Home Interviu Jakab Iuliu

Jakab Iuliu s-a născut la Oradea şi încă din adolescenţă a fost pasionat de artificii şi pocnitori. A încercat mai multe meserii de-alungul timpului. Este un om modest care pune pasiune în tot ceea ce face şi de fiecare dată a încercat să facă lucurile cât mai bine, cu ajutorul familiei. Împreună cu familia sa se ocupă de firma Pyro-Technic Transilvania care se bucură de recunoaştere încă din anul 1998, aceasta fiind una dintre promotoarele evenimentelor pirotehnice de succes. www.fb.com/pyrotechnic.ro, www.pyro-technic.ro.  Jakab Iuliu a început să lucreze în domeniul pirotehnic încă din anul 1993, pe atunci în Ungaria. După ce a acumulat experienţă în pirotehnie, a deschis o afacere în domeniu, la Oradea, afacere care a devenit în timp una de familie, iar Iuliu este bucuros “că împingem căruţul împreună, eu şi copiii mei”, după cum declară el însuşi. Firma sa a colaborat cu numeroase companii şi instituţii publice din România. Cei 25 de angajaţi colaborează pentru a transforma evenimentele la care participă în clipe de neuitat. “Dedicarea şi pasiunea pentru pirotehnie a specialiştilor noştri îi ajută să transforme evenimentul dumneavoastră, în cea mai frumoasă experienţă.” Prima documentare istorică a artificiilor datează din secolul al VII-lea, în China, iar în ultimii ani, nu este sărbătoare, fie ea publică sau privată, la care să nu fie prezente artificiile. De la nunţi la sărbători naţionale, de la festivaluri la sărbători religioase, artificiile au un rol importan în dinamica sărbătorilor. Recomandarea lui Jakob Iuliu este ca firma sa să fie prezentă la toate evenimentele, „unde oamenii se pot bucura de magia stelelor, fie nuntă, botez sau o simplă aniversare”.

Rep.:  Ce presupune meseria de pirotehnist?
J.I.: Foarte multă atenţie, responsabilitate, creativitate, cu alte cuvinte, realizare artistică. Presupune un proces de profesionalizare continua. Nu-i de ajuns să faci un simplu curs de pirotehnician. Ca pirotehnist eşti în continuă căutare: cauţi inspiraţie, cauţi materiale noi, efecte cât mai spectaculoase, neobişnuite fiindcă lumea se plictiseşte repede şi aşteaptă mereu ceva nou. Nu putem să folosim efecte tradiţionale, trebuie să facem faţă tendinţelor noi, trebuie să învăţăm technici noi.
Rep.: De când sunteţi pasionat de artificii?
J.I.: Din adolescenţă. Aveam vreo 15 ani când am început să confecţionez fumigene sau pocnitori din tot ce găseam pe la renumitul magazin ,,Oţelu”.
Rep.: Ce anume vă atrage la această meserie?
J.I.: Arta de a combina efectele pirotehnice, atât sonore, cât şi vizuale pentru a crea un spectacol deosebit.
Rep.: Este simplu sau dificil să realizezi un joc spectaculos de artificii?
J.I.: Nu e simplu. În primul rând, trebuie să cunoşti tema evenimentului, piesele muzicale pentru sincronul cu efecte pirotehnice, topologia locului, echipamentul şi, nu în ultimul rând, materialele cu care lucrezi. Apoi, trebuie creat un design pentru spectacolul dorit.
Rep.: Care a fost cel mai spectaculos joc de artificii pe care l-aţi realizat ?
J.I.: Printre cele mai importante realizări şi cele mai frumoase ar fi Focul de artificii din 20 august 2013 cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei din Budapesta, Revelionul din Piaţa Constituţiei din 2009 – 2010 şi cea mai recentă realizare la Concursul Internaţional de Focuri de Artificii din Macau unde echipa României a câştigat locul 2 din cele 10 echipe participante din întreaga lume.
Rep.: Cine se bucură cel mai mult de artificii, din experienţa dumneavoastră?
J.I.: E greu de spus. Focul este un element de bază al vieţii şi este inclus în adn-ul fiecărui om. Printr-un spectacol cu artificii pyromusicale încercăm să transmitem publicului momente pline de emoţii: iubire, veselie sau chiar tristeţe. Un lucru e sigur: publicul trăieşte momente unice.
Rep.: Există mai multe tipuri de spectacol de artificii: cascade pirotehnice, scris pirotehnic, vulcani exteriori?
J.I.: Denumirile produselor sunt de fantezie, e greu să descrii un spectacol de artificii în cuvinte.
Rep.: Şuieratul şi pocnetul fac parte obligatoriu din spectacol?
J.I.: Da! Tot timpul punem în scenă spectacole care curpind, atât efecte vizuale spectaculoase, cât şi sonore!
Rep.: Care sunt recomandările dumneavoastră la diverse evenimente?
J.I.: În afară de un spectaculos foc de artificii, putem oferi clienţilor noştri cele mai diverse efecte speciale pentru evenimente, cum ar fi: tunuri cu confetti, proiectoare cu flăcări, jeturi cu aburi de bioxid de carbon sau chiar spectacole cu artificii piromuzicale. Serviciile noastre pot fi conexe oricărui eveniment din viaţă noastră, fie vorba de o nuntă, aniversare în familie sau chiar mari evenimente naţionale sau sportive.
Rep.: De ce trebuie să apelăm la un pirotehnist profesionist?
J.I.: Acest lucru este important, în primul rând pentru ca tot spectacolul să se desfăşoare în siguranţă maximă. Pirotehnicienii noştri sunt experţi bine pregătiţi, fiecare dintre ei având o experienţă mare în domeniu. Ei cunosc bine, atât caracteristicile materialelor folosite, cât şi legislaţia din domeniu şi în timpul pregătirii spectacolelor acordă o atenţie deosebită respectarii tuturor condiţiilor prescrise, precum distanţele obligatorii faţă de spectatori şi de clădiri. Toată lumea trebuie să fie în siguranţă. Materialele pirotehnice pot fi folosite doar de către pirotehnicieni autorizaţi.
Rep.: Tendinţele, în ceea ce priveşte un spectacol pirotehnic, se schimbă?
J.I.: Sunt în continuuă schimbare. Cu 20 de ani în urmă, când am intrat pe piaţa spectacolelor de artificii, erau mai puţin intense, fără muzică. Era spectacole tradiţionale. Noi am fost primii care au făcut regia focurilor de artificii pe un fond muzical şi datorită acestui fapt am devenit tot mai apreciaţi de către clienţii noştri. Datorită avansării tehnicii au apărut sisteme de lansare wireless care sunt programate din calculator, asigurând o sincronizare pefectă între muzică şi artificii. Am reuşit să procurăm mai multe sisteme de acest gen, ca să putem oferi cele mai grandioase spectacole.
Rep.: Ce fel de produse folosiţi?
J.I.: Majoritatea produselor folosite sunt fabricate în China, ţara în care au fost inventate  artificiile. Un călugar chinez numit Li Tian  este creditat cu invenţia artificiilor acum 1000 de ani în urmă. Pocnitorile au jucat un rol important în cultura chineză fiind întrebuinţate la nunţi, ritualuri religioase şi orice motiv de celebrare, deoarece produceau un sunet puternic ce se credea că poate alunga spiritele rele. Efectele de scenă sunt fabricate în Marea Britanie şi sunt folosite de formaţii renumite ca AC/DC sau Metallica. Avem clienţi care vor ceva mai special, atunci apelăm la fabricanţi din Europa, Slovacia, Germania, Italia sau chiar Spania.
Rep.: Oferiţi spectacol în condiţii de siguranţă?
J.I.: Respectăm legislaţia în vigoare şi încă un pic mai mult decât este prevăzut. De exemplu, pentru lansarea bombiţelor de calibru mare folosim ţevi de polietilenă de înaltă presiune, ele fiind aşezate în suporţi metalici. Totuşi se pot întâmpla accidente, o artifică dacă nu funcţionează corect poate produce prejudicii, iar din cauza asta am apelat la o societate de asigurări pentru a avea o asigurare de răspundere civilă. Din păcate s-a întâmplat evenimentul din Colectiv şi de atunci în România nu există societate care să-ţi facă asigurare.
Rep.: Există concursuri de joc de artificii?
J.I.: Peste tot în lume se fac concursuri de jocuri de artificii, iar cele mai renumite se organizează în Spania, Germania, Malta, Franţa, Thailanda, Japonia, China, Montreal. În primul rând va trebui să alegi o temă la care să se adapteze şi melodiile alese, pe urmă începi să alegi materialele ca să pregăteşti designul dorit. Juriul ia în considerare intensitatea focului de artificii, suprafaţa vizuală acoperită şi, nu în ultimul rând, sicronizarea cu muzica. Noi am participat pentru prima oară la un concurs internaţional, în 2004, la Esztergom, unde am luat locul 3, iar în 2006 am luat locul 1 la Callatis. Anul acesta am fost alese 10 societăţi din 100 de firme din lume, la renumitul „28th Macau international Fireworks Display Contest”, unde am luat locul 2. Macau este prima portiţă către câştigarea unui renume internaţional
Rep.: Care este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie un spectacol de artificii?
J.I.: Minunat.

Claudia Ignat

Articole Similare
0 663

0 5969

Lasa un mesaj

Facebook