Home Sanatate GASTROPAREZA

Diabetul Zaharat este o boală care netratată poate evolua spre diverse complicaţii. Cele mai cunoscute sunt cele de la nivelul ochiului
– Retinopatia Diabetică -, de la nivelul rinichilor – Boala Cronică de Rinichi – şi Polineuropatia Diabetică. Dar pacientul diabetic mai poate dezvolta şi alte complicaţii care de multe ori îi scapă sau nu le încadrează în categoria complicaţie a diabetului, aici vorbim despre Gastropareză.
Gastropareza este o afecţiune care afectează musculatura striată a stomacului sau/şi nervii care inervează această musculatură, astfel încât apare un deficit în activitatea gastrică cu “paralizia” acestor muşchi. Astfel apare o digestie deficitară cu o golire inadecvată a stomacului.
Simptomatologia debutează cu greaţă, vărsături şi dureri abdominale. Ulterior survine meteorismul abdominal ( balonarea) cu o distensie abdominală, saţietate precoce iar în cazurile severe survine o scădere ponderală marcată. Vărsătura de cele mai multe ori survine dupa mese, dar în cazul gastroparezei severe vărsătura poate surveni fără a exista o alimentare propriu-zisă ci doar datorită secreţiei sucurilor gastrice.  Vărsătura caracteristică survine la câteva ore după o masă când stomacul este destins datorită prezenţei bolului alimentar şi sucurilor gastrice.
Diagnosticarea se realizează printr-un test numit Gastric Emptying Study
– studiul golirii stomacului.
Tratamentul gastroparezei ţine cont de dietă, medicaţie şi anumite proceduri care ajută stomacul să se golească.
Trebuie precizat că atunci când cauza este diabetul un control glicemic mai bun poate face reversibilă gastropareza, dar de cele mai multe ori prognosticul este rezervat.

Programări consult medical de nutriţie:
Dr. Oana Pop
 Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.wordpress.com/

Articole Similare
0 582

Lasa un mesaj

Facebook