Home Interviu Noemi Staharoczky

Noemi  Staharoczky este nutritionist şi argumentele pe care le aduce în favoarea unei alimentaţii  sănătoase este propria-i viaţă. Este un om care are curajul să o ia de la început şi să creadă în iubire . Are multe pasiuni şi faptul că este un om activ o ajută să se bucure de tot ceea ce îi oferă viaţa. Îi plac oamenii sinceri şi crede că în primul rând trebuie să fim sinceri faţă de noi înşine şi că fericirea porneşte de la noi. Ingredientele unei vieţi sănătoase sunt iubirea, alimentaţia sănătaosă şi mişcarea.

Rep.: Ce este un nutriţionist?
N.S.: Un nutriţionist este un expert în alimentaţie. Este o persoană care a înţeles să privească o persoană din punct de vedere holistic. Suntem trup, minte şi suflet şi trebuie să facem tot ceea ce stă în puterea noastră să găsim echilibrul între toate acestea. Iar un nutriţionist înţelege rolul alimentaţiei în acest proces.
Rep.: Care este atitudinea românilor faţă de sfaturile specialiştilor pentru o nutriţie sănătoasă?
N.S.: Există o reticenţă aproape „schizofrenică”. Toată lumea doreşte să slăbească, dar nu au voinţă şi nu sunt deschişi schimbărilor pe care trebuie să le facă.
Rep.: De când şi cum a început preocuparea ta pentru nutriţie?
N.S.: Aveam 22 de ani când, din cauza unor probleme de sănătate, a trebuit să-mi schimb stilul de viaţă. Aşadar, motivele au fost personale. Atunci am învăţat ce înseamnă”eşti ceea ce mănânci”. Există foarte mult adevăr în aceste cuvinte.
Rep.: Ce înseamnă pentru tine o viaţă sănătoasă?
N.S.: O viaţă sănătoasă înseamnă echilibru. Proiectul de care mă ocup acum, împreună cu partenerul meu, se numeşte „Synergy”. Sinergia ne învaţă că 1+1=3, adică alimentaţia sănătoasă+mişcarea vor avea ca rezultat, nu una, dar mai multe beneficii: fericire sufletească, un somn bun, puterea de a te bucura de familia ta şi să-ţi urmezi pasiunile. La toate acestea trebuie să adăugăm ingredientul principal care este gândirea pozitivă. Sunt principiile care stau la baza unei vieţi sănătoase.
Rep.: Care sunt greşelile pe care le fac oamenii când este vorba de alimentaţie?
N.S.: Oamenii nu înţeleg că este foarte important să ne hidratăm. Apa este miracolul vieţii. Fără mâncare, omul poate să reziste, dar fără apă, nu. Să nu uităm că un corp deshidratat înseamnă o piele uscată, mai multe riduri şi o îmbătrînire prematură. Al doilea obicei prost este faptul că se fac combinaţiile de proteine şi carbohidraţi (cartofi cu carne, pâine cu carne, paste cu carne) şi nu mai vorbesc de mâncarea gen fast-food care este o adevărată otravă pentru organism. Apoi consumul de sucuri acidulate, îndulcite şi colorate şi nu în ultimul rând, fumatul şi alcoolul. Din păcate se consumă alcool şi se fumează foarte mult în România şi la vârste tot mai tinere.
Rep.: Cum arată viaţa ta în acest moment?
N.S.: Foarte încărcată, fiind foarte implicată în multe activităţi, dar, datorită echilibrului pe care l-am găsit între muncă şi viaţa personală, pot să spun cu mâna pe suflet că sunt fericită. Am o viaţă frumoasă din care nu lipseşte nimic.
Rep.: Crezi că o persoană poate să se reinventeze?
N.S.: Poţi să începi o nouă viaţă la orice vârstă. Important este să ai o gândire pozitivă şi să îndrăzneşti. Dacă nu faci nimic, te vei plafona şi vei fi nefericit. Dar dacă ai curaj şi încredere în tine, totul e posibil.
Rep.: Pe tine ce anume te motivează să te bucuri de fiecare zi?
N.S.: Fiecare moment petrecut cu cele mai dragi persoane, un zâmbet, o gură de apă proaspătă, mama mea şi o îmbrăţişare de la fiul şi iubitul meu, cele mai importante fiinţe din viaţa mea.
Rep.: Este loc de iubire în viaţa ta?
N.S.: Doar de iubire este loc. Dar aş vrea să înţeleagă fiecare cât de important este să învăţăm să ne iubim pe noi înşine pentru a-i putea iubi pe ceilalţi şi să iubim necondiţionat. Iubirea e necesară ca aerul pentru mine.
Rep.: Care este culoarea preferată  şi ce semnificaţie are pentru tine?
N.S.: Dacă mă refer la alimente, culoarea preferată este verdele pentru că înseamnă viaţă, energie vie, iar în ceea ce priveşte hainele, prefer roşul pentru că reprezintă feminitatea, puterea, încrederea în sine, dar îmi place şi albastrul turcoise.
Rep.: Cum arată lumea în care doreşti să crească fiul tău?
N.S.: Mi-aş dori pentru el să trăiască într-o lume plină de iubire, de bunătate. Într-o lume în care oamenii să comunice faţa în faţă, să nu se ascundă în spatele unor conturi virtuale. Îmi doresc pentru el o lume reală şi să aibă parte de succes în domeniul pe care şi-l va alege singur.
Rep.: Ai regrete?
N.S.: Dacă aş căuta, poate aş găsi nişte regrete, dar ar însemna că nu sunt fericită în viaţa prezentă. Toate întâmplările din viaţa unui om vor construi persoana care a devenit la un  moment dat. Eu sunt recunoscătoare pentru toată lumea care a contribuit pozitiv sau constructiv la viaţa mea. “Ziua de ieri nu se poate schimba, viitorul nu se poate prezice, aşa că trăieşte ziua de azi.
Rep.: Care sunt argumentele pe care le aduci în favoarea unei alimentaţii sănătoase?
N.S.: O alimentaţie sănătoasă îţi asigură sănătate pe termen lung, energie, o îmbătrânire mai lentă şi o viaţă activă în care te poţi bucura de toţi cei dragi.
Rep.: Care este modelul tău de frumuseţe?
N.S.: Pentru o femeie frumuseţea înseamnă sănătate, un corp bine întreţinut şi feminitate.
Rep.: Ce calităţi apreciezi la un om?
N.S.: Sinceritatea, puterea de a zâmbi, umorul şi să nu pretindă că este altceva decât este şi nu-mi place minciuna, neputinţa de a comunica, şiretenia şi lenea.
Rep.: Care sunt pasiunile tale?
N.S.: Crearea de reţete noi, sănătoase, călătoriile, tricotatul, croitoria, brodatul, cititul…
Rep.: Care este vacanţa perfectă?
N.S.: Cu familia…iar dacă am parte şi de scufundări şi delfini, cu atât mai bine.

Claudia Teodora Ignat      

Articole Similare
0 663

0 5969

Lasa un mesaj

Facebook