Home Sanatate ALĂPTAREA – NUTRIŢIA OPTIMĂ A NOU-NĂSCUTULUI ŞI A COPILULUI MIC

Laptele matern a fost întotdeauna şi va rămâne standardul de aur al alimentaţiei pentru bebeluşi şi copiii mici.
Organizaţia Mondială  a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării în paralel cu diversificarea cât mai mult timp posibil.
Trebuie precizat că fiecare mamă are laptele său unic, deoarece alimentaţia ei influenţează cantitatea de nutrienţi precum vitamina A, vitamina D, complexul de vitamine B, iod, acizi graşi esenţiali.
Laptele matern îşi schimbă compoziţia pentru a asigura nou-născutului nutrienţii necesari creşterii. Astfel în primele 3-5 zile după naştere se secretă aşa numitul colostru, urmează laptele de tranziţie şi la aproximativ 2 săptămâni laptele matur care va conţine de două ori mai puţine proteine decât colostrul şi mai multe grăsimi. Beneficiile alăptării se observă atât la nou-născut cât şi la mamă.
Astfel nou-născutul va digera foarte uşor laptele matern datorită enzimelor din compoziţie – amilază şi lipază -, sistemul imunitar al acestuia este întărit astfel încât scade riscul de a dezvolta diverse afecţiuni  de la alergii până la boli metabolice şi chiar boli autoimune.
Beneficiile asupra lăuzei ( mamei ) sunt importante, de la scădere ponderală, stimularea hormonilor care vor ajuta organismul să se refacă după sarcină, precum şi protecţie contra cancerului de sân, ovarian şi chiar împotriva osteoporozei.
Alimentaţia sănătoasă şi echilibrată include un număr adecvat de calorii şi lichide care să ajute corpul matern să producă lapte de calitate.
Continuarea în ediţia viitoare.
Mulţumesc  D-nei Dr. Pop Carmen Diana, medic specialist neonatolog, Clinica Euclid str. Castanilor nr.13, pentru colaborare.

Pentru programări:
Dr. Oana Pop
Medic specialist Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
Bioinvest str. Roman Ciorogariu nr. 62
tel. 0259412295

Articole Similare
0 1077

Lasa un mesaj

Facebook