Home Sanatate ANOREXIA NERVOASĂ

Dacă săptămâna trecută  am scris despre Ortorexie în această săptămână vom învăţa câteva noţiuni despre o altă tulburare de comportament alimentar numită Anorexia Nervoasă.
Conform Tratatului Român de Boli Metabolice prin Anorexie Nervoasă se întelege autoînfometarea voluntară şi emacierea, asociate cu o preocupare excesivă pentru greutatea corporală şi cu teama nejustificată faţă de creşterea ponderală.  Pacienţii au tendinţa de a nega problemele cu care se confruntă şi au o percepţie denaturată asupra imaginii corporale.
Cum se caracterizează o asemenea persoană?
În primul rând refuzul de a menţine o greutate corporală la sau deasupra unei greutăţi normale minime pentru vârsta şi înălţimea sa. În al doilea rând dezvoltă o frică intensă de a nu lua în greutate sau de a deveni grasă, chiar dacă este subponderală. În al treilea rând la femeile aflate la vârsta fertilă se constată o absenţă a ciclului menstrual numită amenoree. Prin amenoree se înţelege absenţa a cel puţin trei cicluri menstruale consecutive.
Trebuie să ştim că o asemenea persoană va avea o percepţie eronată  asupra aspectului fizic propriu, adică se va vedea mai grasă decât este în realitate şi va refuza categoric să se alimenteze în cantitate  suficientă pentru o greutate corporală optimă. Aceste persoane vor dezvolta hipovitaminoze severe care vor pune în pericol sănătatea. Se va constata că suferă de anemie, că au părul friabil şi unghiile fragile.
Anorexia nervoasă poate fi de două feluri şi anume un tip restrictiv din punct de vedere alimentar şi unul purgativ în care persoana afectată are tendinţa de a-şi provoca vărsătura.
Trebuie conştientizat că o asemenea tulburare de comportament alimentar poate fi fatală.
În cazurile în care scapă de sub control boala, persoana afectată ajunge la un grad de emaciere severă astfel încât în orice clipă  poate apărea colapsul care va duce la exitus datorită imunităţii foarte scăzute astfel încăt se pot dezvolta infecţii severe în organism şi chiar afectare cardiovasculară sau pulmonară.
Trebuie conştientizat că persoana care suferă de anorexie este o persoană care în primul rând va necesita tratament psihiatric, deoarece Anorexia Nervoasă este în primul rând o boala de natură psihiatrică.
Dacă cunoaşteţi o asemenea persoană sau vă confruntaţi chiar voi cu această boală cereţi ajutor medical specializat.
Programări consult medical de nutriţie:

Dr. Oana Pop
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770 113 565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.
wordpress.com/

Articole Similare
0 1068

Lasa un mesaj

Facebook