Home Sanatate CE TREBUIE SĂ şTII DESPRE SARE?

Când ne referim la sare şi sodiu, trebuie să ştim că nu ne referim la acelaşi lucru. Sunt două substanţe total distincte. Sarea este formată din sodiu şi clor, denumirea chimică fiind de clorură de sodiu.
Alte forme de sodiu din alimentaţia noastră sunt bicarbonatul de sodiu dar şi aditivii alimentari gen glutamat monosodic, sodium nitrat şi sodium benzoat. Îţi recomand să fii atent/ă cât sodiu adaugi în alimentaţie pe lângă sare care reprezintă 90% din cantitatea de sodiu ingerată.
Trebuie să ştii că organismul uman necesită sodiu pentru buna funcţionare. Sodiul este necesar pentru presiunea sângelui din vase, în volumul circulator şi în reglarea balanţei hidroelectrolitice. Ajută de asemenea la buna funcţionare a nervilor şi a muşchilor.
Totuşi întotdeauna să fii atent/ă la cantitate. Organismul tău necesită doar 180 mg maxim 500 mg de sodiu pe zi. Ceea ce înseamnă doar ¼ dintro linguriţă de ceai.
În general în ţările vestice sodiul provine din alimente procesate şi doar 6% provine propriu-zis din sarea adăugată în timpul procesului de gătire a alimentelor.
Cel mai sigur este să găteşti mâncare acasă şi să mănâci cât mai rar la restaurante. Cea mai mare problemă de sănătate cauzată de excesul de sare este hipertensiunea arterială. HTA – hipertensiunea arterială – în timp afectează organe importante astfel încât poate să apară un atac vascular cerebral, probleme renale, insuficienţă cardiacă congestivă, orbire şi alte boli cardiovasculare.
În cazul în care suferi de HTA, activitatea fizică poate contracara efectele negative ale excesului de sare din alimentaţie. Studiile demonstrează că dacă eşti o persoană activă fizic apare o scădere a presiunii sangvine arteriale astfel încât se poate ameliora sau chiar combate apariţia HTA.
Cantitatea de sare recomandată zilnic este de 2/3 linguriţă de ceai.
Nu uita sarea îţi poate fi atât aliat dar şi mare duşman

Programări consult medical de nutriţie:

Dr. Oana Pop
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.wordpress.com/

Articole Similare
0 1076

Lasa un mesaj

Facebook