Home Sanatate ALIMENTAţIA CORECTĂ ÎN REFACEREA UNEI FRACTURI – PARTEA I –

În urmă cu câteva zile o cunoştinţă mă întreba ce ar trebui să mănâce sau ce suplimente ar trebui să ia pentru refacerea osoasă şi refacerea colagenului în urma unei fracturi. Din acest motiv m-am hotărât să scriu un articol legat de alimentaţia corectă în refacerea fracturilor.
Cum este evident şi logic după o fractură osul necesită refacere. O alimentaţie corectă şi sănătoasă va ajuta procesul de refacere mult mai repede şi mai corect. Suplimentarea cu vitamine sau minerale se va face întotdeauna strict sub îndrumare medicală de specialitate.
Proteinele
Jumătate din structura osoasă este formată din proteine. Când suferi o fractură, organismul tău va încerca refacerea cât mai corectă a osului astfel încât va utiliza toate resursele de care are parte. Din acest motiv o alimentaţie bogată în proteină în special animală va fi obligatorie şi necesară.
Surse de proteine în alimentaţie: carne, peşte, lapte, brânză, iaurt dar şi fructe oleaginoase gen nuci, migdale, alune, caju etc, seminţe, soia şi cereale fortificate.
Calciul
Acest mineral este esenţial în refacerea oaselor. Un adult ar trebui să consume zilnic între 1000-1200 mg de calciu/zi. Prescrierea de calciu sub formă de suplimente se va realiza sub îndrumare medicală.
Surse de calciu: lapte, iaurt, brânză, broccoli, kale, bok choy, soia, fasole, ton şi somon.
Vitamina D
Această vitamină este importantă în refacerea osoasă. Ea va ajuta la absorbţia de calciu şi refacerea acestui mineral la nivel osos astfel încât să se formeze un os sănătos. Un adult ar trebui să ia pe zi cel puţin 600 UI iar persoanele peste 70 ani cel puţin 800 UI.
Surse de vitamina D: peşte sabie, somon, ulei de peşte, sardine, iaurt şi ouă.
Continuarea articolului în numărul viitor.
Dacă doriţi un consult medical de nutriţie vă aştept cu o programare.

Dr. Oana Pop

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.wordpress.com/

Articole Similare
0 1077

Lasa un mesaj

Facebook