Home Sanatate ALIMENTAţIA CORECTĂ ÎN REFACEREA UNEI FRACTURI – PARTEA II –

Vitamina C
Colagenul reprezintă o proteină importantă în refacerea osului. Vitamina C ajută corpul să refacă acest colagen astfel încât să apară vindecarea fracturii. Vitamina C în general o luăm din fructe şi legume, dar se mai poate realiza şi o suplimentare cu tablete cu eliberare prelungită.
Surse de vitamina C: citrice precum portocalele, kiwi, afine, dar o putem găsi şi în roşii, ardei, cartofi şi legume cu frunze verzi.

Fierul
În cazul în care o persoană care a suferit o fractură suferă de asemenea şi de anemie feriprivă refacerea osoasă va fi lentă şi chiar deficitară. Fierul ajută organismul să îşi refacă colagenul dar ajuta şi la transportul oxigenului la nivelul oaselor. Să nu uităm că nici un ţesut viu, adică şi osul, fără oxigen nu trăieşte.
Surse de fier: carne roşie, carne de pasăre în special pulpa de pui şi curcan, ulei de peşte, ouă, fructe deshidratate, legume cu frunze verzi şi cereale integrale.

Potasiul
De regulă ajută la menţinerea calciului în organism astfel încât nu se va pierde o cantitate mare de calciu prin urină.
Surse de potasiu: banane, portocale, cartofi, nuci, seminţe, peşte, carne şi lactate.
Dacă până în acest moment am luat cunoştinţă cu ce să adăugăm în alimentaţia noastră pentru refacerea colagenului şi a unei fracturi, acum vom lua la cunoştinţă ce să evităm sau să consumăm în cantitate mică.

Alcoolul
Acesta întotdeauna va încetini refacerea osoasă şi va duce la o acidifiere a organismului precum şi la deshidratare ceea ce nu va ajuta deloc procesul de refacere osoasă.

Sarea
Prea multă sare în alimentaţie va favoriza pierderea de calciu prin urină. În mod normal în alimentaţia noastră nu ar trebui să depăşim 6 g de sare pe zi.

Cafeaua
Mai mult de 4 cafele tari pe zi pot încetini refacerea corectă a unei fracturi. Motivul fiind favorizarea diurezei astfel încât se va urina mai des şi astfel se va pierde calciu. Se recomandă un consum moderat atât de cafea cât şi de ceai negru.
În concluzie pe lângă terapie specifică, alimentaţia joacă un rol important în refacerea osoasă.
Programări consult medical de nutriţie:

 

 

Dr. Oana Pop
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.wordpress.com/

Articole Similare
0 1076

Lasa un mesaj

Facebook