Home Interviu Povestea de succes a unei tinere din Oradea care studiază în străinătate

Tinerii din Zona Transilvaniei au devenit tot mai interesați de oportunitățile de studiu în străinătate și, singuri, cu ajutorul profesorilor sau la RIUF, caută informații. Alexandra Romansk este o tânără din Oradea care a decis să-și urmărească pasiunea pentru artă și dorința de a avea o carieră în acest domeniu așa că în timpul liceului a luat în calcul și subiectul studiilor universitare în străinătate. Cum a reușit să depășească cu success greutățile întâmpinate, ce a motivat-o și cum i se pare sistemul de învățământ ne spune într-un scurt interviu dedicat tinerilor din Oradea.

Ce te-a determinat să aplici la studii în străinătate?

Am decis să încerc studiile în străinătate fiindcă am realizat că nu prea aveam ce face cu o diploma de arte obținută în România. În plus, întotdeauna mi-a placut să înteleg alte culturi și mi-am dorit să cunosc oameni din alte țări.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Nu e foarte ușor. În special pentru persoanele introvertite, cum sunt și eu. Dar personal am fost binecuvantată să întâlnesc oameni buni care m-au ajutat fără să aștepte nimic în schimb. Bineînteles, venirea mea aici a însemnat că trebuie să înfrunt lumea aproape de una singură, ceea ce m-a maturizat mult și rapid, dar în sensul bun.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Mulți uită că fiecare țară are atât lucruri bune, cât și lucruri rele. Ce îmi place mie cel mai mult la zona în care trăiesc este cât de tolerantă este lumea. Cel puțin pare. Mi se pare incredibil de frumos când persoane din mai multe culturi reușesc să trăiască împreună fără conflicte majore.

Cum e o zi din viața ta de student? 

Depinde mult de fiecare zi. Cursul meu e foarte flexibil și îmi oferă multă libertate. De aceea am încercat să iau cât mai multe activități extrașcolare. Fac mult voluntariat în diferite părti, în special ca asistent de profesor în școli. Asta înseamnă de obicei că trebuie să fug mult dintr-o parte în alta, dar încerc să pastrez un echilibru între timpul acordat proiectelor de la universitate, voluntariatului, treburilor casnice și socializării.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Pe mine până acum m-au întreținut părinții. Asta a însemnat că a trebuit să fiu foarte atentă la fiecare banuț cheltuit aici și ei au fost nevoiți să facă sacrificii acasă. Dar ne-am descurcat și acum, cum nu mai e nevoie nici de yellow card, îmi caut lucru și sper să îmi găsesc o slujba bună. Ideea este că, cel puțin în zona în care trăiesc eu, prețurile nu sunt mai mari ca în România.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

În domeniul meu, pot spune că cele două sisteme nu au aproape nimic în comun. Aici se pune mult accent pe tine ca artist, designer, etc. În domeniul de arte vizuale, eu stabilesc proiectele pe care vreau să le realizez iar profesorii și tehnicienii sunt acolo pentru a mă ajuta să realizez ceea ce îmi doresc. La lecțiile de ilustrație pe care le iau e puțin diferit sau cel puțin a fost. Primeam teme de la profesori dar restul era la alegerea noastră. Notarea în sine nu se face pe cât de ”bună” este o lucrare din punct de vedere estetic, ci pe progresul meu ca artist independent. O caracteristică generală care se extinde la toate profilele și la celelate universități este faptul că ceea ce se predă este strict legat de viața reala, de situații practice cu care te vei confrunta în viitorul apropiat, după absolvire.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate? 

Deși nu a fost floare la ureche de la început, nu regret nici o clipă că am facut alegerea să vin aici la facultate. Pe lângă o educație mult mai realistă, am câștigat multe experiențe și aptitudini pe care probabil nu le-aș fi câștigat niciodată acasă. Stiu că pentru mulți gândul că vor lasa comfortul de acasă pentru nesiguranța unei alte țări este înspăimântător. și pentru mine a fost. Dar pot spune sigur că dacă aș fi dat înapoi acum aș regreta.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Visați cât se poate de măreț. Orice e posibil. Nu vă lăsați doborâți de frică. și orice ați alege dați tot ce e mai bun din voi, atât pentru studii și viitorul loc de muncă, dar mai ales pentru oamenii din jur. Veți fi uimiți de ce vă va da viața înapoi.

 

Informații detaliate despre bursele acordate studenților internaționali, dar și despre procedura de aplicare vor găsi elevii și studenții la RIUF, cel mai mare târg de universități din România. Vizitatorii pot beneficia de consiliere educațională gratuită și pot participa la workshopurile și seminariile susținute de reprezentanții instituțiilor educaționale internationale și de români absolvenți ai universităților de top.

Pentru a vedea lista completă a universităților prezente pe 18 martie, în Cluj Napoca, la RIUF, dar și pentru a avea acces la eveniment, la seminariile și workshopurile din cadrul acestuia vă invităm să vă înscrieți pe site – www.riuf.ro.

 

Persoană de contact: Anca Gîlcă

Funcţia: PR & Marketing Manager

E- mail: anca.gilca@educativa.ro

Telefon: 0758.815.034

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale (organizații non-guvernamentale și companii) ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională printr-o gamă largă de proiecte și servicii educaționale. Principalele proiecte marca EDUCATIVA sunt: RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România; EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; UNIVERSALIO – serviciu de consiliere pentru orice universitate din lume în limba engleză, franceză și germană;REVIRO– oferă oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate.

Articole Similare
0 663

0 5969

Lasa un mesaj

Facebook