Home Interviu Sorin Bara

„Fotografia perfectă de nuntă este cea de care se bucură mirii cel mai mult. Mulţumirea lor, înseamnă că treaba mea este împlinită,” ne declară sincer, Sorin Bara. În opinia sa, fotografia nu trebuie să fie perfectă pentru fotograf, ci pentru ochiul şi sufletul mirilor. S-a născut la Oradea, a plecat în America, la un moment dat, pentru a-şi găsi sufletul pereche şi pentru a se întoarce acasă, mai apoi, împreună cu soţia sa şi minunata lor fiică, Shea. A învăţat să zâmbească sincer. Aşa ne-a răspuns la toate întrebările, zâmbind. Îşi trăieşte visul acum, având propriul studio „Smartfoto Studio” şi specializându-se în fotografia de nuntă şi nu numai. www.smartfoto.ro

Rep.: Ce înseamnă să fii membru WWPC?
S.B.: Înseamnă, înainte de toate, că eşti recunoscut ca fotograf. Vorbim de o comunitate de peste 13 mii de fotografi din toată lumea, care împărtăşesc aceeaşi pasiune.
Rep.: Este important pentru un fotograf să facă parte dintr-o asociaţie?
S.B.: În ceea ce mă priveşte, fac parte din asociaţii orădene şi bihorene, sunt membru OFR, New Age Photography, Photoweddingstory. Aceasta este o alegere personală. Fiecare face cum simte.
Rep.: Logo-ul “Smartfoto Studio”, creaţia ta, de altfel, este “Suflet şi culoare”.
S.B.: Fotografia trebuie să capteze un moment. Acel moment are suflet şi culoare. Iubesc fotografia alb-negru, care este cea mai dificilă, pentru că, atunci când înlături culorile, apare sufletul mai viu. Eu nu am o culoare preferată şi consider că fiecare culoare îşi are locul ei. Dar iubesc o stare, mai mult decât altele şi aceea este: bucuria. Bucuria de a trăi, de a vedea fericire în jurul meu şi de a întreţine această stare celor de lângă mine.
Rep.: Eşti fotograf de nunţi. Abordezi şi alt gen de fotografie?
S.B.:  Fotografiez evenimente, dar şi produse. Iubesc evenimentele pentru că sunt încărcate de emoţie pozitivă. Ce poate fi mai plăcut decât să fii înconjurat de oameni fericiţi, care sărbătoresc împreună?
Rep.: La un moment dat ai luat drumul Americii, dar astăzi, te întâlnesc la Oradea şi pari sigur că acesta este locul tău.
S.B.: În 1995 am simţit că îmi pierd cei mai importanţi ani din viaţa mea luptându-mă cu “morile de  vânt”. Mi-am făcut bagajul şi am plecat în SUA, unde mi-am găsit jumătatea. Ea a fost cea care mi-a dăruit cel mai frumos cadou al vieţii mele: fiica noastră, Shea. A fost o experienţă frumoasă, America, dar nu a fost acasă. Doar cei plecaţi cunosc sentimentul acesta. Am ajuns la o vârstă în care balanţa priorităţilor s-a schimbat şi a tras mai mult către familia de aici. Bucuria mea se află acasă, în România. Mă bucur că am plecat, pentru că, aşa cum am spus, am plecat cu două valize şi m-am întors cu o soţie minunată şi cu o fiică superbă. Dar şi cu o experienţă de viaţă vastă şi o gândire mai deschisă. Nu regret că m-am întors pentru că…suntem fericiţi aici.
Rep.: Pe lângă o soţie care îţi este alături şi o fiică care vă împlineşte iubirea, ce ai mai adus, ca experienţă, din America?
S.B.: Am învăţat că există un zâmbet pentru fiecare, dar că acesta trebuie să fie sincer. În America, toată lumea îţi yâmbeşte, dar nimeni nu era sincer. Era mai mult o poleială care ascundea probleme grave. Dar partea frumoasă a experienţei mele americane este că sţiu acum că în acelaşi timp, poţi avea totul sau nimic. Fericirea constă în lucruri mărunte şi simple. Există multe locuri pe lumea asta şi oameni unici. Am învăţat că a fi diferit, este bine.
Rep.: România te-a cucerit definitiv?
S.B.: Este vorba de ADN. România este o ţară frumoasă, cu oameni frumoşi. Nu e o ţară perfectă, dar perfecţiunea o dai tu locului în care te simţi bine.
Rep.: Care este cea mai frumoaaă amintire?
S.B.: De departe cea minunată amintire a fost prezenţa mea la naşterea fiicei mele. Am fost primul care i-a urat bun venit în această lume!
Rep.: De ce fotografie?
S.B.: Am fost pasionat de mic de arte, de muzică. Am urmat cursuri de arta dramatică la Casa Pionerului. Am avut o colecţie impresionantă de casete şi mai apoi de cd-uri cu filme. Am început să filmez şi să fiu invitat ca DJ la nunţi. Şi uite aşa, din aproape în aproape, am ajuns la fotografie în care regăsesc tot ce mi-a plăcut până acum: suflet, muzică, teatru, stop cadru în filmare… Într-un cuvânt: artă. Începutul meu ca şi fotograf a fost favorizat de faptul că în America, am avut ocazia să călătoresc pe tot Continentul Nord American, dar şi în Puerto Rico, Irlanda şi China. Am văzut locuri minunate pe care doream să le “îngheţ” în timp şi să le aduc acasă. Fotografia îţi oferă acest lucru.
Rep.: Ai păşit direct în era digitală sau ai apucat să faci fotografii şi pe film ?
S.B.: Direct digital. Deşi calitatea digitală era de rezoluţie mică, convenienţa şi rapiditatea au fost primordiale. Şi faptul că nu era nevoie să mă întorc în trecut. Digitalul este viitorul, fie că ne place sau nu.
Rep.: Dar se mai păstrează acea trăire când descarci cardurile şi începi să prelucrezi ?
S.B.: Este adevărat că trăirea era mai intensă pe vremea filmului. Acum, când poţi vedea instantaneu cadrul luat, acel sentiment se diminuează, dar trăirea provocată de întâlnirea cu mirii, în cazul unei nunţi şi bucuria de pe faţa lor la predarea materialului, este reală, profundă şi foarte plăcută.
Rep.: Cât de important este aparatul pe care-l foloseşti?
S.B.: Cu cât este mai de calitate, cu atât te poţi baza mai mult pe el. Este unealta ta. Dar un aparat performant nu garantează întotdeauna o fotografie reuşită. Fotograful este pe primul loc…şi pe al doilea, şi pe al treilea. Apoi vine aparatul. Am văzut o nuntă fotografiată cu iPhone de către unul dintre cei mai celebri fotografi contemporani şi am rămas fără cuvinte…În paralel cu setările aparatului, contează unghiul, lumina şi, în primul rând, subiectul ales ca stil de abordare.
Rep.: Cine te însoţeşte la evenimente?
S.B.: Soţia sau un asistent.
Rep.: Cum se împacă fotografia de nuntă cu viaţa de familie?
S.B.: Te obişnuieşti. Este doar un alt mod de viaţă.
Rep.: Ce îţi place cel mai mult la o nuntă?
S.B.. Energia pozitivă şi dinamismul.
Rep.: Care este momentul pe care nu ai voie să-l ratezi la o nuntă?
S.B.: Nu ai voie să ratezi niciun moment. Totul este important pentru miri şi pentru familiile lor. Poate fi o îmbrăţişare a bunicului sau zâmbetul celui mai bun prieten din copilărie.
Rep.: Pe tine cine te fotografiază cu mirii?
S.B.: Hmmm…Câteodată colegul care filmează, altă data nuntaşii sau putem forţa chiar un selfie.
Rep.: Cum arată nunta perfectă în opinia ta?
S.B.: Cea imaginată de miri şi cea care iese întocmai aşa cum au visat-o.
Rep.: Trei motive pentru care l-am alege pe Sorin Bara fotograf la nunta noastră?
S.B.: Seriozitate, dăruire, siguranţă.
Rep.: Dacă ţi se cere acest lucru, ai fii dispus la călătorii?
S.B.: Absolut. Iubesc să călătoresc, să văd oameni noi şi locuri noi. Nu peste puţin timp voi pleca pentru câteva zile la o nuntă aproape de Stuttgart.
Rep.: Care este secretul unei şedinţe foto perfectă?
S.B.: Să te distrezi la maxim ! “Have fun”! Din această stare de spirit se nasc minuni.
Rep.: Ce înseamnă arta fotografică pentru tine, într-un cuvânt?
S.B.: “Suflet”.

Claudia Ignat   

Articole Similare
0 545

0 5737

Lasa un mesaj

Facebook