Home Interviu Ovi D. Pop

Şi-a dorit să devină profesor de educaţie fizică şi are o Diplomă care dovedeşte acest lucru, dar viaţa lui a luat un alt curs. Ovi D. Pop este cunoscut orădenilor ca fondator al Agenţiei de publicitate “Durans”. L-a atras publicitatea, astfel că în anul IV de facultate (1994) a pus bazele acestei agenţii. În anul 2008, viaţa l-a pus la încercare când din tânărul patron de succes a ajuns patronul falit, dar perseverenţa şi oamenii de lângă el l-au ajutat de ia totul de la zero şi să devină azi cel mai bun fotograf “de la el din ogradă”, cum îi place să spună.

Rep.: Dintre sutele de fotografii semnate de tine şi care au adus mare bucurie în sufletele iubitorilor de artă fotografică, poţi alege o fotografie favorită?
O.P.: Spinning, o fotografie care-l are ca subiect pe fiul meu şi care mi- a adus două medalii de Aur din partea Societăţii Americane de Fotografie, una în România şi una în Grecia.
Rep.: Ai un film favorit?
O.P.: M-au marcat mai multe filme : “Închisoarea îngerilor” sau Trilogia “Naşul”, dar cu foarte mare plăceer aş revedea “Pulp Fuction”, “Snatch”, “Beautiful Mind”, “Schindler’s List” sau „Forrest Gump”. Iar scenele care mi-au rămas în minte ca fiind superb realizate sunt cea a dansului Travolta – Uma sau cea cu fetiţa în roşu pe străzile din ghetoul din Varşovia…
Rep.: Este vorba tot de imagine mai mult ca orice…şi de artă adevărată. Care este muzica pe care o asculţi ?
O.P.: Copilăria mi-a fost influenţată de Duran Duran (un nume care va rămâne în viaţa mea, multă vreme de acum încolo) şi Depeche Mode. Ascult mult Pink Floyd, Led Zeppelin şi Stones.
Rep.: Ce înseamnă fotografia pentru tine ?
O.P.: Un mod creativ de a defula. Totul a pornit de la o dorinţă de evadare din faţa problemelor pe care le aveam la un moment dat, dar acum percep fotografia ca mod principal de expresie şi mă bucur că mi-am descoperit sau mi-au descoperit alţii acest talent. Fotografia este acum o preocupare permanentă şi sunt angrenat în multe competiţii internaţionale şi expoziţii unde încerc să împărtăşesc felul meu de a vedea lumea.
Rep.: Care este cel mai frumos loc pe care l-ai fotografiat până acum?
O.P.: Sunt multe locuri superbe peste tot în lume, începând cu oraşul nostru şi cu Bihorul, dar poate, cel mai mult, m-a impresionat savana din Kenya.
Rep.: Cu ce fotografie crezi că ai putea cuceri lumea?
O.P.: Cele mai multe fotografii de-ale mele, finaliste sau premiate, sunt din categoria STREET, mai ales cele „socio”… Se ştie că în Vest, ceea ce frapează este sărăcia locurilor, rromii, copiii străzii… Pe această categorie de fotografie aş paria.
Rep.: Cât de important este pentru tine un premiu?
O.P.: Mă bucură mult medaliile pe care le-am câştigat şi-mi place să mă laud cu ele. Nu am suferit niciodată de falsă modestie, chiar m-ar deranja să nu am cu ce mă laăuda (râde). Mă bucură succesul, dar încerc să nu mă îmbăt cu el…
Rep.: Ce preferi: fotografia color sau alb-negru?
O.P.: Fotografia alb-negru. Mi se pare mai expresivă.
Rep.: Ai pomenit de Oradea ca fiind unul dintre locurile care te inspiră şi apare foarte des în fotografiile tale. Cum ai descrie oraşul?
O.P.: Oradea este oraşul meu natal, trăiesc aici şi cred că aici voi îmbătrâni… Ştim cu toţii că Oradea este un oraş frumos şi sper ca în anii ce vin să-şi recapete frumuseţea de odinioară. Fotografiile care surprind Oradea nasc emoţii mai ales în sufletele celor plecaţi de pe acest meleaguri, iar Facebook-ul este instrumentul cel mai facil în această relaţie.
Rep.: Ce cameră foloseşti?
O.P.: Folosesc un Nikon D600, full frame, categoria semipro. Mi s-a părult cel mai bun din punct de vedere al raportului preţ-calitate.
Rep.: Care sunt cei mai importanţi critici ai tăi?
O.P.: Colegii mei de la Fotoclubul „Nufărul” şi le mulţumesc că nu mă menajează atunci când situaţia o cere. Cel care mi-a deschis drumul a fost D-l Ştefan Toth, iar cei care mă îndrumă sunt: Adela Rusu, Claudiu Szabo şi domnii Petrila, Dancoglu, Talpoş şi Pantea. Dar mă interesează şi părerea fiului meu…
Rep.: Îţi împărtăşeşte pasiunea?
O.P.: Mai degrabă pasiunea pentru sport. Şi mă bucur că a moştenit de la mine tăria, perseverenţa şi simţul umorului.
Rep.: Care este cea mai interesantă femeie din viaţa ta?
O.P.: Antonia…
Rep.: Ce anume te împlineşte?
O.P.: Fiul meu, parcursul frumos pe care-l are la şcoală şi la sport, relaţia mea cu Antonia şi activitatea mea fotografică.
Rep.: Crezi în destin?
O.P.: Cred că noi oamenii nu avem perspectiva necesară înţelegerii lucrurilor care ni se întâmplă… Cred că în orice există o logică, dar aceasta nu ne este întotdeauna accesibilă.
Rep.: Care ar fi cea mai mare provocare?
O.P.: Să realizez fotografii pentru National Geographic.
Rep.: Unde ţi-ai dori cel mai mult să fie expuse fotografiile tale?
O.P.: Într-una din renumitele Galerii din New York.
Rep.: Ce-ţi place cel mai mult la viaţa ta în acest moment?
O.P.: Stabilitatea, atât pe plan profesional, cât şi în plan personal.
Rep.: Ce-ţi doreşti de la ziua de mâine?
O.P.: Sănătate, că de restul ne ocupăm noi.
Claudia Teodora Ignat

Articole Similare
0 545

0 5737

Lasa un mesaj

Facebook