Home Interviu Interviu cu Peter Balogh și Robert Selefon

Peter Balogh, s-a născut la Cluj Napoca şi de când se ştie a avut animale de companie, în special câini, dar nu numai. În timp, pasiunea sa a devenit o profesie,cu toate că activitatea de dresor nu apare în lista meseriilor din România. Activitatea legată de educaţia animalelor de companie este una dintre multele domenii unde niciodată nu poţi spune că ai învăţat suficient.”Volumul informaţiilor, studiile din ce în ce mai elaborate din unele ţări, ne obligă practic să ne perfecţionăm din mers, ba de multe ori să regândim ceea ce credeam că ştim deja că fiind o certitudine”, declară Peter. Din fericire, oamenii frumoşi care trăiesc aceleaşi pasiuni, se întâlnesc la un moment dat şi împreună realizează lucruri minunate. Robert Selefon este din Timişoara şi se ocupă de educaţia căţeilor, dresaj şi pensiune încă din anul 2000. În toţi anii aceştia, a ajutat foarte mulţi căţei şi proprietari de câini de companie să îşi îmbunătăţească relaţia şi să le ofere animalelor o educaţie potrivită. ”Acesta este motivul pentru care am hotărât ca acest seminar să se adreseze STRICT CÂINILOR DE COMPANIE”, ne spune Robert. Am stat de vorbă cu Peter şi Robert despre un proiect minunat la care sunt invitaţi stăpânii de câini de companie împreună cu prietenii lor necuvântători.

Rep.: De unde ideea acestei tabere?
Peter: Totul a pornit de la un simplu apel telephonic între mine şi Robert Selefon. Iniţial, ne gândeam ce frumos ar fi organizarea unei tabere canine în această vară. Din vorbă în vorbă, evident, au apărut subiectele comune discutate între dresori. Numărul deţinătorilor de căţei creşte exponenţial de la un an la altul. Însă, atât problemele de aici, cât şi întrebările se repetă mereu şi mereu, fie din lipsa unor cunoştinţe de bază privind comportamentul canin, fie din închistarea unor tipare demult depăşite în acest domeniu. De aici, a fost doar un pas până la transformarea ideii de tabăra, în seminar. Seminarii au avut, au şi vor avea loc în România. Însă ele sunt gândite în termenii sporturilor canine. Sunt seminarii de foarte înaltă calitate, dar care nu dau răspuns proprietarilor obişnuiţi, cu câini de companie, care nu sunt interesaţi de performanţele sportive ale patrupezilor, ci de o convieţuire armonioasă, pe cât posibil, lipsită de griji, în care relaţia stăpân-căţel să fie una optimă.
Rep.: Sunteţi doar voi doi în această echipă?
Peter: Cu siguranţă ne-am gândit cine ar putea fi cooptat şi pot să spun că într-un mod foarte firesc ni s-a alăturat Flavius Buru, dresor, prieten cu Robert şi Vlad Vancia, unul dintre puţinii specialişti în comportament canin din România. Aş dori să fac o precizare: lumea foarte des pune semn de egalitate între rezolvarea unor probleme comportamentale şi dresaj, dar sunt 2 lucruri complet diferite.
Rep.: A avut loc o primă ediţie la Timişoara. Cum a fost?
Peter: Am decis să organizăm prima ediţie al acestui seminar la Timişoara în luna iulie. La vremea respectivă nu gândeam că va avea vreo continuare. Dar, rând pe rând, s-au alăturat echipei Paul Bogorin, dresor nevăzător din Sibiu, Cristian Pocora, dresor din Constanţa, Noemi Kiss, medic veterinar, Sonia Teodora Neamţ, psiholog, Paula Buru, Master Groomer, ei reprezentând cum ar veni o echipă de sprijin pentru noi. Ediţia s-a bucurat de un real succes, aşa că am hotărât continuarea ei la Cluj şi ulterior, probabil, la Bucureşti şi Constanţa. Am să reproduc părerea unui participant la seminar: “Am fost cu Dixie în tabăra de câini, la Timişoara, dar nu a fost aşa cum am crezut… Mă aşteptam la o întâlnire, uşor haotică, unde oamenii “bârfesc” liber şi pe lângă subiect, iar câinii se joacă fericiţi, unde eu m-am dus mai mult să mă plimb… Dar, mă scuzaţi, am greşit! A fost un eveniment pregătit special pentru om şi câinele său, cu atâta grijă şi pasiune cum nu vezi în multe locuri. Ne-am făcut fiecare auziţi şi am auzit la rândul nostru un răspuns prompt şi obiectiv. Am fost observaţi, “criticaţi” şi sfătuiţi. Am auzit opinii şi metode diferite de abordare a diverselor probleme, dar care au acelaşi scop: liniştea noastră şi fericirea câinelui. Am râs, ne-am jucat, am plâns (poate doar eu)… A fost o experienţă completă.”
Rep.: Părerile participanţilor au fost doar pozitive.
Peter: Gândeşte-te că au avut la dispoziţia lor, timp de 3 zile, 4 dresori, dintre care un etolog, un psiholog, un veterinar şi un groomer, “care au îndurat cu stoicism fiecare întrebare şi fiecare poveste”, a fost de părere un alt participant. “În plus a existat momentul acela emoţionant, când am cunoscut în amănunt ce înseamnă şi ce face un câine ghid. Că să nu mai spun de mâinile minunate care ne-au hrănit şi au avut grijă şi de burţile oamenilor. Am mâncat acolo cel mai bun gulaş şi am încercat multe variante până acum. Iar la final, după toate acestea, am plecat acasă cu mâinile pline. Am primit şi cadouri pentru patrupede: mâncare, recompense, paturici, soluţii de curăţenie… Felicitări celor implicaţi, multă baftă şi să ne vedem cu bine la următorul seminar!” Cuvintele acestea nu pot decât să ne încurajeze să continuă şi să dezvoltăm această idee.
Rep.: Această echipă va putea participa şi la Bucureşti, dacă va fi cazul?
Peter: Această echipă poate veni şi la Bucureşti… trebuie doar să îi chemăm. Aş vrea să precizez încă odată că este vorba despre un seminar organizat pentru CÂINI DE COMPANIE, într-o locaţie de vis la 18 km de Cluj Napoca, unde ne vom strădui să răspundem TUTUROR întrebărilor formulate de către participanţi şi să lucrăm efectiv cu fiecare căţel care va participa la eveniment.
Rep.: Ce vă propuneţi?
Peter: Echipa noastră îşi doreşte ca prin informaţiile pe care le va transmite, aplicaţiile practice şi atelierele de creaţie, precum jucării handmade pentru câini, să îmbogăţească calitatea vieţii câinilor, să îi stimulăm mental, să îi facem să îşi învârtă rotiţele de la creier şi să înceapă să gândească, astfel câinii de companie vor fi mai fericiţi. Vom aborda teme diverse – Nose work, clicker training, stimularea mentală, plimbarea cu câinele, relaţionarea om-câine, jocuri şi concursuri distractive şi constructive care nu necesită dresaj, sterilizarea (avantaje/dezavantaje) şi sesiuni zilnice de Întrebări şi Răspunsuri particularizate pentru fiecare. Le vom oferi un coffe- break zilnic, din partea noastră şi în serile de vineri şi sâmbătă, vor avea parte de GRILL PARTY, tot din partea casei, cu muzică dans şi voie bună. Ne-am propus ca acest eveniment să fie ca o ieşire cu câinele unde te distrezi şi înveţi o tonă de informaţii valoroase, aplicabile imediat cu rezultate vizibile. În plus, ne dorim să formăm o comunitate în care se sprijină unii pe alţii având în comun CÂINII DE COMPANIE. În acest scop, am creat deja un grup suport, secret pe FB pentru participanţi, unde, pe viitor vor putea căuta soluţii la anumite probleme şi vor fi siguri că li se va răspunde PE VIAŢĂ cu implicare maximă din partea specialiştilor!
Rep.: Robert, ce alte surprize le pregătiţi participanţilor?
Robert: Pe lângă timpul minunat petrecut împreună, le vom oferi cadouri şi diplome la plecare, lucru posibil datorită sponsorilor noştri, cât şi din partea casei în cadrul unei ceremonii grandioase, plină de surprize.
Rep.: Ai câini, Robert?
Robert: Bineînţeles că am câini acasă – chiar mulţi: trei ciobăneşti belgieni (Hera, Mişa, Oskar), doi Golden Retriever (Kally& Luck), un JACK RUSSEL TERRIER ( Daisy), un câine maidanez adoptat de pe stradă (Courdouroy)… Deci… 7. Sunt instructor dresor atestat de Achr din 2003 şi în afară de câini de companie am şi câine de terapie (Golden- Kally). Am avut doi ani un parteneriat cu Casa Faenza din Timişoara (copii cu probleme în spectru autist), un câine de căutare – salvare de sub dărâmături (Mişa), câine de detecţie – semnalizare materiale explozive, (Bogdan, Labrador), câine de patrulare intervenţie, (rottweiler, Tasha) şi un câine de asalt pentru formaţiunea de intervenţie a Poliţiei (Oskar).
Rep.: Îţi aduc satisfacţii evenimentele organizate?
Robert: Prin prisma experientei dobândite în timp şi pe diverse specializări de folosire a câinilor în atâtea domenii, am observat că cele mai bune rezultate în dresaj şi educaţie au fost atunci când stăpânii s-au implicat activ în procesul de educaţie. Aşa încât am hotărât că acest gen de evenimente ca acesta de la Cluj, vor ajuta în educaţia stăpânilor de căţei de companie si ei la rândul lor vor şti cum să găsească cea mai bună modalitate de a comunica cu prietenii lor! E un eveniment care este în primul rând dedicat educaţiei oamenilor care vor binele animăluţelor de acasă şi care sunt dispuşi să se educe. ÎI FELICIT!
Rep.: Peter, cum ajung oamenii interesaţi să afle detalii despre Dog Camp-ul de la Cluj?
Peter: Pentru mai multe detalii privind conținutul seminarului, programul, modalitatea de plată sau alte întrebări, ţineţi aproape de eveniment căci vom veni cu completările aici, în descrierea evenimentului, cât şi în discuţiile din cadrul lui, pe FB. Dă CLICK pe “INTERESED” sau…. chiar m-aş bucura….pe “GOING” şi vei fi anunţat de orice completare la ceea ce s-a scris deja, putând fi updatat tot timpul. Sunt convins că va fi o experienţă minunată pentru echipa noastră să cunoaştem oameni noi, iubitori de câini care vor să se EDUCE, să ÎNVEŢE o mulţime de lucruri noi, astfel încât să le facă viaţa muuuult mai bună câinilor personali şi implicit lor, mai ales că evenimentul va avea loc într-o locaţie de vis cu proprietari care sunt şi ei iubitori de câini, la rândul lor. Aceştia au promis că vor face tot ce le stă în putinţă să ne simţim ca în tabăra alături de câinii noştri. Vă aşteptăm cu drag!

https://www.facebook.com/events/1964262223821887/

Claudia Teodora Ignat

Articole Similare
0 452

0 5503

Lasa un mesaj

Facebook