acunpunctură şi medicină alternativă. ”Alternativa la boală este sănătatea, iar alternativa la nefericire este fericirea”, ne spune medicul. Crede că secretul unei vieţi fericite este să ne înţelegem propria minte şi viaţa pe care o trăim. Gheorghe Sabău este medic, om şi un prieten extraordinar. Conform principiillor taoiste a cărui adept este, viaţa se exprimă prin totalitatea ei şi totul în Univers aparţine unui prezent continuu. Mesajul cel mai important al medicinei alternative este să credem în ea. Sistemul de credinţe din spatele terapiilor alternative este taoismul. De vorbă cu domnul doctor Gheorghe Sabău despre înţelepciunea de a ne trăi viaţa cu răbdare şi bucurie.

Rep.: Există alternativă la nefericire?
G.S.: Există alternativă la orice, iar alternativa la fericire este opusul. Fericirea este o stare. O trăim şi apoi o definim. Ştim că lucrurile mici ne fac fericiţi: o casă mică, o maşină mică, un diamant de dimensiuni mici. Cultura şi civilizaţia influenţează modul şi felul în care ne bucurăm. Dar, să nu uităm că semnul fericirii la taoişti nu este sigla Mercedes sau simbolul diamantului. Este o ideogramă: Cer – Om – Pământ. Dacă suntem înţelepţi vom păstra mereu în minte întregul, atunci când trecem prin viaţă. Nu există un cer separat de pământ şi un pământ separat de om. Adevărul şi sensul real al vieţii poate fi înţeles ca întregul: Cer – Om – Pământ.
Rep.: Care este relaţia dumneavoastră cu lumea, în general?
G.S.: Încerc să nu fac greşeala de a adapta lumea la mine. Recunosc că nu reuşesc întotdeauna să aplic regula de aur a taoismului care nu te lasă să intervii doar dacă eşti rugat sau când poţi salva o viaţă. Mi-aş dori să pot schimba “gaşca” de nemernici care conduce “gaşca” de inconştienţi din guvern. Iar de ipocriţii care conduc lumea, nici nu mai vorbesc. Încerc să rămân la ideograma mea: Cer – Om – Pământ. Şi încerc să fiu în armonie cu mine însumi pentru a putea fi în armonie cu lumea.
Rep.: Au existat momente de cumpănă în viaţa dumneavoastră. Cum le-aţi depăşit?
G.S.: Cu mult noroc. Soţia mea şi prietenii mei minunaţi mi-au fost mereu alături.
Rep.: De ce aţi ales să practicaţi medicina? Aţi regretat vreo clipă că aţi ales să fiţi medic?
G.S.: Vorbele mari nu-şi au rostul, aşa că am să-ţi răspund mai simplu. La început a fost curiozitate în ceea ce priveşte corpul uman, apoi a fost studiu, mult studiu. Medicina alopată o practic din 1981, iar din 1978, practic acupunctura, îndrumat şi sfătuit de o femeie. Medicii minunaţi din Oradea acelor vremuri, acordau un bilet de trimitere simplu la o specialitate în policlinică şi se făcea pe atunci consult interdisciplinar fără birocraţie. Nu ştiu cine pe cine a ales, ca să mă exprim mai ciudat, dar sigur nu m-aş fi distrat mai bine cu o altă profesie. Iubesc ceea ce fac.
Rep.: Care este cea mai mare realizare pe care v-a adus-o profesia?
G.S.: Un lucru mic…Fericirea.
Rep: Dacă nu era medicina, ce aţi fi ales?
G.S.: Străinătatea, în mod cert.
Rep.: Cum definiţi sănătatea? Dar boala? Care este cauza bolilor noastre?
G.S.: În stare pură nu cred că există niciuna. Cert este că ne îmbolnăvim când ne este lumea mai dragă şi nu am înţeles niciodată de ce, pentru că în aceleaşi condiţii recţionăm diferit. Să fie energia, materia (microbul), destinul? Poate toate la un loc.
Rep.: De ce acupunctura? Practicând acupunctura, aţi avut rezultate?
G.S.: Am fost fascinat de cum se completează confucianismul, budismul şi taoismul în filosofia tratamentului şi posibilităţile de interacţiune cu alte metode de tratament. Când nu faci un scop în sine din ceva, rezultatele vin sigur.
Rep.: Care a fost cel mai spectaculos caz rezolvat de dumneavoastră cu ajutorul acupuncturii?
G.S.: Spectaculoasă este vindecarea în sine şi bucuria oamenilor la care am contribuit şi eu puţin. Altfel, nimic spectaculos pe frontul de est.
Rep.: Ce este de fapt acupunctura? Are legătura cu spiritualitatea? Poate fi practicată de oricine?
G.S.: Stimularea legăturilor energetice dintre structurile anatomice din perioada embrionară, după transformarea organismului până la naştere, îşi schimbă poziţia în corp. Din păcate, în momentul în care rata globală a spiritualităţii este în scădere, metodele holistice de tratament îşi scad eficienţa. Acupunctura energetică poate fi practicată de oricine are două capete şi două vieţi. Este foarte complexă. Iar cea simptomatică necesită cunoştinţe medicale generale aprofundate.
Rep.: Care sunt criteriile după care ne alegem terapeutul?
G.S.: Dacă nu ai motivaţie pentru tratament, nu te vei vindeca conform aşteptărilor tale. Terapeutul potrivit? Probabil cel care nu a omorât pe nimeni. Între terapeut şi pacient trebuie să existe o relaţie bazată pe încredere. Rolul terapeutului este foarte important, dar nu poate face minuni decât împreună cu pacientul.
Rep.: Care credeţi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă omul în Occident?
G.S.: Estul. Sunt o altă lume. Roboţi depersonalizaţi care au asigurată ziua de mâine.
Rep.: Credeţi că există o “lege a binelui”? Credeţi în destin?
G.S.: Destinul este suveran şi foarte puţin influenţabil. Există legea karmei care spune foarte simplu că atunci când faci un lucru, bun sau rău, pe care îl regreţi, ai o karmă negativă, dar oricum destinul este cel care decide. Întortocheată treaba. Pe româneşte spus: cum ţi-o fi norocul, aşa vei trăi.
Rep.: Care vă este credinţa?
G.S. Cred în destin şi în legile ancestrale de care suntem departe de a le pricepe. Respect credincioşii, dar detest religiile.
Rep.: Vă potriviţi cu energia locului în care v-aţi născut?
G.S.: Respect arealul şi alimentele pe care le oferă. Ele au cea mai mare putere de vindecare. Cred în asta.
Rep.: Care este cea mai frumoasă ţară/loc pe care l-aţi vizitat vreodată?
G.S.: Cine vede Europa şi nu vede Barcelona sau cine vede lumea şi nu a văzut America, a călătorit degeaba. Locuri minunate sunt şi la noi, dar sunt locuite.
Rep.: Ce relaţie aveţi cu dumneavoastră personal?
G.S.: Mă pot privi în ochi.
Rep.: Ce fel de persoană sunteţi ? Cum vă descrieţi într-un singur cuvânt?
G.S.: Norocos… Dar am muncit pentru asta. Viaţa mea este aproape de perfecţiune şi îmi asum fiecare moment al vieţii mele cu micile neajunsuri ale imperfecţiunii.
Rep: De unde pasiunea pentru tenis si până la ce nivel aţi ajuns?
G.S.: Dacă Năstase poate juca, pot şi eu. Până mai am victime mai tinere cu 20 de ani şi mă refer la jocul de tenis, voi continua să joc. Cred în sport şi mişcare. Viaţa mea nu va fi monotonă niciodată, iar tenisul este un sport elegant.
Rep.: Ce vă doriţi de la ziua de mâine?
G.S.: Nimic special, doar lucrurile mici de care am vorbit mai devreme să se repete la nesfârşit.

Claudia Teodora Ignat

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook