Home Interviu Tiberius Szappanos

Meseria de Chef înseamnă astăzi putere, faimă, bani. Dar înainte de orice, înseamnă pasiune şi multă muncă, ne spune Chef Tiberius Szappanos din Oradea. Iubeşte bucătăria mediteraneeană pentru că aceasta înseamnă culoare, arome, pasiune şi sănătate. Tiberius a învăţat să gătească sănătos şi doreşte să transmită mai departe secretul unei bucătării sănătoase. Din fericire oraşul Oradea ne suprinde din nou, de data aceasta cu cea mai nouă descoperire: cursurile de gătit sub îndrumarea lui Chef Tiberius. Fiecare dintre noi putem descoperi bucătăria şi plăcerea de a găti uşor şi sănătos. În spatele fiecărui preparat există o poveste, dar înainte de toate, există pasiune. Tiberius e o persoană dinamică, responsabilă şi hotărâtă, dar şi un creator, nu doar de meniuri, dar şi de experienţe culinare ce dezvăluie tehnici şi trucuri ale profesioniştilor. www.culinary-marketing.ro
Rep.: Când şi de unde ai învăţat să găteşti?
T.S.: Paiunea pentru gătit a apărut în copilărie, iar practica a început în bucătăria casei părinteşti. Primul „Chef” de la care am învăţat, a fost mama mea.
Rep.: Cum ai descrie mâncarea copilăriei tale? Are vreo influenţă în ceea ce faci acum?
T.S.: Mâncarea mamei era specific ardelenească, foarte gustoasă, dar stilul de gătire modern diferă foarte mult de cel de atunci. Oamenii doresc să mănânce mai sănătos şi noi, specialişti în domeniu, ne adaptăm cerinţelor.
Rep.: Ce înseamnă un meniu şi ce reflectă acesta?
T.S.: Un meniu de restaurant reflectă stilul, cunoştinţele, dar mai ales inspiraţia şi creativitatea bucătarului care reprezintă acel restaurant.
Rep.: Poţi să descrii momentul în care ai ştiut că vei fi Chef?
T.S.: Era în anul 1992, aveam 15 ani, când am urmat primul curs de bucătar. Tatăl meu, un om foarte exigent, dorea să scoată tot ce e mai bun din mine. Prima provocare a fost pe când eram în armată, la 19 ani. Pregăteam zilnic masa pentru 270 de soldaţi, vânători de munte. Atunci s-a născut dorinţa de a alege această meserie.
Rep.: Care este prima lecţie pe care ai învăţat-o ca Chef?
T.S.: Modul de predare românesc a fost şi este destul de închistat. Sloganul e mereu acelaşi: „fură meserie ca să ajungi cineva”, dar primul Chef din străinătate pe care l-a întâlnit mi-a spus: „acum, tragem o linie, uiţi tot ce ai învăţat şi o luăm de la-nceput”. Aşa a fost… Am început cu tehnica de tăiat fructe şi legume, am studiat felurile de carne şi arta combinării ierburilor aromate.
Rep.: Care este primul lucru pe care-l predai cursanţilor tăi?
T.S.: În primul rând îi învăţ să înlocuască cărnurile grase cu cele slabe, să evite folosirea condimentelor cu coloranţi şi, nu în ultimul rând, să evite folosirea făinei albe. Şi să înveţe să iubească gătitul.
Rep.: De unde a venit ideea cursurilor de gătit?
T.S.: Cursurile de gătit se adresează gospodinelor, amatorilor şi copiilor pasionaţi de gastronomie. Este un refugiu extraordinar şi o plăcere să intri în lumea mirodeniilor şi a condimentelor. În străinătate aceste cursuri sunt foarte populare, dar în Oradea nimeni nu s-a gândit la asta. Astfel am înfiinţat Centrul de Artă Culinară.
Rep.: Cu cine îţi place cel mai mult să lucrezi: cu cei mici sau cu oamenii mari?
T.S.: Cele mai multe satisfacţii şi bucurii le întâmpin la cursurile cu copii deoarece ei sunt foarte entuziasmaţi şi energici, pozitivi şi curioşi pentru tot ce este nou. Pe de altă parte şi cursurile de gătit pentru gospodine sunt o provocare pentru mine deoarece este plăcut să vezi interesul pe care-l manifestă faţă de preparatele gustoase şi sănătoase!
Rep.: Cum te simţi în bucătărie?
T.S.: Bucătăria pentru mine este un loc deosebit unde mă regăsesc. Sunt ca un artist în studioul său: mă simt liber să-mi manifest pasiunea şi să dau viaţă preparatelor pe care le gătesc şi le servesc.
Rep.: Care este cel mai important eveniment sau restaurant pentru care ai gătit?
T.S.: În cariera mea de Chef am avut şansa să gătesc în hoteluri renumite ca Hilton Westend Budapesta 5*, Hilton Dartford Bridge 4* din Londra, Compania de croaziere de 5* Uniword Elveţia,  K&K Hotel 4* Salzburg, Doubletree by Hilton 5* Oradea, Hotel Ramada 4* Oradea şi multe altele. Cel mai important eveniment la care am participat în calitate de Chef a fost în anul 2013 când am vizitat Restaurantul Gordon Ramsay din Londra de 3 * Michelin. Dar cea mai frumoasă experienţă în calitate de Chef am trăit-o timp de doi ani la Compania elveţiană Uniword care deţine 13 vase de croazieră a câte 200 de pasageri fiecare. A fost un vis.
Rep.: Care este partea cea mai frumoasă a meseriei de chef?
T.S.: Meseria aceasta mi-a deschis porţile spre lume. Am călătorit şi am cunoscut oameni extraordinari care, indiferent de statutul pe care-l aveau, se bucurau cu adevărat de un preparat executat impecabil. Am avut ocazia să învăţ lucruri noi şi, nu în ultimul rând, această meserie îţi asigură un trai mai mult decât decent.
Rep.: Ce înseamnă un „meniu fine-dinning”?
T.S.: Meniul Fine Dining, numit şi meniu Gourmet, înseamnă un număr mai mare de preparate, servite în porţii lejere, dar consistente, care necesită timp pentru a fi savurate. Asemenea şevaletului unui pictor celebru, farfuria, în cazul nostru, este locul perfect în care arta gastronomică, sub talentul Chef-ului se regăseşte din plin. Preparatele trebuie să fie unice, executate impecabil în combinaţii interesante. Un meniu fine-dinning se ridică la nivel de artă.
Rep.: De ce crezi că gătitul poate fi considerat o artă?
T.S.: Gătitul este arta şi ştiinţa de a obţine fericire. E o ştiinţă pentru că se bazează pe folosirea unor ingrediente măsurabile şi pe folosirea unor procedee specifice şi este o artă pentru că îmbină toate simţurile într-o armonie perfectă. Gustul, mirosul, văzul, pipăitul şi chiar auzul, se îmbină ca într-un dans ce eliberează energii pozitive, ne relaxează şi ne dă poftă de viaţă.
Rep.: E posibil ca un preparat să fie sănătos, natural, gustos şi arătos?
T.S.: DA! Preparatul trebuie să conţină carne slabă, legume şi ierburi aromate proaspete alese cu grijă de la producători locali, iar sosurile nu au voie să conţină prafuri, coloranţi sau e-uri.
Rep.: Ce fel de persoană eşti?
T.S.: Sunt o persoană energică, îmi place să fiu pozitiv, să am zâmbetul la mine, dar îmi place să acord muncii mele importanţa cuvenită. Doresc perfecţiune într-o farfurie şi de aceea am învăţat să mă adaptez diverselor situaţii şi am înţeles că întotdeauna e bine să înveţi lucruri noi. Acord mult timp pregătirii mele profesionale.
Rep.: Ce iubeşti mai mult: deserturile, aperitivele….?
T.S.: Deserturile şi in special Fondantul de Ciocolată cu segmente de portocale şi grapefruit.
Rep.: Există preparate create de tine?
T.S.: Binenţeles. Ciolan de miel D’Agnello la cuptor servit cu sote de sparanghel şi sos de tarhon şi salvie sau Steak Navare Cotte servit cu cremă de cartofi şi sos de ciuperci de pădure.
Rep.: Cine te-a influenţat în cariera ta?
T.S.: Idolul meu a fost şi este unul din cei mai mari bucătari din lume: Gordon Ramsay.
Rep.: Ce calităţi trebuie să aibă un chef?
T.S.: Să iubească ceea ce face. Fără pasiune, bucătăria nu se va ridica la nivel de artă. Dar dincolo de asta trebuie să coordoneze şi să motiveze personalul din subordine. Nu lucrezi singur.
Rep.: Ce ne recomanzi pentru astăzi?
T.S.: Recomandarea mea este Steak de antricot de vită maturată servit cu legume la grill provenciale şi sos de ierburi aromate. Iubesc carnea de vită şi preparea ei necesită cunoştinţe speciale.
Rep.: Care este visul tău?
T.S.: Să înfiinţez o Academie Culinară pentru a ridica nivelul cunoştinţelor bucătarilor şi a preparatelor din Restaurantele şi Hotelurile din Oradea.

  Claudia Ignat

Articole Similare
0 663

0 5969

Lasa un mesaj

Facebook